Calin Popescu Tariceanu se premiaza singur la proba responsabilitatii, desi a picat testele de luciditate politica dupa 2007. Ei, liberalii ajutati de PSD, au pus foc la temelia economiei si statului de drept si tot ei, cand casa arde in flacari, sting incendiul cu un jet de cifre apocaliptice. Liberalii profita la maxim de una dintre putinele cedari populiste din partea PD-L aruncandu-i in carca acuzatii de cardasie cu PSD si iresponsabilitate. Dar mizele sunt infinit mai mari. Tariceanu isi creeaza alibiuri in fata dezastrului economic generat de el insusi, amplificat de furtuna care a traversat Oceanul, matura UE si bate acum la usa Romaniei.

Apocalipsa profetita de Tariceanu nascuta din parinti profesori pare cam trasa de par. De ce pentru ploaia de pomeni deja acordate s-au gasit bani, pentru pensionari oricand cu placere iar pentru dascali nu? Daca economia are performante fantastice, daca a crescut atat de mult cum sustine seful Guvernului, cum se face ca salariile profesorilor odata marite vor ucide elanul tigrului economic care este pe cale sa devina Romania.

Adevarul e poate mai simplu: apocalipsa era deja aici si s-a nascut din parinti PNL si PSD. In fata crizei internationale, tigrul romanesc, costeliv si cam lesinat, a raspuns cu un mieunat slab din care se intelege doar ca Romania a ajuns la fundul sacului. Insusi Tariceanu miauna catre profesori, stiind ca nu poate conta pe voturile lor, un electorat disputat in principal de PSD si PD-L.

Prin urmare, premierul Tariceanu pare dispus sa faca orice ca sa dovedeasca tarii ce Guvern responsabil conduce, in frunte cu ministrul educatiei si comportamentul sau schizoid. De fapt, liberalii isi creeaza acum alibiuri si premisele unui nou discurs electoral: ei sunt cei care au construit solid, dovada ca, iata, se opun vitejeste cresterilor salariale din sectorul bugetar, iar toti ceilalti vor fi responsabili pentru un eventual dezastru.

Raspunderea pentru cheltuilelile publice uriase deja angajate de Guvern, din cauza carora Comisia Europeana a criticat constant Guvernul Tariceanu, este deja transferata cu dibacie in carca celor acuzati astazi ca arunca economia Romaniei inapoi in anii '90. De vina pentru cataclismul economic care urmeaza, amplificat de comportamentul iresponsabil al Guvenului, vor fi partidele din opozitie iar liberalii pozeaza deja in victimele lor.

Ca sa dovedeasca ca vorbeste serios si argumentat, premierul Tariceanu contesta votul din Parlament la Curtea Constitutionala, face apel la Traian Basescu sa nu promulge legea si apeleaza la seful BNR, Mugur Isarescu, sa-i sustina argumentatia economica.

Faptul ca majorarea salariilor fusese votata in Parlament de catre toate partidele, inclusiv de liberalii caracterizati astazi drept singurii politicieni responsabili din Romania, devine un detaliu neimportant in cursa pentru fuga de raspundere. Tariceanu isi creeza o aura eroica, de luptator singuratic in razboi cu o armata de partide angajate meschin in campanie electorala, in stare sa submineze interesele tarii. Premierul va folosi argumentul pretinsei responsabilitati aratate in cazul profesorilor ca sa stearga urmele marilor acte de iresponsabilitate comise deja de liberali.

Din acest motiv, PD-L a gresit acceptand negocierea cu PSD pe tema cresterii salariilor profesorior cu 50%, propunere sustinuta de social-democrati inca din 2007.

Le-a oferit iberalilor in mod nesperat posibilitatea de a transfera de pe umerii Guvernului in carca opozitiei vinovatia pentru jumulirea bugetului in scopuri electorale.

De fapt, lucrurile sunt mai simple: PD-L s-a straduit sa evite ca toate beneficiile electorale de pe urma majorarii salariilor profesorilor sa se contabilizeze doar la PSD. In fond, cele doua partide se bat pe un bazin electoral care poate ajunge la 10% din totalul alegatorilor. Intrand in hora majorarii salariilor, PD-L a revenit in jocul politic din care fusese exclus complet, iar PNL si PSD jucau pe rand rolul de baieti buni si rai potentandu-se reciproc. Pretul acestui mic compromis este destul de mare: confuzie si munitie impinsa pe teava liberalilor.

Judecand dupa forta strigatelor venite dinspre Palatul Victoria, s-ar putea ca tigrul sa fie pus deja cu botul pe labe de criza internationala, primele semne de lesin venind din partea leului. Din acest motiv, Tariceanu joaca in forta rolul pompierului incendiator desi lui si sustinatorilor sai din Parlament le revine intreaga responsabilitate pentru prabusirea unei economii umflate artificial in ultimii doi ani. Prin urmare, pe seful Guvernului nici nu-l mai prea intereseaza cine castiga si cine pierde din disputa referitoare la 50% pentru profesori, ci cum sa scape de raspundere in fata dezastrului care vine.

P.S. Aud la un post de televiziune ca Guvernul ar putea demisiona in caz ca se va confrunta cu mari miscari sindicale. Este un scenariu vehiculat tot in scop de manipulare de catre ideologii PNL care cauta sa ingroase noua imaginea de partid responsabil, capabil va sa zica de sacrificiul suprem pentru a salva economia tarii.