Subiectul amanarii uninominalului revine in actualitate. Conducerea publica a operatiunilor revine ca si pana acum PRM. Partidul lui Corneliu Vadim Tudor avea si asa probleme cu pragul, iar noul sistem, deplasand centrul de greutate al campaniei de la un lider catre candidati, nu il ajuta deloc. Un ajutor neasteptat in lupta sa impotriva uninominalului il primeste PRM …de la guvern, scrie Doc, pe blogul lui.

Iata cum arata un pasaj din noua lege electorala, asa cum a fost modificat el de guvern dupa adoptarea acesteia:

  • "g) in cadrul unei circumscriptii electorale, delimitarea colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor si pentru alegerea Senatului se face astfel incat marimea acestora, calculata in numar de locuitori, sa fie de asa natura incat cel mai mare colegiu uninominal sa fie, de regula, cu cel mult 30% mai mare decat cel mai mic colegiu uninominal, in conditiile in care sunt respectate prevederile lit. a)–e)"

Initial legea era fara pasajul subliniat, introdus de OUG. De ce s-a introdus acest pasaj? Sa dam cuvantul unuia dintre semnatari:

  • "In ceea ce priveste introducerea sintagmei «de regula» referitoare la diferenta marimii colegiilor, nu este vorba despre nimic neconstitutional. Era singura solutie de rezolvare a unei probleme pentru maximum trei circumscriptii, printre care si Bucurestiul. Daca nu se emitea OUG nr. 66/2008, era imposibil sa se faca decupajul in respectivele circumscriptii fara sa incalcam legea si Constitutia. Am fi avut colegii care acopereau suprafete din doua judete, ceea ce era imposibil" - (Victor Paul Dobre, secretar de stat la MAI, preluat de Cotidianul)

Explicatia oferita de dl Dobre, de fapt cea oferita formal de Guvernul Tariceanu pentru adoptarea acestui act, este o minciuna. Dl Dobre ar vrea sa ne faca sa credem ca a fost capabil sa traseze in mod echilibrat colegiile in 39 de judete, si n-a mai fost capabil in doua! Iar asta se intampla in 28 mai… inainte ca trasarea sa inceapa, de fapt!

Dar minciuna e evidenta din faptul ca problema s-ar fi ivit, zice-se, si in Bucuresti. Or, la nivelul Capitalei nu mai exista conditia pastrarii integritatii localitatilor, prin urmare colegiile se pot trasa fara restrictii! Cum sa pretinzi atunci ca era imposibil sa se respecte conditia de a nu diferi intre ele cu mai mult de 30%?

Citeste restul articolului si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.