“In interiorul Ambasadei italiene din Londra diplomatii trebuie sa faca fata unei mari provocari: cum sa imbunatateasca reputatia tarii lor dupa valurile de critici exprimate la nivel international, unele referindu-se la … anagajamentale Italiei fata de respectul drepturilor omului. …E guvernul [Berlusconi] condus de principii sau de populism?”

Aceasta e intrebarea cu care incepe emisiunea “HARDtalk” prezentata de BBC pe 11 august 2008, realizata de reputatul Stephen Sackur, avandu-l ca invitat pe Franco Frattini, actualul ministru de Externe al lui Silvio Berlusconi. O emisiune care merita vazuta nu doar pentru temele abordate (capacitatea Italiei de a-si respecta angajamentele internationale, viziunea privind viitorul UE, capacitatea de a respecta drepturile omului si de a se comporta in concordanta cu regulile si legislatia UE), ci si pentru a urmari raspunsurile domnului Frattini, inclusiv “the body language”, detalii care spun multe despre fostul vice-presedinte al Comisiei Europene si comisar pe justitie si afaceri interne.

Daca veti da o cautare pe google veti gasi mai multe versiuni ale CV-ului lui Franco Frattini, realizate in diferiti ani, in functie de demnitatile detinute, dar in nici una din ele eu n-am gasit referiri la apartenenta sa initiala la Partidul Socialist Italian. Gasiti aceasta informatie pe Wikipedia si de altfel o recunoaste singur in interviul la care m-am referit, atunci cand este intrebat direct. Mi-e greu sa inteleg de ce o fi simtit domnul Frattini nevoia sa treaca sub tacere acest aspect, important in cariera unui om politic, mai ales ca in toate CV-urile sunt referiri extinse la hobby-ul sau legat de sporturile de iarna pe care le practica. Formula care apare cel mai des este: “un entuziast al sporturilor de iarna, fost antrenor de ski alpin, familiarizat deplin cu muntii si mediul natural si geomorphic al Alpilor”. Ceea ce cred ca e onorabil, dar mai putin definitoriu pentru cel care astazi face parte dintr-un guvern de dreapta ce sta la aceeasi masa cu un partid, Liga Nordului, socotit de cei mai multi ca fiind mai degraba neo-fascist.

Cred ca unele dintre intrebari si raspunsuri sunt graitoare, asa ca imi voi permite sa ma refer la ele. Intrebat daca se simte comfortabil la aceeasi masa guvernamentala cu ministri avand vederi politice atat de diferite, precum cei din Liga Nordului care au candidat pe o platforma evident impotriva imigratiei, raspunsul d-lui Frattini este demn de un “diplomat” : “Liga Nordului este foarte loiala Guvernului, iar ingrijorarea acesteia este legata de imigratia ilegala, de riscurile legate in primul rand de criminalitate, care e mai ales o criminalitate stradala, criminalitatea marunta… “

Cand jurnalistul insista, raspunsurile ar putea fi considerate hilare, daca n-ar fi de-a dreptul ingrijoratoare.

Reporter : “Guvernul are de asemenea sustinerea Aliantei Nationale, care a fost cladita pe ruinele fascismului lui Mussolini “

Frattini : “Da… acesta e trecutul acestui partid, azi e membru al unui nou partid care adduce la un loc Forza Italia, Alianza Nazionale si alte partide mai mici, toate membre ale aceleiasi familii politice, Partidul Popular European”.

Nu pot decat sa exclam si eu, ca Stephen Sackur, “Cu adevarat, o familie extraordinara!”

Intrebat daca in calitate de fost socialist se simte fericit sa fie intr-o familie alaturi de neo-fascisti, dl. Frattini ne ofera implicit explicatia trecerii de la stanga la dreapta (fie ea si extrema): “Trebuie sa depasim ideologiile”. Concentrandu-ne pe principii, dar nu pe ideologii. De aici pana la a spune ca membrii Ligii Nordului nu sunt neo-fascisti, e un singur pas. Pentru ca ei sunt, conform afirmatiilor d-lui Frattini, loiali drepturilor omului, statului de drept si solidaritatii sociale. Iar faptul ca unii au declarat chiar in Senatul italian ca strainii sunt cei care comit cele mai multe crime, talharii si furturi, este pentru ministrul de externe nu o opinie, ci un fapt bazat pe statistici, pentru el “strainii, imigratia si criminalitatea merg impreuna”, dar vina e a stangii care nu a explicat de ce a tolerat criminalitatea stradala!

Cat priveste starea de urgenta declarata de guvern, ministrul Frattini ne asigura ca doar cuvantul “urgenta” ne induce in eroare, pentru ca in realitate prin asta nu se face decat sa se confere mai multa autoritate administratiei locale. Si eu care credeam ca asta tine pur si simplu de descentralizare, Italia fiind o tara chiar foarte puternic descentralizata. Probabil ca juristul constitutionalist Franco Frattini are o alta intelegere a conceptelor decat sunt acestea codificate in legislatia internationala. De pe pozitia aceasta respinge categoric “insinuarile” jurnalistului de la BBC, conform carora “folosirea conceptului de stare de urgenta nationala ar putea induce un sentiment popular de teama, un sentiment popular de ura la adresa imigrantilor si poate fi folosit pentru a trece in Parlament legi draconice care nu ar fi acceptate in nici o alta parte a Europei”.

In ce priveste declaratiile primarului neo-fascist al Romei privind expulzarea imediata a 20.000 de nomazi (nu se mai vorbeste de Romi, ca nu da bine) raspunsul ministrului de Externe Frattini e uluitor: “De ce credeti ca cetatenii care traiesc in Roma au votat pentru acest asa-zis neo-fascist? Pentru ca e cel mai bun primar posibil.” Sa fi uitat Franco Frattini ca tot prin alegeri libere au venit la conducere si alti dictatori?

De ce m-as mai mira, de vreme ce, rugat sa comenteze spusele presedintelui Ligii Nordului in legatura cu arderea campusurilor de langa Napoli, anume ca “poporul face ceea ce statul nu e in stare sa administreze” Frattini raspunde ca Bossi nu e rasist, dar “foloseste expresii care pot fi un pic exotice”!? (“a bit folkloristic” – aceasta a fost expresia folosita de Frattini in interviu). Nevenindu-i sa-si creada urechilor, jurnalistul insista “folkloristic”? “Da” vine raspunsul ferm al celui care de pe pozitia de vice-presedinte al Comisiei Europene ne vorbea de obligativitatea respectarii drepturilor omului si a statului de drept, care e incompatibil cu ideea de luare a justitiei in propriile maini.

Surprizele continua, atunci cand este intrebat despre impresia care exista in unele parti din Europa ca Italia nu e pregatita sa treaca la actiuni serioase impotriva coruptiei si sa respecte regulile UE. Ii lipseste si capacitatea si dorinta, afirma reporterul BBC. Raspunsul lui Frattini e ca Italia e pregatita, au fost ceva cazuri de coruptie si de criminalitate, dar dovada suprema este ca in 58 de zile guvernul a reusit sa curete orasul Napoli de gunoaiele de pe strazi, desi nimeni nu credea! Care o fi legatura dintre ridicarea gunoiului de pe strazile din Napoli si rezolvarea cazurilor de coruptie numai dl. Frattini stie.

Iar in ceea ce priveste faptul ca “de cand a venit la putere, Berlusconi a trecut cel putin patru legi prin care se protejeaza efectiv pe sine si imperiul sau fata de orice posibila actiune legala”, Franco Frattini are un argument de nezdruncinat pentru a justifica autoritatea morala a lui Berlusconi de a conduce Italia: “Inainte de orice are legitimitatea democratica data de o larga majoritate a votantilor. Acesta e statul de drept in care cred”. In logica asta, Berlusconi ar trebui sa raspunda in justitie numai daca pierde legitimitatea democratica! Iar statul de drept ar inseamna sa folosesti institutiile in beneficiul propriu pentru ca te-a legitimat votul popular! Nu mai stiu daca asta e ceea ce a invatat si practicat dl. Frattini cand era deputat in Parlamentul Italiei, membru in Comisia speciala pentru combaterea coruptiei… sau ideile acestea i-au venit in timp ce negocia aderarea Romaniei…

Oricum, e bine ca ministrul de Externe al Italiei nu este preocupat de declaratiile fostului sef al comunitatii evreiesti, care si-a exprimat profunda ingrijorare fata de recensamantul etnic la care se preteaza Italia in ceea ce-i priveste pe Romi, dovedind “ca-si pierde propria memorie”. Frattini, din fericire, nu e ingrijorat de acest aspect, ci mai ales de persoanele care comit infractiuni si nu au pasapoarte, documente, e ingrijorat de copiii care cersesc in loc sa mearga la scoala. Noroc ca i-a venit dupa exact doua zile in ajutor prefectul Romei, Carlo Mosca, declarand pentrru ziarul Il Sole 24 Ore: “Copiii tigani ar trebui sa traiasca din lustruirea pantofilor in fata supermarketurilor” (conform Times Online din14 august 2008). Asta ca sa ne fie clar cum e cu drepturile copiilor care trebuiau amprentati ca sa fie educati!