Romii: Kill or Kiss?

de Andreea Vass     HotNews.ro
Vineri, 1 august 2008, 15:23 Actualitate | Opinii

Andreea Vass
Foto: Hotnews
Amprentarea romilor în Italia a starnit revolta mediatica si vizita prezidentiala. Li se imputa hotii, violuri sau crime. Cersetori si muzicanti romi gasesti pe toate strazile Europei. Unii au autorizatii emise de autoritatile locale pentru a canta în spatii clar delimitate. Cei mai multi n-au surse legale de autoîntretinere. Adevarul este ca, dupa integrarea Romaniei si Bulgariei în UE, romii au devenit cea mai însemnata si cea mai saraca minoritate etnica transnationala din Europa.

Cei mai multi au cetatenie romana, urmati de bulgari, unguri, slovaci, sarbi, cehi si polonezi. Indiferent însa de tara de origine, „respingatorii” romi devin perfect inclusi social cand zac morti, precum cazul celor doua tiganci de pe plaja italiana. Realitatea este ca libertatea de decizie si de initiativa devine o grava problema sociala daca ramane neinsotita de responsabilitate.

De ce la noi? Pentru ca avem înca o legislatie mult prea laxa, care le permite perpetuarea obiceiurilor, chiar daca sunt neconforme cu regulile civilizatiei secolului XXI si ale drepturilor omului. Pentru ca nu sanctionam dur comportamentele aberante si infractiunile. Pentru ca ne pasa prea putin de integrarea lor economica si sociala.

Lipsa de fond si de finalitate a lamentarilor publice ne determina sa rezumam aici doua chestiuni de baza care deschid platforma de dialog necesara pentru ca dumneavoastra sa puteti gandi si propune noi solutii pentru problemele specifice ale romilor din Romania.
 • Cati romi exista de fapt in Romania?
 • Care sunt principalele forme de asistenta publica si de stimulare a integrarii interetnice a romilor existente în tara noastra, avand în vedere ca perspectiva unei Strategii europene în domeniu, pe care europarlamentarii romani o reclama cu cerbicie, este mai degraba vizibila la orizontul reveriei?  

Totul gratis, nimic pe bani sau cu efort

Initiativele palesc adeseori in fata cliseului inutilitatii. Pe fond, cumplita pietrificare domneste de la varful piramidei sociale pana la talpa satului.

Un satuc vechi de 800 de ani, Dersida, atasat comunei Bobota din judetul Salaj, te vrajeste grabnic. Contradictiile locului te coplesesc cand ajungi în comunitatea de romi. Mizeria, lipsa curentului electric, case care stau gata sa te doboare, drumuri infundate, un singur put sapat si îmbracat în ciment care asigura apa potabila celor peste 200 de romi. Dar mai ales accesul sfidator la educatie.

Un copil de 9 ani declara ca repeta a treia oara clasa intai. Nu reuseste nicidecum sa scrie si sa citeasca. Mila si sprijin gasesti tot în saracia din jur. Chiar si asa, mainile întinse catre stat ale tuturor celor din jur nu justifica amorteala. Un put secat ameninta sa înghita copiii jucausi si, totusi, nimeni nu-l acopera cu cateva scanduri. Initiativa este deteriorata la cel mai elementar nivel, dincolo de pragul casei noastre. Consatenii se plang ca li se fura strugurii, gainile din ograda, culturile de pe camp.

În cazul romilor dersidani, dojana nu e suficienta. Rupem din posibilele forme de participare directa cateva initiative concrete. Hrana si alimentele le colectam din restul comunei mai înstarite. Problemele vor fi partial rezolvate, dar pe termen mult prea scurt. Învatatorilor le reprosam comportamentul diferentiat. Chemam oamenii locali de afaceri sa gandeasca proiecte în care sa îi antreneze rapid, asigurandu-le venituri acceptabile pe termen mediu. În final, alegem un membru de-al lor si-l propunem consilier în primaria locala. Fondurile europene sunt un carlig la care doar se viseaza. Sperantele renasc, dar pe un alt principiu decat cel atat de bine însurubat pana acum: totul gratis, nimic pe bani si efort.

Dimensiunea problemei
 • Numarul de romi care traiesc între granitele UE se ridica la o valoare cuprinsa între 8 si 12 milioane oameni, reprezentand cam 2% din populatia actuala a Uniunii Europene.
 • Romania: estimarile sociologice vorbesc despre 1,8 - 2,5 milioane romi, în timp ce datele oficiale au înregistrat doar circa un sfert.

Date oficiale: 535 de mii de romi
 • Cifrele oficiale, vehiculate cu ocazia recensamantului din 2002, subestimeaza grosolan dimensiunea fenomenului la 535.140 persoane de etnie roma, reprezentand 2,46% din populatia totala a Romaniei.
 • Acelasi recensamant semnaleaza si ritmul ridicat al natalitatii care a condus la cresterea semnificativa a populatiei de etnie roma din 1992, de la 401.087 romi, adica 1,75% din totalul populatiei tarii la momentul respectiv. Mai trebuie totusi adaugate doua tendinte. Pe de o parte, populatia Romaniei a scazut semnificativ. Pe de alta parte, romii au avut o înclinatie tot mai accentuata de a-si declara apartenenta etnica.

Estimari sociologice: intre 1 si 2, 5 milioane
 • Datele Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) contrazic datele oficiale si releva un procent neoficial de 6,7% al populatiei rome în totalul populatiei tarii.
 • Multe alte studii si structuri institutionale confirma aceste estimari. De pilda, Analiza de nevoi realizata de Roma Education Fund (Fondul de Educatie pentru Romi) la lansarea „Deceniului pentru Incluziunea Romilor” arata ca activistii romi si liderii ONG-urilor de profil discuta despre 1,01 si 2,5 milioane de romi, reprezentand între 4,65% si 11,52% din totalul populatiei.

Dezvoltarea lor economica si sociala reprezinta una dintre cele mai delicate si controversate probleme cu care statele Europei Centrale si de Est si în care traieste marea majoritate a romilor. Cele mai importante dificultati cu care se confrunta romii sunt:
 • Stocul educational scazut;
 • În unele tari, 90% din copiii romi au absolvit doar nivelul primar de învatamant.
 • Conditiile locative deficitare;
 • Ratele scazute ale ocuparii profesionale si, ca o consecinta directa, lipsa veniturilor;
 • Rata saraciei în cazul romilor este de circa zece ori mai mare decat în restul societatii. Statisticile Bancii Mondiale pentru anul 2000 au aratat ca 80% din romii din Romania sau Bulgaria erau constransi sa subziste cu mai putin de 0,3 dolari americani pe zi. 
 • Starea de sanatate precara
 •  Toate acestea sunt combinate cu multiplele forme de discriminare de pe urma carora sufera, care conduc la marginalizare si excludere sociala. Pe scurt, problemele cumulate creeaza un cerc vicios foarte dificil de spart.

Angajamente politice si asistenta publica


Angajamentele politice apar cu frecventa tot mai ridicata în ultimii ani, dar problemele raman pe fond înca nerezolvate:
 • Strategia Guvernului Romaniei de îmbunatatire a situatiei romilor prevede structuri institutionale si personal dedicat problematicii rome, coordonata la nivel central: Agentia Nationala pentru Romi (ANR), în subordinea Secretariatului General al Guvernului, iar la nivel regional de cele 8 Birouri Regionale ale ANR, fiecare cu 3 experti angajati;
 •  „Deceniul de Incluziune a Romilor 2005–2015” - o initiativa sprijinita de Open Society Institute (OSI) si Banca Mondiala - este un efort international fara precedent de a combate discriminarea si a asigura accesul egal al romilor la educatie, locuinte, ocupare si îngrijirea sanatatii. Lansat în februarie 2005 si acceptat de noua tari central si est-europene, programul se bucura de sprijinul Comisiei Europene, al Consiliului Europei, al Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei si de cel al Programului de Dezvoltare al Natiunilor Unite. Romania a fost prima tara care a asigurat presedintia Comitetului International de Coordonare în anul 2005 - 2006
 • Comisia Europeana a declarat, prin decizia Consiliului si al Parlamentului European din 2 iunie 2006, anul 2007 ca „Anul european al egalitatii sanselor pentru toti”.

Principalele forme de asistenta publica si masuri de stimulare a integrarii interetnice, prevazute în Strategia Guvernului Romaniei de îmbunatatire a situatiei romilor, care s-au dovedit a fi succese:

Functionari romi în administratia publica si politie
 • La nivelul judetelor exista 41 de Consilieri ai Prefectului, functionari de etnie roma, care fac parte din „Birourile Judetene pentru Romi” (parte a Institutiei Prefectului);
 • La nivelul Primariilor exista un numar de „experti locali pe problemele romilor”, angajati ai primariilor cu un numar semnificativ de romi.

Admiterea în licee si universitati
 • La nivelul Inspectoratelor scolare Judetene sunt angajati „Inspectorii pentru învatamantul pentru romi”. În cea mai mare parte sunt tineri romi cu studii superioare care urmaresc accesul la educatie al copiilor din aceeasi etnie;
 • La acelasi nivel sunt angajati un numar de „mediatori scolari” de etnie roma care asigura activitatea de facilitare a participarii la educatie a copiilor romi proveniti din comunitatile dezavantajate. 
 • Apoi, exista locuri speciale alocate la admiterea în licee si universitati pentru romi, tot mai mari de la an la an. Aproximativ 400 de locuri sunt anual distribuite în prezent universitatilor din diverse domenii: asistenta sociala, drept, economie, stiinte politice, psihologie, jurnalism, studii europene etc.

Mediatorii sanitari
 • La nivelul Ministerului Sanatatii, sunt aproximativ 200 de persoane angajate ca „mediatori sanitari”. De obicei, este vorba de femei de etnie roma care asigura si faciliteaza accesul romilor la servicii medicale în localitatile în care exista acest serviciu, ajuta medicii de familie în campaniile de vaccinare si urmaresc alte aspecte ale sanatatii membrilor comunitatii locale.

Solutii suplimentare
 • Legislatie mai dura în ceea ce priveste încalcarea drepturilor copiilor si a femeilor de etnie roma; sanctionarea fara echivoc a infractiunilor si contraventiilor la care am asistat atat de pasivi pana acum;
 •  Integrarea romilor în societatea romaneasca este mutual benefica. Sa luam un singur exemplu: rata de ocupare a fortei de munca active în Romania ne plaseaza cu aproape 7 puncte procentuale sub media europeana. Imigrantii raman solutia alternativa sau complementara.

Asadar, integrarea eficienta a romilor ar rezolva nu doar problemele specifice gospodariilor proprii sau a comunitatilor locale. Ea constituie o sursa majora de compensare a penuriei de angajati pe piata romaneasca si un potential major de crestere economica pe ansamblu. Implicit, sistemele de asigurari sociale si pensii se vor alimenta cu noi venituri, reducand debitul robinetului de ajutoare sociale.

 • Cresterea numarului de mediatori scolari si sanitari, controlul si eficientizarea muncii lor prestate, pentru a acoperi nevoile reale si nu pe cele declarate statistic;
 • Condamnarea parintilor care accepta casatoria copiilor sub varsta legala sau care îsi trimit copiii la cersit. Exploatarea copiilor nu mai poate fi tolerata. Ei trebuie educati în spiritul integrarii în societate prin munca. Libertatea de decizie si de initiativa devine o grava problema sociala daca ramane neînsotita de responsabilitate.
 • Recunoasterea meseriilor specifice si codificarea lor in registrul CAEN al profesiilor - ceea ce permite dimensionarea activitatii lor economice si impunerea fiscala. خn prezent, contributia romilor la formarea produsului intern brut este nesemnificativa, dar raportarea PIB-ului pe cap de locuitor include si populatia roma.
 • Un sistem de promovare a produselor manufacturate de romi si/sau transformarea acestora in obiecte de artizanat.
 • Incluziunea economico-sociala a romilor în piata fortei de munca active prin facilitati fiscale pentru patronii care angajeaza cetateni de etnie roma. Ca orice derogare, o astfel de masura este usor traductibila intr-o strasnica sursa de evaziune fiscala. Apoi, sa nu uitam ca pe vremea comunismului obligatia muncii nu i-a ajutat cu nimic. Ce facem cu cei angajati, dar care dupa doua zile nu se mai prezinta la locul de munca? Responsabilizarea sociala este carligul de care avem nevoie. Daca trebuie chiar prin sanctiuni. De pilda, ajutorul social sa le fie refuzat celor care nu si-au onorat contractele de munca.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

2071 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  Greseli gramaticale (Vineri, 1 august 2008, 16:20)

  Alin [anonim]

  Majoritatea n-au surse legale de autoîntretinere.

  Majoritatea este la singular, n-au este la plural. Ceva nu se leaga, doamna Andreea Vass.
  • +2 (2 voturi)    
   rectificat, multumim (Vineri, 1 august 2008, 17:28)

   editor [anonim] i-a raspuns lui Alin

   e ok
   • +2 (4 voturi)    
    n-aveti de ce sa-i multumiti... (Vineri, 1 august 2008, 19:29)

    dumi [anonim] i-a raspuns lui editor

    cum ati scris dv. initial e (chiar fara sa banuiti) corect. aici acordul se face dupa sens. cand spun "majoritatea" nu ma gandesc la ceva abstract, ci la oamenii care-o compun, asadar: "Majoritatea (oamenilor) n-au surse legale de autoîntretinere". asa m-au invatat profesorii mei de Romana, in vremurile indepartate ale tineretii mele:)
    • 0 (0 voturi)    
     acordul dupa sens (Sâmbătă, 2 august 2008, 10:09)

     dasmitglied [anonim] i-a raspuns lui dumi

     Este o asteptare peste masura judecatii drepte sa se acorde la sens si nu la forma. Un popor tot face la singular, un compromis pare acceptabil, de n-ar fi paznicii strasnici ai formalismelor.
     Am un exemplu intr-adevar dezarmant, luat din germana: un membru este acolo ein Mitglied, de gen ...neutru! Si aici n-ajuta nicio instanta pamanteasca - imi imaginez cum sufera fanaticii egalitarismului in sexe, cand au impus deja creatii oribile de cuvinte continand ambele variante intr-una (PräsindentIn, SchüllerInnen - cum ar veni: presedinteA, eleviE).
 • +1 (5 voturi)    
  Nu crezi ca exagerezi? (Vineri, 1 august 2008, 17:14)

  M [anonim]

  Stimabile, sunt greseli si greseli... insa aceasta mi se pare mai mult decat pardonabila.

  Adevarul este ca daca esti putin sincer, vei recunoaste ca o expresie de genul 'majoritatea copiilor este la ore' ( am ales un exemplu in mod aleator) suna cam rau din punct de vedere fonetic, chiar daca e considerata a fi corecta... normele le facem tot noi, nu sunt date de vreo instanta suprema.

  Probabil ca esti unul dintre aceia care considera 'nicio' sau 'niciun' o schimbare binevenita, cand de fapt este o monumentala prostie in opinia mea, din moment ce 'nici' exista ca parte de vorbire de sine statatoare.

  In fine... o seara buna, si nu mai critica orice numai de dragul de a critica.
 • +2 (2 voturi)    
  Problema persista din evul mediu! (Vineri, 1 august 2008, 18:08)

  Duras [utilizator]

  Incerc sa nu fiu rasist cand judec problema tiganilor... mi-e greu si recunosc ca am repulsie fata de ceea ce este murdar si necivilizat.

  In primul rand problema lor se intinde pe parcursul a mai multor secole de "convietuire" cu popoarele din Europa. Dintre toate popoarele, noi i-am facut robi si nu am organizat vanatori de tigani la liber cum se faceau in Germania, Elvetia sau Anglia. Ganditi-va putin ca pana si romanii eraue intr-o forma robie - serbii si iobagii... asadar robia pt tiganii nomazi era ceva firesc in evul mediu; trebuie sa contracaram ideea ca numai tiganii au fost robi, nu este deloc adevarat !!!

  In timp ce toate popoarele din vest ii casapeau, vezi urmatorul link:
  http://www.grtleeds.co.uk/History/gypsiesEurope1.html
  noi i-am lasat sa traiasca in primitivism.

  In afara de forta bruta pentru infractori este necesara o mana intinsa pentru cetatenii tigani pentru ca pana acum nu li s-a dat sansa de a evolua. Liderii lor trebuie stransi intr-un mini-guvern al tiganilor si sa ii reprezinte la nivel european si international, sa le apere drepturile si sa gaseasca resurse economice pentru dezvoltarea lor.

  Liderii lor nu stiu decat sa isi etaleze bogatia si cam atat, nu am vazut nimic macro, nu am vazut sa isi ajute semenii mai saraci. Sa ii impozitam pe manelisti si sa intoarcem banii la tiganii saraci...

  Faptele lor rele nu sunt balansate de fapte bune, iar miscarile extremiste nu vor ezita sa profite de noul val de nemultumiri legate de tigani si vor exploata asta.

  Solutia nu poate fi decat de termen lung si trebuie sa imbine proiecte ample europene cu folosirea fortei brute pentru a reduce gradul de infractionalitate al etniei la media europeana.

  Daca invata si termina un ciclu de invatamant vor avea o paleta de meserii din care vor putea alege, trebuie doar sa ii ducem la scoala, daca e nevoie si cu premiere in bani si cu asigurarea bunurilor materiale necesare mersului la scoala.

  Daca scolarizam o generatie 100% vom avea sanse de progres
  • +1 (1 vot)    
   Dar ce sanse... (Sâmbătă, 2 august 2008, 1:20)

   Vali [anonim] i-a raspuns lui Duras

   ar mai trebui sa le fie oferite?

   Am remarcat faptul ca va intereseaza istoria, dar pe cea recenta nu pareti sa o fi trait in Romania.

   Le-au fost asigurate locuinte, au fost amestecati cu 'aborigenii' printr-o politica de omogenizare fortata sub numeroase aspecte, au fost constransi (in sens pozitiv) sa urmeze cursurile institutiilor de invatamant pe perioada obligatorie, au fost discriminati pozitiv in diverse contexte, dar...

   Filozofia celor mai multi nu s-a schimbat fundamental. Duc in continuare o viata parazitara si bazata pe ignorarea si incalcarea oricaror forme de reguli (de conduita sociala / morala, norme juridice, etc.)

   Si cel mai interesant, datorita unor tendinte social-demografice cunoscute, intr-un orizont de timp destul de scurt, pot deveni majoritari in unele zone ale Europei. Corelati cu denumirea de ROM si veti afla si unde. De ce oare sunt speriati italienii de aciuarea lor pe langa ROMA si ii vor inapoi in ROMANIA?

   Mai puneti la socoteala si contributia mai mult sau mai putin criminala a unor autori ca doamna Vass, care 'nu prea stie sa vorbeste romaneste', si ii face din tigani romi, nici macar RRomi.
   • 0 (0 voturi)    
    denumirea in sanskrita este Dom ,nu Rom (Duminică, 3 august 2008, 20:05)

    Parpanghel [anonim] i-a raspuns lui Vali

    ai dreptate Vali -oricum ei nu au o denumire istoric stabila -un Congres International de tuciurii au stabilit acum cativa ani denumirea de Rom -expre pt a crea confuzii si de asimila tiganii cu Roma ,cu Romania desi Rajahstanul ,Sindul si alte locatii din India plang si acum dupa salasurile de tigani nomazi -corect in sanskrita este Dom -deci media trebuie sa decida ,nimic nu e oficial :ori tigani ori domi !
   • 0 (0 voturi)    
    corectie: romi, nu rromi, in lb. romana (Luni, 4 august 2008, 16:24)

    Andreea Vass [anonim] i-a raspuns lui Vali

    In limba romana corect este "romi". DEX-ul devine util aici. In schimb, in limba romani corect este "rromi".
  • 0 (0 voturi)    
   exista o singura solutie :educati cu forta (Duminică, 3 august 2008, 20:00)

   jerome [anonim] i-a raspuns lui Duras

   luati de mici din mijlocul salasului ,educati in scoli de stat ,invatati meserii utile,plasati in diverse intreprinderi -in orice caz rupti de salas ,de tigania care ii trage in jos
 • +2 (2 voturi)    
  cea mai grava problema sociala (Vineri, 1 august 2008, 19:08)

  george [anonim]

  Problema tiganilor este cea mai grava si complicata problema sociala cu care se confrunta tara noastra si acum si Europa si daca nu se porneste de la o analiza realista a situatiei lor, rezultatele vor fi ca si pana acum, nule.
  Populatie (nu minoritate, la ei gradul de constiinta nu se ridica la nivel de minoritate nationala, ci ramane la nivel de gasca, satra), indiana refractara la cultura, civilizatie si progres, cu mentalitati retrograde privind munca, educatia, igiena si familia, timp de aproape o mie de ani de cand a ajuns in Europa a evoluat nesemnificativ, desi s-au folosit atat metode mai blande cat si dure(Maria Tereza i-a fortat sa-i stabilizeze, dar nu a reusit decat in foarte mica masura.
  Degeaba dorim noi majoritarii sa-i integram daca ei nu-si doresc aceasta, fiindca este mai usor pentru ei, care nu au cultura muncii, sa cerseasca, sa fure decat sa invete sau sa munceasca.
  Cred ca noi, la nivel national, nu putem sa avem realizari prea mari in procesul de integrare a lor deoarece nici noi romanii nu avem un nivel de educatie si civilizatie mult peste al lor si nici posibilitati financiare necesare, dar la nivel european s-ar putea lua masuri ca intr-un timp de doua-trei sute de ani Europa sa nu se mai confrunte cu aceasta situatie.
 • -1 (1 vot)    
  ecce donna ! (Vineri, 1 august 2008, 21:30)

  margelatu [anonim]

  Disteapta fata! Cum are ea solutii la toate! I-a facut si pe tigani.
 • 0 (4 voturi)    
  solutia (Vineri, 1 august 2008, 21:40)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  problemei tiganesti este una singura, dar tare ne e frica s-o numim, desi cu totii stim ca e singura, chiar daca nu vrem s-o recunoastem.
  Foarte eficienta propaganda evreiasca de dupa ww2, cea mai reusita spalare de creier din istorie. Functioneaza foarte bine si in cazul tiganilor.
  Putin curaj, domnilor !
 • -1 (1 vot)    
  ba! (Vineri, 1 august 2008, 22:23)

  matrozu' [anonim]

  "bec"-ule,eu unul ti-as propune sa ramâi acasa cu cretinariile tale antisemite si rasiste, daca nu ai nimic de spus în aceasta privinta serioasa atunci tine-ti botul tau antisemit,stai frumos pe tusa, nu-ti scoate teasta scârboasa si i-ati pastilele contra schizofreniei paranoide!
 • +2 (2 voturi)    
  integrare? (Vineri, 1 august 2008, 23:31)

  aruncatorul de flacari [anonim]

  programe de integrare a tiganilor,programe pentru educarea tiganilor,programe pentru...tiganilor,programe cu care ne batem capul noi,romanii,pe ei nu-i intereseaza decit sa primeasca fara munca,fara efort,si atunci cind nu primesc destul,pentru ca ciorile au pretentii foarte mari,fura,tilharesc,ucid,,Timp pierdut ,bani aruncati cu programele de integrare a tiganilor,pe ei nu-i intereseaza,nu au nici o chemare pentru munca,pentru lcuratenie,nu au si nu vor avea vreodata respect pentru lege si ordine.Din punctul meu de vedere,tiganii trebuie sa dispara de pe fata Pamintului,cu cit mai repede,cu atit mai bine.
 • +2 (4 voturi)    
  un ''of'' prea mare (Vineri, 1 august 2008, 23:49)

  CIUC [anonim]

  daca mai traia Hitler scapa U.E. si de problema asta .. recunosc ca ii discriminez, atata timp cat isi merita soarta.

  educatia are un rol important, iar la dansii (rromii) lipseste cu desavarsire.

  cunosc si rromi educati si bine imbracati. ii admir pe respectivii.. insa mult prea putini exista.
 • -1 (1 vot)    
  rromii (Sâmbătă, 2 august 2008, 9:28)

  Popa Gheorghe [anonim]

  O problema multifatetata. Pe de o parte, are loc o respingere ,( "barbarii" pentru ultimul mileniu), iar pe de alta parte e nevoie sa nu cadem in capcana de tip apartheid ( sau mai rau nazisto-rasista). Cred ca e o chestiune dificila pe care trebuie sa o privim drept un instinct natural de respingere probabil chiar mai mult decat social, poate chiar genetic. Mesajul de tip crestin sau de egalitarism sau gen politically correctness este greu de digerat. Totusi faptul ca Istoricul literar Prof.George Calinescu si Prof.Dr.Gheorghe Marinescu, creatorul Scolii de Neurologie din Romania , au avut mame rrome, au o anumita semnificatie pentru studiul si dezbaterea in continuare a problemei rromilor.
 • +1 (1 vot)    
  tipic romanesc sa se invirta in jurul cozii (Sâmbătă, 2 august 2008, 12:09)

  lulu [anonim]

  Mult bla, bla fara sens in tot articolul.Tipic romanesc stil sa te apuce nostalgia si sa scrii fara sir.

  Romanica are problemele care le are cu tziganii (si cu altele) din cauza:
  - lipsei de aplicare a legilor
  -coruptiei la toate nivelurile
  - lipsa unei clase politice de a functiona ca o adevarata administratie si sa adopte rapid si eficace legi
  -lipsa totala de interes a administratiei/politicului pentru viata si calitatea vietii cetatenilor romani
 • 0 (0 voturi)    
  Va mai propun o solutie (Sâmbătă, 2 august 2008, 20:01)

  Andreea Vass [anonim]

  Eu gandesc ca o alta solutie extrem de buna ar fi sa introducem muzica ca materie obligatorie (si nu optionala) in curricula scolara primara, gimnaziala si liceale de profil muzical, astfel incat copii romi sa aiba sansa cultivarii propriului lor talent /inclinatie nativ/a. De ce cred ca ar merge? Pentru ca ar simti ca undeva ei pot fi foarte buni, ar canta in cor dezvoltandu-si astfel calitatile sociale, ar invata cifrele in ritmuri si algoritmi muzicali, ar invata sa citeasca cantecele etc. Doar asa cred ca ii putem atrage cu adevarat in procesul educational, baza de la care pornesc ulterior toate celelate.
  • 0 (0 voturi)    
   TIGANI nu ,,rromi,, (Duminică, 3 august 2008, 9:31)

   hh [anonim] i-a raspuns lui Andreea Vass

   cine sa munceasca pentru ei ,in timp ce ei canta?
 • 0 (0 voturi)    
  kill or kiss (Sâmbătă, 2 august 2008, 22:41)

  kill [anonim]

  kill
 • 0 (0 voturi)    
  Integrarea cu de-a sila (Duminică, 3 august 2008, 11:41)

  Alien [anonim]

  Problema este de fapt fals pusa. Minoritatea tiganeasca, si folosesc voit acest termen, personal consider o greseala si o jignire folosirea termenilor "rrom" sau "rom", ei insisi isi spun tigani, se autoexclude de fapt, ei nu recunosc legile societatii ci doar staborul, pentru ei nu exista alta autoritate decat cea tribala. Avem de-a face cu o societate tribala, medievala care a ramas, si doreste in continuare sa ramana izolata in mentalitatile sale. Oricate "programe sociale" se vor face nu vor fi de fapt decat bani aruncati in vant pentru ca niciodata nu vor exista tigani integrati in societatea moderna, care sa respecte legile si sa traiasca la fel ca ceilalti. Reactia de respingere a majoritatii este reflexia reactiei de respingere a minoritatii, nu poti accepta pe cineva care nu te accepta. Nu este vorba de rasism, daca cineva indiferent de culoare, refuza sa urmeze aceleasi reguli mi se pare justificata izolarea acelei persoane. Degeaba incercam sa ne ascundem dupa deget sau sa ne arogam merite de "toleranti", suntem toleranti de la distanta, pana avem de-a face cu ei, dupa primul contact cu dispretul lor fata de lege: furturi talharii, scandaluri etc. toleranta noastra dispare rapid fiind inlocuita in cel mai bun caz de indiferenta.
  • 0 (0 voturi)    
   sa va dau cateva exemple (Luni, 4 august 2008, 6:43)

   Andreea Vass [anonim] i-a raspuns lui Alien

   Generalizarile sunt periculoase. Haideti sa-i intrebam pe Ştefan Bănică, Aura Urziceanu, Marcel Pavel sau Barbu Lautaru cum se castiga din muzica.
   Sa va dau si alte cateva exemple de personalităţi de etnie romă sau cu origini de etnie rromă în România cu profesii extrem de variate:
   * Adrian Nastase (din partea mamei)
   * Ion Iliescu (din partea tatalui)
   * Nicolae Gheorghe
   * Ştefan Răzvan (din partea mamei sale)
   * Anton Pann (din partea tatălui)
   * Grigoraş Dinicu
   * Vasile Ionescu
   * Vasile Burtea, sociolog
   * Marian Chiriac
   * Ion Cioabă (alias Regele Cioabă)
   * Florin Cioabă (alias Regele Cioabă)
   * Maria Mihai (alias Luminiţa Cioabă)
   * Fănică Luca
   * Jean Constantin
   * Nicuşor Predescu
   * Fărâmiţă Lambru
   * Nae Lăzărescu
   * Nicolae Neacşu
   * Bănel Nicoliţă
   * Nelu Ploieşteanu
   * Johnny Răducanu
   * Iulian Rădulescu (alias Împăratul Iulian)
   * Adrian Simionescu (alias Adrian Copilul Minune)
   * Ilie Badea Stănescu (alias Regele Internaţional al Romilor creştini-ortodocşi)
   * Manuela Ştefănescu
   * Ion Voicu
   * Mădălin Voicu (din partea tatălui)
   * Gabi Luncă
   * Andra
   * Claudiu Niculescu
   * Ionel Dănciulescu
   * Ionuţ Pascu (alias Pepe)
   * Mircea Lucescu
   * Răzvan Lucescu (din partea tatălui)
   * Nicolae Linguraru (alias Nicolae Guţă)
   * Sile Dinicu
   * Adrian Romcescu (din partea mamei)
   * Mircea Romcescu (din partea mamei)
   • 0 (0 voturi)    
    Personalitati ....variate (Luni, 4 august 2008, 10:56)

    Alien [anonim] i-a raspuns lui Andreea Vass

    Cu o parte sunt de acord, dar cand il puneti pe Ion Voicu langa Nicolae Guta....
 • 0 (0 voturi)    
  Solutii CURATE! (Marţi, 12 august 2008, 3:32)

  Victoria inteligentei! [anonim]

  1. orice greseala ASPRU pedepsita.
  2. fara scuze, iertari si reduceri de pedeapsa.
  3. limitarea numarului de copii la 2!
  4. daca doresc sa aiba mai multi sa faca dovada ca pot sa ii intretina ( minimum 150 EUR/luna pt fiecare copil!)
  daca nu pot, atunci AVORT!
  5. cine nu vrea sa munceasca si este somer, prins la furat/cersit/etc INCHIS intr-o fabrica unde sa i se asigure mancare contra munca.
  6. vinovati de situatia mizerabila de acum sunt si idiotii de comunisti care au permis ciurdelor de tigani nespalati sa cotropeasca si sa imbacseasca orasele Romaniei.
  7. Cine nu are casa si nu are dreptul sa o primeasca de la stat, atunci sa zboare si sa se faca licitatie de la primarie.
  NU MI SE PARE CORECT ca intr-o casa pentru care generatii intregi au muncit, acum sa stea imputiti astia de gandaci negri.

  Iti vine sa vomiti cand treci pe strada si vezi bortoasele alea de tiganci care nu stiu decat sa se inmulteasca precum sobolanii.

  Rusine natiunii romane daca se lasa sufocata de aceste jeguri.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version