Si tarile se-mpusca nu-i asa?

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
citi :
http://hymerion.files.wordpress.com/2008/10/romaniamroct2008.pdf
"
Policy makers have not
addressed these growing economic challenges, as the focus has shifted to the
upcoming general election, which has intensified the generally antagonistic
and uncooperative political environment. In the absence of any significant
counter-cyclical policy measures
"
Citat din raportul S&P - cel putin partial au dreptate... avem o clasa politica atat de indoielnica ca e in stare sa ne downgradeze inclusiv financiar.
parerea mea
Mai bine ii pupam pe rusi in//decat pe capitalistii astia. Macar rusii au principii, iesi din front, bang, ce atatea discutii si incertitudini.
Sau si mai bine de unii singuri impotriva tuturor, doar suntem cea mai grozava natie de pe planeta si nimeni nu recunoaste.
O fi si acesta un motiv.
Altfel, e destul de clar ca S&P si altii incearca sa CREEZE o realitate, nu o sa o analizeze.
Ramane intrebarea daca a fost o alegere buna ca BNR-ul sa se ia la lupta cu speculatorii. Dincolo de satisfactia platonica, poate fi lupta aceasta castigata, sau doar amana inevitabilul, eventual pana dupa alegeri? Merita costul?
Eu zic ca nu, asa cum se intampla intotdeauna atunci cand statul incearca sa contrazica piata.
Am auzit "pe surse" (:P) ca piata interbancara oficiala, cu rata dobanzii fixata de BNR, este complet blocata, nimeni nu face nici o tranzactie, in timp ce bancile se imprumuta intre ele, la o rata mult mai mare, prin intermediul mamelor de afara, ce nu sunt sub autoritatea unui BNR ce incearca sa se substituie unei piete libere.
Da' de ce l-ati mai impuscat pe nea Nicu, ca si el zicea tot de "speculatii panicoase cu accente straine"? :D
Ca sa imprumute de pe piata interbancara, ar trebui ca cineva sa si ofere bani la dobanda aceea acceptabila... Problema este ca nu ofera nimeni.
- creditele intra-firma nu sunt pe termen scurt; capitalizarea s-a facut in special pentru acordarea de credite ipotecare cu scadente 15-25 de ani
- e bine ca stim unde sta jumatate din datoria externa totala a Romaniei (60 miliarde de EUR): in credite intra-companie pe termen mediu si lung. Marea problema a Romaniei ar fi datoriile in valuta pe termen scurt.
- dobanzile la creditul intra-grup sunt de multe ori mai mici decat dobanzile la care s-ar putea imprumuta Romania pe piata externa in acest moment
- miscarile de capital sunt raportate la BNR deci exista un control al autoritatilor asupra acestor capitaluri
- in bancile din Romania exista in acest moment in conturi (pers fizice si juridice) peste 19 miliarde de EUR- conturi in valuta.
Asa ca situatia nu e atat de tragica< Mr Jon.
Legat de piata monetara, aici bancile isi trag singure gloante in picior. Pana la urma BNR-ului o sa ii sara tandara si o sa inceapa sa retraga autorizatii de functionare.
Da, bancile pot imprumuta lei de la BNR la o anumita rata "re referinta" publicata de BNR, dar am impresia ca aia sunt bani "reglementati", nu poti face orice cu ei (e.g., nu poti "specula pe cursul, leului"), de-aia speculatorii nu s-au imprumutat de la BNR. E de retinut - rata de referinta a BNR e valabila doar pt. BNR, n-are neaparat legatura directa (ci doar indirecta) cu dobanda la imprumuturile intre banci (BUBOR, daca nu ma insel).
In momentul in care vor dori sa ramburseze aceste datorii va exista presiune pe cursul de schimb si daca nu exista incasari de valuta (exporturi, capsunari, conturi in valuta in Romania, rezervele BNR etc) atunci cursul poate sa o ia razna.
Tu nu ai credite la banci, dar cei care au vor simti pe pielea lor (prin dobanzi si valoarea ratelor calculate in valuta la salarii platite in lei)...
PS: cand vor vrea sa isi scoata valuta din Romania, bancile vor fi interesate intr-un curs mic. Bancile cumpara valuta ca sa isi plateasca creditele intra-grup si normal ca sunt interesate sa cumpere valuta ieftin, nu?
Dupa atacul asupra leului urmeaza atacul asupra economiei. Vor da gres si de data asta.
Cel mai distractiv este faptul ca trebuie sa se faca publica formula de calcul a unui rating :).
http://www.iht.com/articles/2008/10/29/business/rating.php
Cred ca happy time s-a terminat pt ei si in curand nu vom mai vedea nici un "guru" de genul lor.
Mesajul e ca ne arata ei noua.
Parca eram si noi intr-o Uniune Europeana, care trebuia sa ne ofere cat de cat protectie.
Si parca mai avea si Basescu o axa cu parintii S&P si FMI.
Chiar asa am ajuns la mana oricarui director de filiala de banca?
Sa stim si noi!
De comentat putem comenta, la fel cum de crezut putem sa credem orice fara sa cunoastem. Credinta ajuta, dar fara o judecata avizata s-ar putea ca norocul sa nu ne surada :)
Este greu sa nu dai crezare teoriilor conspirationiste!
Se pare ca tara este mai bogata in materii prime decat stim noi, romanii (pe surse f.f. onctuoase din vest). Altii stiu insa si fac astfel incat sa nu ne credem prea mari si mai ales sa avem datorii cu carul!
Sunt pe cale sa reuseasca. Ceau a luat-o razna cand ne-au impins la datoria ext. de 12 mld. dol. si-a dat seama, a inceput sa ne f... pentru plata anticipata si a fost eliminat! Acum am ajuns la peste 30 mld.???
Cu alte cuvinte, la fiecare cap de vita furajata (descrierea cre' ca se potriveste din nefericire la multa lume) vin cam 500 EUR. Mi se pare un nivel ridicol de mic al datoriei public garantate fata de alte state.
Chiar si luand in considerare toata datoria, inclusiv aia care nu e garantata de stat, nivelul de indatorare pe cap de vita furajata e mic - sub 2500 EUR.
Problema nu cred ca e datoria publica. Sunt deficientele grave de performanta din economie. Productivitatea slaba si tehnologizare redusa in primul rand. Plus performanta manageriala scazuta. Inclusiv bancile occidentale care au venit in RO fac afaceri la modul medieval in RO. E bine ca au calcat pe bec la consiliul concurentei, poate se schimba ceva.
In conditiile astea cine mai are nevoie de AAA de la S&P?
Ma indoiesc ca s-a spus vreodata oficial ca hedge fund-urile ar fi "cea mai sigura investitie", nici macar in vremurile mai "roze".
Fii dragut si publica-ti comentariul asta in engleza pe un site financiar din state sa vezi ce reactii primesti :))))))).
Imi cer scuze ca nu am explicat toti termenii, aici imi recunosc greseala, eu am raspuns la afirmatia de mai sus referitor la faptul ca hedge fund-urile unu la mana ar fi provocat criza financiara si doi la mana ar fi avut cel mai bun calificativ de la S&P, afirmatie care din cunostintele mele ale pietei nu sunt intocmai adevarate. Atat.
Pe un site financiar s-ar presupune ca cei interesati de aceste teme cunosc termenii de SPV (Structured Products Vehicle) sau CDO (Collateralized Debt Obligation), daca de aceasta te-ai legat.
Dar poate ca esti mai in tema decat mine si m-ai putea ajuta, indicandu-mi ce anume am scris gresit/aiurea, de data asta strict legat de continut si nu de forme. In cazul in care stii si sa argumentezi, nu numai sa insulti lumea in mod gratuit.
- consumati mai putin: daca mergeti de 3 ori la restaurant pe saptamana, mergeti de 2 ori. Daca pana acum in fiecare zi comandati pranzul sau mergeti afara, un sandvis sau o salata in servieta nu o sa va faca de ras. Nu cumparati bunuri inutile.
- evaluati pretul corect: daca in perioada de boom nu prea iti pasa ca dai pe o paine un leu cand ea ar trebui sa coste 0.8 lei, acum ar trebui sa ne pese. Daca dati 3 mil pe o sticla de whisky in Bamboo, mergeti undeva unde e 1.5 mil :)
Cumparati de unde este mai ieftin si bun.
- cumparati bunuri romanesti: incurajati productia locala si descurajati importul, cumparati o ciocolata facuta in Romania si nu una din import. Cumparati un salam facut in Romania, nu unul adus din afara. Cumparati-va Logan, nu masini din import etc.
- nu luati credite: mai bine reduceti consumul si traiti un pic mai prost, decat sa va indatorati nejustificat.
- convinge-ti-va cunostintele, prietenii, familia sa faca la fel.
- ajutati-va prietenii, familia, cunostintele. Decat sa ne imprumutam la banci mai bine ne ajutam intre noi cu bani.
Astea sunt sfaturi de bun-simt in perioada asta.
Stiu ca suna ca indemnuri de pe vremea lui Ceasca, dar cred ca asta e solutia acum pana se linistesc apele. Eu unul am ajuns sa cheltui 70% din ce cheltuiam pana acum cu eforturi nu foarte mari, doar cu mai multa atentie si chibzuinta.
As adauga:
-exista si mers pe jos, si biciclete ,la nevoie tramvaie
-trenurile sunt mai economice si mai sigure decat masinile.
-sunt atatea locuri frumoase in tara care asteapta sa fie vizitate Nu vad ce sa cautam in Tailanda.
-varza are de doua ori mai multa vitamina C decat bananele.
-eu m-am lasat 'brusc' de tutun acum 4 ani, si ce bine e!
-grevele nu vad cum ar putea ieftini gazul de import de la rusi.
-eu sunt profesor ,la fel si nevasta-mea , dar cred ca si o crestere de salariu cu 20% ar fi onorabila.
Pana cand nu trece seceta mondiala eu zic ca nu e bine sa ne incaieram pe recolta inca neculeasa.