Demisia lui Theodor Stolojan scufunda intr-o mare de ridicol PDL si pe Traian Basescu. Desemnarea lui Emil Boc arata criza de cadre din propriul sau partid. N-o fi concentrat in PNL portofoliul de inteligenta, dar portofoliul de incredere in PD-L s-a golit simtitor. Seful statului si-a pierdut increderea in lideri ca Blaga si Videanu. Criza de la inceputul crizelor viitoare vine manusa pentru PSD. In plan pshiologic, trece la comanda jocului. Liberalii intra din nou in carti. Viitorul celor doi politicieni mici la stat dar mari la sfat depinde de modul cum va gestiona viitorul guvern criza economica.

  • Theodor Stolojan, omul care era sa fie dar n-a fost. Era sa fie presedinte, era sa fie premier dar a demisionat inainte sa fie ceva. O performanta unica, simbolul demisionarului sublim.  Politic vorbind, cel care era sa fie dar n-a fost, a murit luni. Poate a ales sa se sinucida in mod public pentru ca pedistii l-au calcat in picioare, pentru ca nu s-a inteles cu ei la impartirea functiilor, pentru ca i-au varat sub nas clauzele otravite din protocolul cu PSD. Dumnezeu stie cand si de ce si-a debransat Stolojan sistemul nervos de la pupitrul de comanda instalat la Cotroceni. Numai ca nu se face. Stia in ce intra. Negocierile cu PSD nu lasa loc la onoare. Ai intrat in rahat, mananci pana la capat. Explicatiile sale subtiri au sporit indignarea si dezamagirea. Poate se va reabilita putin cand va vorbi despre a doua sa demisie istorica. Va fi totusi imposibil sa mai castige increderea cuiva ca sa bifeze a treia demisie la nivel inalt. Nu mai tine.
  • Basescu si increderea in PDL. "Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan in PD-L, deci asta este problema”. Putea sa zica mai simplu: nu am pe cine pune. Va amintiti cum l-a ironizat pe Tariceanu cu portofoliul de inteligenta? Or fi pedistii lui mai destepti, dar ce folos, daca n-are incredere in ei? Pe Videanu nu-l doreste premier din cauza ca a indraznit sa-l sfideze la locale, cand a refuzat sa mai candideze. Pe Blaga il dispretuieste dupa esecul din Capitala si il trateaza cu maxima circumspectie. In afara lor, partidul administratiei locale ofera o gama larga de mediocritati de toate soiurile. Este razbunarea unui partid osificat si gol.
  • Basescu in dificultate. Iata o stire Mediafax de joi, 11 decembrie: “Traian Basescu le-a transmis reprezentantiilor partidelor, la intalnirea de miercuri de la Cotroceni, dinaintea desemnarii lui Theodor Stolojan drept candidat la functia de premier, ca ministrii noului Cabinet trebuie sa fie "curati" si este impotriva si ca acestia sa fie desemnati din randul presedintilor de Consilii Judetene sau al primarilor, pe motiv ca aceasta situatie ar genera alegeri anticipate in judetul sau orasul respectiv, ceea ce ar fi, in opinia sefului statului, "inacceptabil" din punct de vedere electoral.” Asta nu e valabil si pentru Boc? Apoi: parca seful statului se zbatea sa incropeasca un guvern de criza? De criza economica sau constitutionala? Emil Boc se pricepe la legi, e doctor in drept constitutional, dar le cam incurca la cifre macro si micro, deficit bugetar, cont curent si alte chinezarii contabile. Si atunci: sa mai caute PD-L si restul partidelor oameni priceputi in economie, competente, asa cum le-a recomandat Basescu? Sau premierul-economist devine brusc, astazi, in prag de criza economica, un mit care trebuie degraba depasit? Alfel spus: poza de presedinte echilibrat si sigur pe el s-a facut tandari. Retragerea lui Stolojan i-au stirbit autoritatea si credibilitatea si i-a incrucat teribil planurile politice. Compromisul rational s-a facut tandari in fata unei demisii irationale.
  • In plan psihologic, PSD trece la comanda jocului. Demisia lui Stolojan a slabit capacitatea de negociere a PD-L iar Emil Boc va fi silit sa inghita mai multe broaste decat inainte. Liberalii si-au anuntat iarasi disponibilitatea la negociere cu PSD tocmai pentru a-i face lui Traian Basescu viata si mai complicata. Pesedistii dau asigurari oficial, prin Mircea Geoana, ca sunt oameni de cuvant dar neoficial instiga la rascoala si ameninta ca vechea intelegere risca sa pice. De acum incolo, majoritatea de criza intra ea insasi in criza si e posibil orice.
  • Cei mici pot deveni si mai mici. Retragerea lui Stolojan va avea implicatii majore asupra campaniei prezidentiale din 2009. De modul in care viitorul guvern va gestiona criza economica depinde cariera lui Traian Basescu. Boc pare sa aiba mai mult de castigat decat de pierdut. A strans cu truda capital politic in ultimii ani. Functia de premier poate fi socotita o recompensa acordata unui politician extrem de onest, cu ambitii pe termen lung. In Cluj, popularitatea lui Boc ar putea ramane intacta. Cata vreme va dirija resurse din pozitia de premier catre orasul pe care l-a condus pana ieri din fotoliul de primar, clujenii il vor vota. Problema lui Boc este ca, prin transferul de la Primaria Cluj la Palatul Victoria, tine in viata o traditie nefericita: omul potrivit la locul total nepotrivit. Faptul ca a ramas singurul om in care Traian Basescu are incredere il va face extrem de antipatic in propriul partid si va coaliza impotriva sa un numar crescand de adversari imbatraniti in comploturi.