Vrem sau nu, oricit i-am uri pe cei care ne-au condus in ultimii patru ani, a fost mai bine decit pe vremea PSD-ului, macar din simpla perspectiva a jurnalistilor care nu au mai beneficiat de freze noi aranjate gratuit, cu pumnul, de diversi angajati ai guvernantilor din perioada 2000-2004. Pina una-alta, si Basescu stie asta si n-o sa se dea in laturi de la a-si sustine partidul.

Logica lui Basescu

Daca aveti rabdare sa ma bagati si pe mine in seama, am o mica previziune in legatura cu ceea ce se va intimpla intr-una din zilele care urmeaza: viitorul prim-ministru va fi, va vine sa credeti sau nu, Calin Popescu Tariceanu. Este doar o parere, nimic mai mult, insa este cea mai avantajoasa optiune pentru Traian Basescu.

Din punctul meu de vedere, vom vedea un guvern similar cu cel din ultimii patru ani, de preferat variantei in care PSD-ul va alcatui un nou set de smecheri pregatiti sa bage din nou mina pina la umar pe unde a mai ramas de bagat… mina.

Oriciti analisti ar povesti despre pseudovictoria PSD, aceasta este inexistenta. Cumulat, rezultatul aliantei cistigatoare din 2004 reprezinta - cel mai probabil - un pic peste 50%. Cu un strop de ajutor de la UDMR, PSD-ul este, de fapt, invinsul acestui tur de scrutin si, practic, nu mai conteaza.

Logica penelista

In 2009, miza politica este presedintia. Stolojan are dreptate: populatia nu mai vrea PSD, chiar dupa patru ani de guvernare strutocamilica. Romanii vor guvernare de dreapta si asta o arata chiar rezultatele. Intr-un fel sau altul, 2009 va fi un an cu greutate pentru tot ceea ce inseamna politica recenta in istoria acestei tari.

PSD nu mai are nici un candidat viabil pentru functia de presedinte. Adrian Nastase nu este un candidat iubit, ba dimpotriva. Daca ar fi sa candideze pentru functia suprema in stat, Nastase va fi Vadimul din 2000 al alegerilor din 2009. Lumea va alege raul cel mai mic.

PNL, in momentul de fata, nu are niciun candidat suficient de puternic. Calin Popescu Tariceanu este mai degraba displacut decit iubit. Este un personaj interesant, e drept, dar nu suficient de bun cit pentru a se bate cu Traian Basescu. Este si in interesul PNL sa se alieze cu PDL pentru urmatorul an.

Trocul

La mine, lucrurile se vad cam asa: Traian Basescu va da guvernul tot pe mina lui Tariceanu, la fel ca acum patru ani, pentru sustinere in 2009, la prezidentiale. Este un schimb, cel putin dintr-un anumit punct de vedere, destul de corect. Daca e sa ne gindim la ultimii patru ani, au guvernat mai degraba liberalii decit democratii. Rind pe rind, ministrii PDL au fost inlocuiti cu penelisti si, cel mai probabil, ceva similar se va intimpla in continuare.

Politica romaneasca este cea mai mare curva posibila si nu cred ca asta mai e o noutate pentru nimeni. PSD are aspiratii mult prea mari pentru orgoliul liberalilor. Pentru liberali, o coexistenta cu PSD ar insemna sa ia de la capat o relatie cu final tragic, daca nu chiar la fel precum cea pe care a avut-o cu PDL. Dimpotriva, daca se va alia cu PDL, de bine, de rau, va relua o relatie din care ambele partide au avut ceva de invatat, iar riscul de a pierde tot si de a se certa mai des este mult mai mic.

Bonus: De ce e bun un an diferenta intre alegerile parlamentare si cele prezindentiale

Indiferent de relatiile dintre cele patru partide care au intrat in viitorul parlament, un an diferenta intre alegeri va fi de bun augur pentru noi, aia care am fost (sau nu, dupa caz) la vot. Desi nu este o ipostaza care sa le placa in mod deosebit (lor, tuturor, care vor pentru ei, nu pentru noi), vor fi nevoiti ca, intr-un fel sau altul, sa se inteleaga.

PSD va trebui sa cedeze in multe chestiuni pentru a demonstra ca “uite, am facut compromisuri pentru a va creste voua nivelul de trai, chiar daca noi am fi facut-o mult mai bine”, PDL si PNL vor fi nevoite sa se inteleaga pentru a arata ca ei sint cei care au construit, care au ridicat nivelul de trai, care au adus un strop de bunastare in plus. Nu conteaza ca e vorba de marirea pensiilor sau a salariilor bugetarilor ori ca e vorba de inca un kilometru de autostrada. Au un an de zile pentru a face ceva ca sa cistige prezidentialele.

Basescu versus Tariceanu versus Geoana sau Nastase

Daca este cineva de vina pentru rezultatele dezastruoase pentru PDL, atunci primul pe lista ar fi Basescu. N-a stiut cind sa fie diplomat, a devenit posac, a uitat sa zimbeasca si sa faca glume care sa prinda, nu dintre cele de prost gust, s-a imbatat (cu apa rece, desigur) de atitea ori, incit s-a transformat din locomotiva intr-un soi de frina de urgenta, care actioneaza imediat si care ii arunca in cap pe pasageri.

Un alt om in PDL, dintre cei care au reprezentat frine, este Emil Boc. Seful PDL este un politician care nu se pupa cu imaginea de stabilitate, pare mai degraba un soi de omulet numai bun de luat la misto si asta s-a vazut. Blaga, in schimb, ar fi putut sa ridice partidul mai mult.

In ceea ce-i priveste pe Geoana si Nastase, ei vor fi votati de sustinatorii lui Iliescu, de aceiasi romani care-i voteaza de aproape 20 de ani incoace. PSD nu reprezinta niciun viitor pentru Romania, PSD este o utopie pina si pentru membrii sai, daramite pentru o tara. Iar asta se va vedea la prezidentiale, cind cei care n-au mers la vot la acest tur de scrutin vor vota impotriva lor.

Inca o data, de ce Tariceanu?

Fie si numai din orgoliul stupid al lui Basescu de a da peste nas comentatorilor de la Sinteza Zilei.

Citeste si comenteaza pe Subiectiv.