Vrand nevrand cele 2 posturi de stiri Realitatea si Antena 3 ( N24 nu intra in discutie fiind in coma pe ultimul drum inainte de desfiintare) fac parte din viata noastra de zi cu zi. Mai ales pentru cei interesati de ce se intampla in jurul lor. Altii, cei mai multi , prefera in continuare sa se informeze doar o data pe zi la asa numitele jurnale mari de la PROTV, ANTENA 1 sau TVR. Cei ce vad insa programele de stiri cat e ziua de lunga nu pot sa nu observe vesnica dilema in care traiesc cele doua posturi. Noi cu cine ...combatem? Sa le luam pe rand.

De la prima emisiune a Antenei 3 aparuta in eter, scopul existentei acestui post de televiziune a fost extrem de clar. Proprietarul celeilalte antene avea nevoie de un buldog care sa-l serveasca rapid si umil. O fi vazut el ca in alte "vanturi", lucrurile pot sa mearga si asa, astfel ca si-a comandat rapid o noua Antena.

La doar cateva luni de la aparitie lucrurile erau clare. Era un post de "gica contra" dispus sa faca orice si sa incalce orice regula numai ca sa-si vada seful multumit. La asa comanda asa executanti.

Si comenzile au fost multe si grele. Mai intai a combatut cu drag si spor, antena cea mica, tot ce misca in fata frontului PDS-PUR. Rand pe rand ceilalti, fie politicieni fie simpli sustinatori ai acestora au fost mitraliati 24 de ore din 24 cu materiale de propaganda. Absolut normal ai zice. Daca si-ar fi declarat deschis si pe fata sustinerea. La americani se poarta. Si nu i-ar fi condamnat cu siguranta nimeni, nici macar cei ce nu se uita la ei. Asta e! Comanda? Sa traiti, executam, nici un mieunat nu o sa auziti!

Asa ca de dimineata pana seara la toate editiile de stiri si la alte emisiuni, gloante pe teava si foc automat. Si ca tot se dau echidistanti si doar critici aprigi a tot ceea ce e ilegal si imoral in tara asta ce sa vezi? Brusc vocea devine mieroasa, zambetul gingas in coltul gurii si incepe stirea "conservatorii cred ca ...", "Conservatorii cer sa..", "Conservatorii nu sunt de acord cu..."

De atatea ori s-a auzit la stirile antenei astea de conservatori, ca unul picat din luna, pe taramul romanesc mai ca ar crede ca e vorba de vreun gigant politic. Dar sa ajungem la marea dilema. Cu repetitie!

Acum 4 ani au tunat si fulgerat impotriva PNL si PD. Mitingurile PSD de oriunde din tara erau live, ore intregi indiferent ca CNA-ul zicea ca s-a sarit calul sau motanul. Dupa ce stapanul antenelor a carmit-o cu pisoii lui la guvernare ce sa vezi? Domnisorii si domnisoarele, domnii si doamnele care pana atunci isi ingrosau jugulara pe post, brusc au facut stanga imprejur. Ba chiar sustineau cu drag si spor noua coalitie de guvernamant.

Dar ce sa vezi ... solutia nu a fost morala pentru multa vreme si iar au trebuit s-o coteasca. Cat de mandru jurnalist poti sa te consideri atat vreme cat dimineata, la prima ora, habar n-ai cum vei combate!

Uite ca istoria s-a intors pardalnica de ea tocmai dupa alti 4 ani. In campanie, antenuta si toata armata de pisoi au mieunat ziua lunga impotriva PD-L luand in brate PSD si PNL. Ziua lunga, vorba lunga. Din 365 de emisiuni de pe la 10 seara, vreo doua trei nu au avut de a face cu Basescu. Daca nu el, musai Boc, PD-L, Udrea, Videanu si toti ailalti misei care vroiau la putere.

In seara alegerilor parlamentare, la masa Antenei 3 se stransesera precum vulturii din Cartea Junglei toate gurile de tun din ultimii 4 ani. Si da-i si vezi rasete si satisfactii imense, prohoduri si bucurie fara margini ca PSD a castigat alegerile. A lipsit doar hora bucuriei!

A doua zi si in urmatoarele, obrajii focosi au cam cazut. Si iaca pozna , iar vine istoria asta peste capul sarmanilor jurnalisti si analisti de la Antenuta aia mica. PSD-ul si cu cei cativa PC-isti au cotit-o iar in directia ailalta. Ce te faci acum ca se pune de un guvern PD-L ,PSD. Mare trebuie sa fie disperarea intre oamenii de la Antene. Ce sa faca ei acum? Sa urle impotriva PSD? Nu se poate ca tocmai acest partid l-a urcat din nou pe Motanul sef in parlament.

Sa spuna ca e tradare? Nu se poate! Interesul sefului zice: stop joc copilasii mei! Asa ca nu le-a mai ramas decat sa planga pe umarul liberalilor. Dansul verbal din zilele acestea este uimitor. Si chiar hilar. Ba chiar jenant! Dar cum speranta moare ultima, cu siguranta toata trupa de profesionisti asteapta cuminte o noua comanda de la seful cel mare. Pana atunci vorba unei doamne celebre "ciocu mic" si joc de glezne! ca suntem profesionisti la asta.

Mai spre centru Capitalei, Realitatea TV se bazeaza pe principiul ca devreme ce in spatele sau nu sta un om politic cu acte, lumea vede mai greu cum se poarta fesul. S-a lansat in diverse campanii care se doreau cat de cat mai populare insa fara nicio finalizare concreta. Au ajuns pana acolo incat cu hei rupul au incheiat campania cu taxa auto lamentabil. Au trimis doi prezentatori sa duca semnaturile la Strasbourg. Abia acolo au aflat acestia ca semnaturile trebuiau duse la Bruxelles.

La capitolul politic inainte de alegeri, tot Realitaea TV a reusit o mare varza. Invitati cu zecile, astfel incat sa nu poata niciunul vorbi pe intelesul oamenilor, au desfacut cat e ziua de lunga, in asa-numita Fabrica, firul in 4. Numai ca, pe post de tesatorese, mai tot timpul aceleasi personaje. Inainte de alegeri candidati cu sau fara nici macar o sansa.

Politicieni buni de gura dar 0 ca importanta in partidul lor. Invinsii trimisi in istorie de alegatori continua sa apara pe post de desfacatori si explicatori de evenimente. Chiar te intrebi ce mai conteaza ce crede o doamna pe nume Buruiana, un domn pe nume Bolcas, Funar sau altii, numai buni de pus in istoria politicii postdecembriste. In plus, pe langa atatia invitati de marca, trebuie si realizatorii sa-si faca numarul.

Astfel un domn de pe la 7 seara nu-si lasa nici mort invitatii sa vorbeasca pana nu-si impune el punctul de vedere. In plin elan profesionist munca lui se rezuma la atat: "domnul x a spus astfel... ce parere aveti?" In loc ca invitatii sa fie presati sa ofere solutii alternative, acestia sunt atrasi in banala barfa politica ce nu aduce nimanui nimic de retinut.

O frustrare PNL-ista una PRM-ista sau din PIN nu aduce nimic nou telespectatorului care ar vrea sa vada pareri logice si sustinute cu argumente. Sau poate ca ar vrea sa vada cum gandesc noii parlamentari, cine sunt ei, ce au de spus. Peste toate astea limbajul folosit de realizatori de talk show-uri, cu mici exceptii lasa de dorit. Respectul pentru functiile din stat e 0.

Premierul e simplu, Tariceanu, Presedintele e Base si asa mai departe. Cum sa civilizezi insalubra clasa politica daca nu stii sa impui si mai ales sa ceri respect. Nevoia de "spectacol" reduce din pacate si Realitatea la ceva banal si greu de memorat.