Presedintele Basescu a facut o vizita in regiunea Marii Negre saptamana trecuta: Ucraina, Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia. O alta vizita este planificata in aceasta toamna la Moscova. Intre timp Rusia a recunoscut independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei si, cel mai probabil, va urma anexarea acestor doua regiuni la Rusia, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

De fapt aceasta anexare a avut loc acum 200 de ani, chiar si dupa ce Georgia si-a declarat independenta si a devenit membra ONU in 1991, Rusia a controlat militar, politic, economic si social aceste doua regiuni. Deci nimic nou sub soare.

Pentru cine a urmarit situatia din Georgia si din Republica Moldova in era post-sovietica cred ca este destul de clar ca mentinerea armatei ruse pe teritoriul acestor doua state independente a avut ca obiectiv mentinerea lor pe orbita Moscovei. Scopul Rusiei nu este Abhazia sau Transnistria, scopul Rusiei a fost si este ca Republica Moldova, Georgia, Ucraina sa ramana in sfera ei de influenta, ca dovada isteria dlui. Putin in ceea ce priveste intentia Georgiei si a Ucrainei de a deveni membre NATO.

Ceea ce este si mai ingrijorator este intentia Rusiei in privinta Ucrainei. Este extrem de posibil ca Rusia sa incerce in Crimeea, in Estul Ucrainei si in Regiunea Odessa (vecina cu Transnistria) un scenariu similar celui din Abhazia; asta ar insemna o partitionare a Ucrainei si, evident, eliminarea accesului Ucrainei la Marea Neagra.

Asemanarea cu Kosovo este simplista din mai multe motive: in primul rand Osetia de Sud are doar vreo 70.000 de locuitori iar Abhazia mai putin de 500.000. In al doilea rand, exista foarte multi georgieni care au fost alungati de catre rusi in acele doua regiuni (250.000 din Abhazia si 25.000 din Osetia de Sud). In al 3-lea rand, nici Abhazia si nici Osetia de Sud nu sunt entitati democrate, cum, de fapt, nici patronul lor, Rusia, nu este. Agresorul nu este Georgia ci Rusia in ceea ce priveste aceste doua regiuni. Daca este sa facem o asemanare cu zona ex-iugoslava, actiunea Rusiei in Georgia se aseamana cu actiunea Serbiei in Croatia sau Bosnia.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Jeopardy.