Invatamantul de stat e gratuit si obligatoriu! Fals. E platit de toata lumea si-mi incalca dreptul meu de parinte de a alege o forma de invatamant alternativa sau a-mi invata copilul acasa ce cred eu ca e mai bine pentru el. Nicio forma privata de invatamant, de orice grad, nu poate face fata concurential statului care are la indemana mijloace financiare de neatins, impozitele. Nu exista concurenta, nu exista oferte rezonabile, statul isi incalca chiar rolul sau de a aboli monopolul, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

De ce la ora de sport din clasa a XII-a nu se invata bridge? De ce copilul trebuie sa invete in clasa I multimi, pe care multi parinti nu le inteleg? De ce nu exista curs de evolutionism in scoli? Sau de religie budhista? Arheologie, pictura, gatit, piscicultura? De ce exista teze unice pentru toata tara. Daca nu le dau sunt handicapat, nu pot sa intru la liceu. Eu urasc chimia, eu vreau sa ma fac pictor.

Ce pregatire pentru viata da copiilor sistemul educational de stat? De ce trebuie sa pierd vremea cu scoala obligatorie de nu stiu cati ani? Eu vreau sa ma fac frizer, la 12 ani pot deja sa urmez un curs de frizeri si sa muncesc nu sa pierd vremea in scoala care-mi blocheaza cariera mea de frizer. O sa o bagati pe aia cu exploatarea copiilor. Nu e exploatare. E un om care nu vrea, nici el, nici parintii lui, sa mearga pe calea majoritatii. Daca vrea altceva poate sa aleaga altceva, sa invete la scoala, de pilda. In sistemul privat nu conteaza ce scoala ai terminat, ci de ce esti capabil.

Sincer, de cate ori ati simtit ura fata de scoala si regulile ei, absurdul si inutilitatea ei? De multe ori, de prea multe ori. E de fapt forma prin care Statul dreseaza cetatenii spre obedienta. E sistemul de indobitocire pe care Statul l-a pus in functiune ca sa ne faca ascultatori. Si am mai multa scoala de stat decat cei care o sa ma injure. Si aici nu ma refer la sistemul romanesc ci la ideea de invatamant public "gratuit si obligatoriu".

Si inainte de a comenta ganditi-va cat va mai aduceti aminte din scoala, despre dicotiledonate sau nervii spinali sau formula acidului acetic. Cat v-au folosit? Oamenii au platit, oamenii au muncit ca sa nu ne aducem aminte prea multe din scoala, iar noua ne-au distrus copilaria cu lucruri inutile si pe care n-am vrut sa le invatam, si, oricum, le-am invatat degeaba.

Aici e un studiu cu exemple. Si cine ma cunoaste, stie ca sunt sincer.

UPDATE Sistemul finlandez, cel mai bun din lume. Desi de stat, mult mai scurt, mai vocational.