Propunerea de transformare a Romaniei in republica parlamentara vine in momentul cand parlamentul este institutia cea mai decredibilizata. In constiinta publica, institutia celor cateva sute de alesi cumuleaza mai toate relele. Senator si deputat sunt percepute acum ca notiuni lipsite de demnitatea originara. In loc de exponenti veritabili ai democratiei, parlamentarii sunt considerati inamici ai democratiei, scrie Dumitru Badita, pe blogul subiectiv.ro.

Degeaba se plang de imaginea negativa: au oferit continuu materie prima pentru ca poporul sa o faureasca. In republica parlamentara, conflictul dintre un “presedinte-jucator” si legislativ va fi de domeniul trecutului. Presedintele tarii, cu puterile reduse drastic de Constitutie, va fi o prezenta decorativa in viata politica interna.

Am auzit opinii potrivit carora un presedinte ideal ar fi Crin Antonescu sau Radu Duda: oameni educati, stilati, dar necombativi, buni de sustinut conversatii pe la dineuri. E ceea ce vrea toata lumea politica, mai putin sustinatorii actualului presedinte.

Schimbarea Constitutiei, in sensul reducerii prerogativelor prezidentiale, il vizeaza - desigur - pe Traian Basescu, in eventualitatea ca va castiga un viitor mandat, dar, in perspectiva, ar evita conflictele inter-institutionale, asa-numitele “razboaie intre palate”. Deloc pe placul unor grupari politice ai caror lideri nu se bucura de simpatie populara.

Scopul este anularea sanselor oricarui om politic iubit de mase de a ajunge la Cotroceni inarmat cu numeroase prerogative. Pentru multi politicieni si oameni de afaceri istoria ultimilor 4 ani nu trebuie sa se mai repete. Un om puternic la Cotroceni este o continua amenintare pentru interesele celorlalte zone ale puterii.

Citeste restul articolului si comenteaza pe subiectiv.ro.