Cine pute mai rau? Cine are zoaie mai gretoase pe geam? Care partid ne scarbeste mai tare? PSD ca recupereaza penali si pe Dan Voiculescu, turnatorul de rude si colegi? PNL, tinut pe brate de tot ce gasim mai putred in parlament, in frunte cu Ion Iliescu? Sau PD-L, prieten de conjunctura cu Gigi Becali si, mai nou, cu Vadim Tudor? Intre partidele de mai sus gasim totusi diferente mari, dar in rau. PD-L rateaza constant pariul cu binele ajutand uneori raul sa supravietuiasca. Toti ceilalti traiesc cu raul tot timpul, se hranesc din el, l-au inclus in programul de guvernare. Ceea ce nu-i, deisgur, o scuza, dar provoaca mari confuzii.

Din trocul de la Senat PD-L pierde enorm si nu castiga nimic. Doua functii de secretar si una de presedinte de comisie economica? De ce nu si trei de sofer, la fel de utile. Explicatia lor oficiala suna solemn si foarte stupid: trebuia respectat algoritmul. Din grija pentru algoritm au omorat un principiu simplu: cu personaje ca Vadim Tudor si Gigi Becali nu se negociaza decat in pierdere. Iar pierderea creste cand partidul care predica moralitatea in politica, vine cu oameni noi si discurs purist, se tocmeste cu raul suprem al politicii romanesti.

In schimb, PSD poate recupera un personaj sinistru ca Dan Voiculescu fara sa indigneze prea tare opinia publica. Intalnirea dintre penali, solutii imorale si securisti se produce natural, intr-o tacere complice. Asa da, merge. Invers, oroare! Cand PD-L se apropie de Mona Musca sau personaje dubioase ca Mitica Dragomir zgarie usa partidulului, opinia publica ia foc. Brusc, apar iacobini cu spume la gura. Alb sau negru! Nuantele, explicatiile, judecata aproximativa sunt valabile pentru toti ceilalti. Pentru puristi, esafod si ghilotina!

Si acum, rezultatele: alianta PSD-PC exista. Mona si Mitica nu. Exista insa Gigi, veti spune. Corect. Pus in balanta cu Dan Voiculescu, cine atarna mai greu? Marea prietenie intre Vadim Tudor si Nicolae Vacaroiu nu deranjeaza pe nimeni, niciodata. Pana la urma, cine a coborat mai jos? Liberalii, in negocieri parlamentare zilnice cu peremisti debusolati, cu pecisti unsurosi si pesedisti penali? Se poate mai jos decat atat? Se poate, veti spune: un troc intre partidul lui Basescu si Vadim Tudor, acelasi care defila in Parlament cu portretul sefului statului infatisat in zeghe dupa gratii. Deplorabil, adevarat, dar parca tot e putin. Pericolul pandeste in alta parte.

Asta nu explica eroarea politica grava comisa de pedelisti si nici nu scuza negocierile cu Vadim Tudor. Ei, pedelistii orbi, traiesc acum o stranie satisfactie ca au oprit procesul de coagulare a zoaielor din politica intr-o harca mare si rosie. In loc sa-i incurajeze, le-au incurcat temporar planurile. Aceleasi ratiuni aparent pragmatice au stat la baza constituirii majoritatii in Consiliul General, cu diferenta ca acolo exista o miza importanta pe cand aici gasim doar orgolii marunte si mize meschine.

In schimb, Vadim Tudor castiga functia de vicepresedinte al Senatului si ceva in plus: imaginea de politician inca viu, capabil sa negocieze, sa traga sfori si sa vorbeasca in somn cu Boc. Liderul PRM primeste o nesperata mana intinsa intr-un moment de criza maxima, cand partidul-horror se dezintegra incet dar sigur, varsandu-se in mod natural in mocirla PSD via cosmarul PC.

PD-L si-a facut deja un obicei din a-si turna singur apa-n benzina. Cu trocul de la Senat, si-a ventilat zoaie pe geam si pe fata lui Traian Basescu. Periodic, partidul lui Emil Boc traverseaza momente de orbire totala. Seful statului incepe sa constientizeze dezastrul de imagine cerand sa nu mai fie asociat numele sau cu trocul din Senat. Alta gafa tarzie. Insusi comunicatul sau e o asociere.

Si Traian Basescu si Emil Boc se vor alege cu stampila de colaborationisti cu extremismul, cu dementi care acum cateva zile urlau: mai bine o dictatura sanatoasa decat o democratie bolnava!

Asta e: Emil Boc si Traian Basescu si-au ridicat singuri un soclu la inaltimea caruia nu reusesc sa se ridice. Adversarii lor, in schimb, au facut din compromisul continuu o virtute. Cu astfel de gafe PD-L va convinge tot mai greu ca se lupta pe bune cu monstruoasa coalitie 322. Ca ei fac marea diferenta. Atarnati de Gigi si Vadim, se vor scufunda incet in pasta gri a politicii romanesti.