Imaginati-va o expeditie la Polul Nord. Un sir de exploratori (bancile), care poarta fiecare in rucsacul din spate cele trebuincioase supravietuirii (in cazul lor, produse financiare- credite, ipoteci, depozite, asigurari etc). Primii din lungul sir al exploratorilor, sunt cei mai puternici (Lehman Brothers, AIG, Goldman Sachs, Merril Lynch etc), cu bagajele cele mai mari dar si cu proviziile cele mai consistente. Ei sunt cei care stiu drumul cel mai bine, iar in urma lor vin ceilalti exploratori, care poarta bagaje mai mici si provizii mai putine, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Deodata, in fata lor se casca o crevasa. Primul din sir (Lehman Brothers) se prabuseste in gol.

Toti ceilalti privesc cu spaima. Au mai fost in expeditii si stiu ca asemenea pierderi se pot intampla. Din pacate insa, de data asta sunt mult mai multi, iar sfoara cu care sunt legati ameninta sa ii traga pe toti in adanc.

Panicati, fiecare incearca sa-si dezlege franghia, pentru a putea scapa de stransoare, dar nodurile sunt extrem de complicate. Striga dupa ajutor. De cealalta parte a crevasei, vin rapid echipele de salvare (in cazul nostru, Guvernele sau Bancile centrale).

Al doilea explorator e si el pe punctul de a cadea in hau. Incearca sa scape de incarcatura, devenita prea grea, dar nimeni nu vrea sa o preia. Se teme ca hrana din rucsac (produsele financiare) este toxica si i-ar putea imbolnavi.

Un membru al echipei de salvare (Henry Paulson) propune sa survoleze zona periculoasa si sa le arunce o scara celor in pericol. Astfel, exploratorii ar putea urca la bordul elicopterului de salvare si ar putea fi dusi la cel mai apropiat spital.

Din pacate, ceilalti membri se opun. "Ne costa prea scump!", striga ei la unison. "Mai bine aterizam in spatele lor si le cumparam mancarea alterata din rucsacuri (produsele financiare toxice), pentru a nu o arunca aiurea si a provoca cine stie ce dezastre", propun altii.

Timpul trece insa, iar crevasa ameninta sa-i inghita pe exploratori. Cei din elicopter vor sa le trimita mancare sanatoasa, dar exploratorii ii refuza. "Ne descurcam", striga ei cu ultimele puteri.

Pe cei in coma, care nu au cum sa refuze perfuziile, echipele de salvare ii ajuta. Altii sunt insa incapatanati si nu vor in ruptul capului sa se lase ajutati.

In frigul de acolo, pachetele de hrana (creditele) ingheata. Niciun explorator nu isi ajuta colegii, desi sunt legati de aceeasi franghie. Fiecare incearca solutii pentru sine. Isi conserva fortele, desi stiu prea bine ca, uneori, hibernarea poate aduce sfarsitul.

De partea cealalta, echipele de salvare se tem de un singur lucru. Chiar daca operatiunea va reusi, exploratorii pot porni oricand intr-o alta expeditie, iar crevasele pot aparea la tot pasul.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.