Ce adunatura sinistra! Parca am fi pe corabia piratilor. Judecata dupa competente, masa critica a ministrilor propusi de PD-L si PSD in Guvernul de criza asta si pare: o adunare pestrita de ciungi, orbi, mimoze si catelusi tinuti in lesa de aur a Cotroceniului. Imaginati-va cupluri de morse competente din Guvernul B. Cu expresia asta ridiculiza Traian Basescu presa, din cate imi amintesc, asa ca fie-mi ingaduit sa-o aplic guvernului sau de competenti: Udrea-Nita, crosetareasa blonda si baronul slinos. Sau cuplul horror Paleologu-Andronescu, cultura si anti-educatia. Oprea-Blaga, morsa competenta in politisti si buldogul dresat cu oscioarele guvernarii. Monstruoasa acuplare ideologica atinge orgasmul cu perechi de pafaristi livrate cinic de cele doua partide.

Prima observatie: cei noua ministri propusi PD-L sunt reprezentati, cu doua exceptii, de aripa dura din fostul PD. Gruparea Stolojan a pierdut pe toata linia. Practic, isi poate face bagajele. Ii ramane sa demisioneze onorabil, dupa exemplul sefului.

Fie ca nu si-au asumat o guvernare alaturi de PSD, fie ca au fost sanctionati din cauza dezertarii lui Stolojoan, fostii liberali din PD-L n-au pupat coledzi. Nu e clar acum daca gruparea Stoica-Stolojan a pierdut din cauza demisiei primului premier desemnat sau a fost pedepsita ca efect al ei. A doua observatie: au intrat in PD-L doar aplaudacii lui Basescu, robii sai umili, altfel morse competente.

Cei doi fosti liberali pripasiti in Guvernul rusinii, al compromisului si al inselarii increderii electorale vin pe alte filiere. Sunt doua specii total diferite. Toader Paleologu pare o alegere inspirata, merita exclus din adunatura de papitoi si judecat separat. Cultivat, rafinat, lucid, e de mirare ca a acceptat compania slinoasa a adunaturii de pripas pompos numita Guvern.

Insa celalalt fost liberal, Gabriel Sandu, de pilda, pare genul clasic de politician bun la toate.

Propus la comunicatii are tot atata legatura cu domeniul cat are Udrea cu Turismul. Daca eram macar Thailanda, patria turismului sexual, desemnarea planturoasei cu mop avea macar un sens simbolic, daca nu practic.

Dar sa revenim. Domnul Sandu s-a specializat, potrivit propriului sau CV, in saltele Relaxa Mizil si in mobila Elvila (gruparea Catarama din PNL). Saltele, mobila, comunicatii, tot un drac. Ca politician, joaca rol politrucului perfect: lipsit de substanta, insa disciplinat si entuziast.

Doamna Monica Ridzi. Ce CV baroc, greu ca o caramida! Desi pare un politician cat de cat respectabil, CV-ul domniei sale o recomanda pentru orice, dar absolut orice post in minister. Azi e la Tineret dar maine poate fi la Industrii, la Munca, la Justitie, la Administratie sau la Aparare. Genul de politician multilateral dezvoltat, domana Ridzi se pricepe la toate.

Nu radeti, mai bine uitati-va pe CV-ul ei cu atentie. Omul este o raritate. Citez la intamplare din numeroasele specializari ale d-nei Ridzi: doctor in stiinte ingineresti, licentiata in stiinte juridice, licentiata in stiinte economice, absolventa a Scolii de Administratie Publica Locala, competenta in pedagogie, inspector de resurse umane. Ma rog, lista e lunga. Asa ceva, oriunde in alta parte, s-ar numi simplu: impostura.

Ce ramane? O garnitura de pedisti din aripa dura, frageziti la Cotroceni printr-un numar special de dresaj politic: Blaga, Berceanu, Videanu, Pogea. Unsi cu toate alifiile, sunt politicieni cu potential de performanta in Guvern, dar sunt sinonimi cu criza de cadre din PD-L. Eternii Blaga, Berceanu, Videanu, Pogea! De parca la atat se reduce portofoliul de inteligenta din partidul lui Traian Basescu. Nu l-a ironizat el cu vorba asta pe Tariceanu? Cu ce a dovedit ca portofoliul de materie cenusie din partidul sau ar fi mai bogat? In zece ani, nici un creier nou. Toate-s vechi si cam statute. De aproape un deceniu, nici o revelatie.

La PSD, lucrurile sunt mai simple: din noua ministri desemnati, cinci, la care se adauga vicepremierul, au facut parte si din guvernul Nastase, ala corupt si bun de tras in tepe. Dincolo de orice analize complicate, va reamintesc un lucru simplu: Marian Sarbu, Ilie Sarbu, Dan Nica, Gabriel Oprea, Ecaterina Andronescu, Cristian Diaconescu au compus cel mai odios guvern de dupa 1990. Ati uitat deja? Au girat cea mai corupta guvernare posibila, au fost jumatatea ei. Iata-i astazi, mai spalati si mai curati, gata sa ia o halca buna de putere. Daca-l adaugati la lista pe Victor Ponta, pupilul lui Adrian Nastase si pe Constantin Nita, simbolul baronetului rosu, toate bune. Ce guvern! Ce adunatura de Corabia Piratilor, ce morse competente! Cu ei trecem criza? De fapt, ma mir sincer ca nu-l pun pe Nastase la Justitie. Ca sa fie circul complet.

Nu ma pricep la economie, dar daca adaugati la tabloul de mai sus programul de guvernare, cred ca avem sub ochi imaginea completa a dezastrului: un rai socialist, in care vom trai fericiti si nici macar nu vom simti ca justitia a murit.

Practic, nici nu conteaza daca-l pun la Ministerul Justitiei pe Deleanu, pe Selegean, pe Buta, pe Barsan, pe Lupascu sau oricare alt sinucigas dispus sa plonjeze in latura asta parfumata cu patru trandafiri.

  • Voi fi foarte atent in discutiile cu partidele la capacitatea lor de a furniza competente. Simpla apartenenta la un partid nu este suficienta pentru a fi membru in Guvernul Romaniei intr-o perioada in care economia nu mai creste singura, ci trebuie sa o ajutam sa nu scada excesiv. Deci este foarte important ca partidele cand se gandesc la viitorul Guvern sa se uite si in ograda propie si sa vada care este nivelul de competente de care dispun.” (Traian Basescu, 4 decembrie 2008)