Am asistat, acum doua zile, la Realitatea Zilei, la o pledoarie ciudata, facuta de un personaj care apare destul de rar pe ecranele TV. Purtatorul de cuvant al dlui Vacaroiu se adresa presedintelui Basescu, rugandu-l sa invite toate partidele la Cotroceni sa discute … despre oportunitatea sistemului de vot proaspat adoptat. Alexandru Andrei, care se declara totodata si aspirant la un fotoliu de parlamentar din toamna, parea brusc foarte preocupat de pregatirea electoratului pentru vot. Nu am sa discut aici fondul afirmatiei (e un cliseu subred), o sa spun doar ca pare greu de crezut ca ingrijorarea are in totalitate de-a face cu o ipotetica inadecvare a electoratului roman la noul sistem de vot.

Haideti sa speculam un pic ce-l tulbura pe dl Alexandru in realitate. Stim ca dl Vacaroiu a fost ales, si probabil va cauta sa fie ales din nou anul acesta, in circumscriptia judetului Arges. Se poate presupune ca purtatorul sau de cuvant va cauta alegerea in aceeasi circumscriptie. Toate bune, pana aici.

Care sa fie problema, atunci? La nivel superficial, dl Alexandru n-ar parea sa poata avea vreuna. Ultimele alegeri arata ca Argesul ramane o circumscriptie foarte puternica pentru PSD. Mai mult, presa a relatat cum PSD si-a impus, cu ajutorul PNL, trasarea colegiilor “in favoarea lor”. De fapt, chiar in cazul judetului Arges, Cotidianul ne prezinta harta colegiilor iar pe baza ei ziarul titreaza “judetul e o afacere uninominala a PSD”. Considerand datele din alegerile locale, articolul estimeaza ca PSD poate conta pe victoria in 7 colegii de deputati, din totalul de 9. Candidatii partidului de acolo ar trece de pragul de 50%+1, obtinand mandatul automat. Si atunci? Ca sa deslusim chestiunea trebuie sa intram putin in detalii.

Vezi farta colegiilor din Arges si comenteaza subiectul pe Inventarul Stricaciunilor Politice.