O copila insarcinata

de Renate Weber     HotNews.ro
Luni, 14 iulie 2008, 18:06 Actualitate | Opinii

Renate Weber
Foto: Hotnews
La sfarsitul saptamanii trecute a revenit in tara fetita de 11 ani care a trebuit sa mearga in Marea Britanie pentru o intrerupere de sarcina. La noi doar s-a discutat. Mult, patimas, gresit. Timp de cateva saptamani am avut impresia ca traim un episod de ev mediu. Un Savonarola neinduplecat, l-am numit pe doctorul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, a aparut pe toate canalele TV posibile, invocand aspecte etice, morale, asa cum le intelege dumnealui, la un moment dat punand intreaga Romanie la colt pentru ca o fetita de 11 ani fusese agresata sexual si ramasese insarcinata, iar ea si familia ei doreau un avort.

Am zis ev mediu? Eroare. In realitate a fost un episod al Romaniei profund comuniste, chiar cu folosirea acelorasi tactici.

Mai intai am vazut dezvaluita identitatea fetei, ceea ce evident este o incalcare grosolana a dreptului ei la viata privata si calca in picioare orice idee de protejare a copilului!! Apoi, am vazut unii jurnalisti, dar si unii medici, oameni in toata firea, care se intrebau daca fetita o fi avut cumva o relatie sexuala consimtita. Ca si cum la 11 ani un copil are discernamantul necesar pentru intelegerea consecintelor unui asemenea act.

Culmea e ca aceeasi presa si aceiasi medici au tunat si au fulgerat, pe buna dreptate, impotriva pedofililor si a pedofiliei. Cam cati ani trebuie sa aiba un copil pentru ca in momentul in care este victima unui abuz sexual sa fim in fata unui act de pedofilie? Ce inseamna viol? Presupune violul doar folosirea fortei fizice? Cand se poate face o intrerupere de sarcina si dincolo de termenul general in care este medical admis ca nu suntem in prezenta unui fat?   

Culmea e ca in aceasta materie legislatia Romaniei nici macar nu e atat de deficitara, iar daca o citesti atent si o interpretezi in spiritul protectiei copilului, poti sa o aplici linistit.

 • Faptele

Concret? S-a descoperit ca o fetita de 11 ani era insarcinata deja in 17 saptamani. Putin importa de ce atat de tarziu. Si ce a urmat a fost o oribilitate, intens mediatizata, pentru ca libertatea presei e un bun castigat.

Am trait perioada comunista ca avocata. Am aparat zeci de femei care isi faceau singure intreruperi de sarcina sau macar isi provocau un inceput de avort, punandu-si realmente viata in pericol, pentru ca apoi sa beneficieze de asistenta medicala. Asistenta care nu intotdeauna venea la timp, astfel ca perioada comunista se poate “lauda” ca zeci de mii de femei au murit din aceasta cauza.

Una din tacticile predilecte ale comisiilor medicale din epoca era aceea de a taragana atat de mult luarea unei decizii de intrerupere de sarcina, chiar si cand femeia avea deja 4 copii sau cand sanatatea ei era in pericol, incat sa se ajunga la o varsta a sarcinii cand intreruperea sa nu mai fie efectuata.

Femeile au fost septelul favorit al regimului comunist. Ca e asa ne-o dovedeste si legislatia penala din epoca: desi relatiile de tip homosexual cu un minor de sex masculin erau considerate o agravanta a infractiunii prevazute de nenorocitul de articol 200 din Codul penal, relatiile heterosexuale cu o fetita de 14 ani erau socotite normale! De ce nu, de vreme ce puteau da nastere la copii?!

 • Legea

Ce ne spune Codul penal in versiuna actuala? Evident, el nu defineste pedofilia. Despre asta scriem articole, facem talk-show-uri, ne indignam, facem telejustitie, dar nu reglementam normativ. Ce avem insa la indemana este definitia faptelor de “viol” si de “act sexual cu un minor”, adica o forma de ceea ce in engleza se numeste “statutory rape” si s-ar traduce la noi prin viol prin efectul legii, adica un viol prezumat. 

Definitia violului, conform art 197 din Codul penal este “Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrangerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa…”. Textul se refera in continuare si la cateva agravante, printre care si aceea in care “victima nu a implinit varsta de 15 ani”. Ceea ce inseamna ca violul se poate realiza si fara violenta fizica. Si aici intra in functiune o intreaga literatura juridica, aprecieri psihologice, jurisprudenta tribunalelor privind ce inseamna “profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa”. 

De exemplu, cand victima este in stare de inconstienta, indiferent din ce motiv, daca a ajuns intr-o asemenea stare in mod voluntar sau nu, sau cand starea fizica a victimei nu-i permite sa se apere. De asemenea, ca sa-ti exprimi vointa, trebuie sa ai discernamantul necesar, sa intelegi consecintele faptei tale. S-a considerat intotdeauna ca e viol atunci cand vicima sufera de o dizabilitate intelectuala atat de puternica incat in reailtate nu intelege ce i se intampla. Are un copil de 11 ani discernamantul  necesar pentru a intelege ce inseamna un act sexual si consecintele lui?

Ca sa fie sigur ca in orice situatie un copil avand mai putin de 15 ani este aparat, legiuitorul a prevazut si acel “viol prin efectul legii”, introducand infractiunea care se numeste “Actul sexual cu un minor” (art. 198 Cod penal) si care prevede ca “Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a împlinit varsta de 15 ani, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi”.

Asadar, cand minorul/ minora are mai putin de 15 ani se prezuma ca nu are discernamant pentru o relatie sexuala. Poate ca multi ar fi tentati sa rada si sa spuna ca suntem intr-o lume in care tinerii si tinerele se angajeaza in relatii sexuale mult inainte de aceasta varsta. Da, aceasta e o realitate, dar fiecare tara are in legislatia sa penala o “varsta a consimtamantului”, unii 15, altii 14, altii 16, in unele state din SUA chiar 18 ani. Iar angajarea intr-o relatie sexuala cu o persoana sub varsta prevazuta de lege pentru consimtamant este sanctionata penal.

Asa se face ca Roman Polanski, cat o fi el de celebru, s-a mutat in Franta si nu mai pune piciorul pe pamant american, deoarece acolo il asteapta o pedeapsa cu inchisoarea pentru ca la o petrecere a avut o relatie sexuala cu o copila de 13 ani! De aceea, toata lumea e de acord ca in celebrul roman al lui Vladimir Nabokov, “Lolita”, e vorba despre pedofilie, pentru ca eroina are, la inceputul relatiei “consimtite”, putin mai mult de 12 ani.

 • Ce ar fi trebuit facut?

Asadar, a discuta daca fetita noastra de 11 ani a consimtit sau nu la acea relatie este absurd. Si mai departe? In mod normal ar fi trebuit ca imediat cum sarcina a fost descoperita, chiar daca era in 17 saptamani, sa se intervina si sa i se faca intreruperea pe care ea si familia ei au solicitat-o. Nici vorba. Au aparut comisii peste comisii, amanari peste amanari, lasand saptamanile sa treaca sarcina sa ajunga la 22 de saptamani. Cu motivarea ca dupa 14 saptamani nu se mai poate interveni din punct de vedere legal!!! Nu e adevarat! 

Haideti sa ne uitam din nou pe Codul nostru penal. Art 185, privind “provocarea ilegala a avortului” sanctioneaza avortul facut peste 14 saptamani, dar in acelasi articol se spune clar ca “Nu se pedepseste intreruperea cursului sarcinii efectuata de medic [dupa ce sarcina a depasit 14 saptamani]: a) daca intreruperea cursului sarcinii era necesara pentru a salva viata, sanatatea sau integritatea corporala a femeii insarcinate de la un pericol grav si iminent si care nu putea fi inlaturat altfel;”

Or, numai cine priveste o fetita de 11 ani ca material de perpetuare a speciei nu intelege ca dupa ce a fost victima unui abuz sexual (asa zice si legea si toata teoria referitoare la psihologia copilului), a o obliga sa dea nastere copilului rezultat dintr-o asemenea agresiune ii pune sanatatea in grav pericol, pentru ca sanatatea unei fiinte umane nu se rezuma la ritmul cardiac sau functionarea ficatului, ci are in vedere si sanatatea sa psihic-emotionala. Toti autorii de studii psihologice sunt de acord ca abuzul sexual asupra unui copil are consecinte de maxima gravitate, de la riscul de sinucidere la boli mintale, sentimentul de vinovatie, etc.

 • Care au fost, de fapt, reactiile?

Am vazut-o doar pe Teodora Bertzi incercand sa atraga atentia asupra faptului ca suntem in prezenta unui copil care a fost agresat sexual si trebuie protejat. In rest… am asistat in direct la amenintari mai mult sau mai putin voalate ale presedintelui Colegiului Medicilor la adresa oricarui medic care ar indrazni sa intrerupa sarcina cand era deja in 20 de saptamani.

Iata cateva citate luate de pe blogul doctorului Vasile Astarastoae, unde si-a postat transcrierea uneia din multiplele emisiuni la care a participat, “Ora de stiri” din 25 iunie 2008 - TVR2. “Singurul lucru pe care eu, ca presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, il solicit este ca, asa cum este in toata lumea, medicul nu poate fi obligat sa faca un avort.

In rest sa-l faca Ministerul Muncii, sa-l faca cine doreste! Mana care vindeca nu poate sa fie mana care ucide!” Pai, unde e obiectivitatea si impartialitatea presedintelui Colegiului Medicilor de vreme ce anunta in direct pe un post TV ca medicul care ar intrerupe cursul sarcinii ar ucide?? Nu credeti ca este o amenintare la adresa oricarui doctor care ar indrazni sa se ofere? Sunt sigura ca daca un medic din Romania ar fi intrerupt cursul sarcinii acelei fetite nici o instanta din tara asta nu l-ar fi condamnat.

Dar amenintarile presedintelui Colegiului Medicilor au avut rezultatul scontat… Copila a plecat in alta tara! Si pentru ca nu mai avea argumente cu care sa combata intrebarile privind trauma psihica a fetitei victima a unui abuz sexual, domnul Astarastoae a inceput sa acuze societatea romaneasca in ansamblu “Nimeni nu intreaba: ce a facut familia?… Pentru ca nu poate sa-mi spuna cineva ca o sarcina de 5 luni nu este observata de oameni care spun ca sunt fara ocupatie. Ce a facut scoala? Ce a facut societatea, comunitatea? Ce se intampla in Romania?”

Pai despre asta era vorba? Despre ce se intampla cu Romania cand un copil avea nevoie de ajutor? Abuzuri se petrec si in alte tari, dar discutiile televizate nu trebuie sa tina loc de interventie pentru a apara dreptul unui copil de 11 ani.

Dupa care, domnul presedinte al Colegiului Medicilor vine cu un exemplu naucitor, ca sa justifice faptul ca fetitele pot duce sarcina la capat:  “[...] la o singura maternitate, in anul 2007, au nascut 204 mame minore, dintre care una la 12 ani, 60 de cazuri intre 13 si 14 ani si restul peste 14 ani. Si atunci trebuie sa ne intrebam: ce se intampla si cum protejam dreptul si starea lor psiho-emotionala.” Chiar asa, oare cum judeca presedintele Colegiului Medicilor din Romania starea lor psiho –emotionala? Si cum le protejeaza?

Si inca o intrebare: dat fiind ca am aratat mai sus ca relatiile sexuale cu un minor mai mic de 15 ani constituie infractiune, a sesizat domnul doctor Astarastoae cumva autoritatile statului roman? Caci de vreme ce copile de 12, 13, 14 ani au nascut e clar ca au fost victimele unor astfel de relatii! Exista si o obligatie de a denunta comiterea unor infractiuni. In calitate de presedinte al Colegiului Medicilor si-o fi indeplinit aceasta obligatie? 
Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

2212 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  clar (Luni, 14 iulie 2008, 19:20)

  Ion [anonim]

  Simplu, obiectiv, clar, fara comentarii. Bravo!!
 • +1 (1 vot)    
  Bravo! (Luni, 14 iulie 2008, 20:14)

  andrei [anonim]

  Bravo pentru doamna Weber! Rusine pentru neputinciosul de Astarastoae, care si-a facut breasla de ras!
 • +1 (1 vot)    
  adevar (Luni, 14 iulie 2008, 20:38)

  elena dorneanu [anonim]

  Am citit cel mai pertinent comentariu pe aceasta tema , deosebit de trista si inadecvata unei societati civilizata. Pacat ca articolul nu a fost scris si publicat la momentul oportun; din ce cauza? Am ramas siderata cand in discutii pe aceasta tema cu profesoare , s-a invocat posibilul accept al copilei. Chiar asa de ignoranti sa fim in materie de drepturi ale minorilor si mai ales de psihologia acestora!? Nu fac recomandari ,ca si asa nu le urmeaza nimeni in tara asta de trogloditi si ignoranti , la cel mai inalt nivel! Doamne ajuta !!
 • +1 (1 vot)    
  bravo (Luni, 14 iulie 2008, 20:44)

  adrian [anonim]

  in sfarsit un articol argumentat corect si fara nervi.

  din pacate atitudinea "comunista" a dlui Astarastoae e atitudinea preponderenta in sistemul sanitar romanesc. de ce sa fac eu ceva cind pot foarte bine sa nu fac nimic? sunt multi medici care nu gandesc ca Astarastoae, dar nimeni nu a "indraznit" sa o spuna.
 • +1 (3 voturi)    
  cam tirziu (Luni, 14 iulie 2008, 21:21)

  beni [anonim]

  corect- da' nu e a naibii de tirziu sa va exercitati cunostintele juridice? departarea de tara e mare sa inteleg! o analiza buna, dupa ce s-a incheiat toata tevatura...de ce nu ati reactionat doamna Weber, cind parintii nu primeau sprijin de la nimeni? de ce n-a suflat nici pis onor societatea civila, inclusiv organizatiile de suflet, pe ca care le pastoriti? Centrul de mari juristi crescuti la sinul osi, care comenteaza fiecare iesire anticonstitutionala basesciana - nu se ocupa de dreptrurile omului? Roxana din Anglia a rezolvat problema - europarlamentara aparatoare a drepturilor omului, ce face? se arata, dupa razboi...ca mai toti vitejii! Brava, asa vigilenta mai rar
  • 0 (0 voturi)    
   E bine si acum (Marţi, 15 iulie 2008, 23:16)

   Raluca9 [utilizator] i-a raspuns lui beni

   E bine si acum, fiindca vor mai fi, din pacate, fetite in situatia aceasta. Ma indoiesc ca un europralamentar are obligatia (fie si doar morala) de a scrie eseuri pe teme juridice pentru fiecare caz in parte.
 • -2 (4 voturi)    
  weber who? (Luni, 14 iulie 2008, 22:33)

  donache [anonim]

  Ia sa mai taca oleaca doamna Weber si sa-si vada de masonii ei.
  "Odată cu intrarea în politică, Renate Weber a demisionat din funcţia de preşedinte a Consiliului Director al Fundaţiei Soros România"
 • -3 (3 voturi)    
  trista abordare (Luni, 14 iulie 2008, 23:01)

  George [anonim]

  Este trist sa vezi cum nu mai exista valori morale in tara asta. Cu siguranta ceea ce i s-a intamplat acestei fetite este cumplit, greu de imaginat si explicat. Se pune intrebarea daca un rau poate fi rezolvat printr-un rau si mai mare si anume o crima.
  Ce se va intampla mai tarziu cu psihicul acestei fete cand va constientiza ca a fost o crima avortul pe care l-a avut. Ma gandesc cu groaza la starea ei sufleteasca de atunci
 • -1 (3 voturi)    
  Ce de ciuperci dupa ploaie!!!! (Luni, 14 iulie 2008, 23:38)

  io [anonim]

  Ptiu.....iacasa apar ca ciuperculetele. Madama asta sa-si vada de problemele personale si de pacatele dumisale si sa termine cu sfaturile avocatesti, ca pana una alta mandra de 11 ani nu pare afectata, nici de sarcina nici de avort.

  Sa mai spun ca is sute de "domsoare" care procreaza la varsta aia? mai are rost? sau sa mai spun ca nici sanatatea fizica si nici cea mintala nu erau puse in pericol atata timp cat si medicii englezi au recunoscut constitutia robusta a "domsoarei" care nu va mai fi in veci nici copila, nici domsoara, nici pura. No fi avand consimtamant la varsta aia, dar nici parinti grijulii nu a avut. Mi-a placut cum muierea asta de mai sus, Weber, afirma ca trebuie lasata la o parte intrebarea ...cum de sarcina nu a fost descoperita pana la 17 saptamani. Vai....rusine sa ne fie ca avem tupeul sa jignim pe cocoana Lacramioara ca nu a stiut sa aiba grija de plodul sau. Hai shu madam Weber.....si mata ca si restul....publicitate frate ca e moca......

  Asa mi-e de sila de oameni ca astia....

  Oricum, exista o puterea mai mare decat noi toti care judeca mai bine decat noi, fiecare va raspunde pentru faptele sale. iar astia care instiga la crima vor raspunde si ei, ca doar nimeni nu scapa.
  • -1 (1 vot)    
   codul penal? (Marţi, 15 iulie 2008, 23:48)

   monica L [anonim] i-a raspuns lui io

   Intreruperea cursului unei sarcini nu este crima, cel putin dpdv juridic. In cazul provocarii unui accident mortal in care victima este gravida, indiferent de luna sarcinii, este oare faptasul pedepsit pentru luarea a doua vieti? Nu, doar a uneia. Pe rationamente d-astea, tentativa de omucidere este plimbarea cu ambulanta de la un spital la altul a unui pacient (cu varianta lipsei ambulantei) sau... atentie, soferi! parcarea masinii prin ocuparea integrala a trotuarului (ultima fapta as introduce-o in CP daca ar fi dupa pofta mea).
 • 0 (2 voturi)    
  Reanate, nu-l ai pe constiinta? (Marţi, 15 iulie 2008, 10:00)

  Werber [anonim]

  La 22 de saptamani, pruncul ala pe care l-au ciopartit putea, la limita, sa scape daca nu era macelarit, ci scos prin cezariana si pus la incubator. De la 23 de saptamani avea peste 50% sanse de supravietuire. Poti dormi linistat, asa, ca Teodora Berti?
 • +1 (1 vot)    
  o copila insarcinata (Marţi, 15 iulie 2008, 16:58)

  Ana Popescu [anonim]

  Din pacate, acest caz este in continuare deliciul si hazul corpului medical din Romania:"...ce fetite?!!Acum fetitele fac copii! Ha!Ha!Ha! " Absolut autentic.Remarca avea loc in fata unei alte inocente,care le avea alaturi pe mama si bunica!
  • +1 (1 vot)    
   niste foci (Miercuri, 16 iulie 2008, 13:11)

   ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Ana Popescu

   iata o noua voce care se alatura corului focilor de aparatoare a drepturilor omului. numai ca la 22 de saptamani, evident, si ala din burta tot om e. dar pe ala, surpiza, nu l apara nimeni... nu de alta dar nu voteaza si nici nu se zgaieste la televizor.
   corpul medical nu se distreza pe tema asta. deloc. dimpotriva, corpul medical a fost in aceasta cauza neasteptat de coordonat si unitar in opinia sa, si mai mult a rezistat cu brio la vaicarelile focilor din societatea civila sustinandu- si pnctul de vedere si actionand in consecinta. intreruperea unei sarcini normale, care nu pune in pericol viata mamei la 22 de saptamani este o crima. chiar daca nu scrie in codul penal. iar corpului medical nu i se poate cere sa comita o crima. corpul medical din romania nu este o cohorta de chelneri la dispozitia asa zisei societati civile--in fapt o adunatura de doamne supraponderale, logoreice si perimenopauzale. Avem dreptul la o constiinta. si nu trebuie sa ne spuna renate webber sau teodora berti cum trebuie sa fie ea.
   • -1 (1 vot)    
    parerile personale sunt comestibile (Joi, 17 iulie 2008, 0:51)

    monica L [anonim] i-a raspuns lui ovidiu

    Da' nici mata nu trebuie sa ne spui cum e cu constiinta asta, reluind un adagio rasuflat...
 • 0 (0 voturi)    
  astarastoaie (Miercuri, 16 iulie 2008, 13:56)

  deus [anonim]

  este un produs demn al sistemului ceausist, ce obliga femeile sa procreeze oricum si oricat. Este si medic legist, deci cu relatii stranse cu cei care urmareau si anchetau femeile care-si provocau avort, asa ca opiniile sale oripileaza pe oricine a trait acele situatii, in acele timpuri. Ar trebui sa aibe o minima decenta si sa se abtina in a se mai erija in cel mai de seama reprezentant al medicilor.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri