Sunt 5 grupuri in Parlament, unul cu 35 de procente, unul cu 34 de procente, 1 cu 19, 1 cu 7 si 1 cu 5, prin rotunjire.

Ce inseamna majoritate stabila? O majoritate in care sa avem cel putin 53-55 de procente, in general aceasta creste prin dezertarile din opozitie dar mai putin de 63-65 de procente pentru ca din acel moment opozitia este practic muta. In acest fel ideea de democratie nu este siluita de o majoritate covarsitoare cu o opozitie decorativa.

Grupul de 5 procente, minoritatile altele decat cea maghiara, sunt intotdeauna cu majoritatea. Partidul de 19 procente pune conditii pe care nici unul din partidele mari nu le poate accepta. Nu ne intereseaza motivele acum.

Avem 4 variante rezonabile ramase.

35 plus 34 plus 7 plus 5, 81 de procente la Putere, 19 in Opozitie.

35 plus 34 plus 5, 74 de procente la Putere, 26 in Opozitie.

35 plus 7 plus 5, 47 de procente la Putere, 53 in Opozitie.

34 plus 7 plus 5, 46 de procente la Putere, 54 in Opozitie.

Fara incapatanarea partidului de 19 procente, PNL, de a pune conditii absurde, fie nu se obtine o majoritate, fie majoritatea devine covarsitoare.

Din cele 4 variante, cele mai apropiate de cifra optima sunt cele doua Guverne minoritare; PDL plus UDMR plus minoritati sau varianta cu PSD in loc de PDL.

Cererea PSD de excludere a UDMR dintr-o eventuala coalitie e normala din punct de vedere al cifrelor si notiunii de democratie.

Traian Basescu poate sa faca 3 lucruri.

1a. Sa nu accepte cererea PSD de excludere a UDMR si sa faca o propunere de neacceptat oficial pentru PSD, o Monica Macovei, nenegociabila, e un exemplu. Astfel poate sa propuna un Guvern minoritar PDL si sa treaca sustinut de aripile care deja falfaie prin PSD si PNL. Daca nu trece, ameninta ca mai face o astfel de miscare si impune un Guvern minoritar PDL. Daca nu trece nici a doua oara intram in anticipate si in inca 2 sau 3 luni de haos in speranta ca poporul o sa voteze diferit.

1b. Sa-l puna pe Mircea Geoana premier daca nu trece primul Guvern minoritar PDL, si sa astepte sa vada ce se intampla, probabil PNL vine in Guvern si intra PDL in Opozitie. Adica oficializarea relatiei PSD-PNL. Un Guvern minoritar PSD trece evident cu voturile PNL chiar daca PNL nu intra direct in Guvern.

2. Sa permita coalitia PDL cu PSD, cu oferte rezonabile pentru PSD si sa se spele pe maini.

Daca Guvernul minoritar, oricare ar fi el, trece prin Parlament si-si rupe gatul in fata crizei si/sau opozitiei prea puternice exista varianta celuilalt partid mare. Daca aproba marea coalitie si aceasta rateaza, din cauza crizei sau lipsei de coeziune, nu mai avem nicio sansa.

Nimeni nu stie ce o sa vina peste noi dar e mai bine, parerea mea, sa avem doua sanse in loc de una la trecutul puntii. Si ar fi ceva mai moral.

PNL din Opozitie nu ajuta cu nimic tara in cazul unei mari coalitii, nici macar o motiune nu poate depune. Simpla.

Votul nostru si incapatanarea PNL au nemultumit, prin consecinte, pe toata lumea. Mai are de vorbit Traian Basescu.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.