Recent, in Rusia a fost lansat proiectul „Numele Rusiei. Alegere istorica – 2008”, iar dupa cum arata datele problemei si dupa cum s-au incins spiritele e clar ca vom avea de a face cu un nou scandal mediatic. Proiectul este organizat de Televiziunea „Rossia”, de Institutul de istorie rusa si alte citeva institutii avind ca scop organizarea de „alegeri populare” care sa stabileasca ierarhia eroilor istoriei ruse. Este un joc asemanator cu cel organizat la noi de Televiziunea Romana care a avut numele de „Mari Romani”.

Startul proiectului a fost dat la inceputul lunii mai, iar in acest moment conduce detasat nimeni altul decit cea mai controversata figura a istoriei ruse si al carui nume trezeste fiori in toata Europa. El este Iosif Vissarionovici Stalin. In acest moment, Stalin este cocotat pe prima pozitie, cu 179 913 de voturi, fiind urmat de Vladimir Visotky (muzicant, poet si actor) cu 138 060 de voturi si la ceva distanta de „parintele comunismului”, Vladimir Ilici Lenin cu 108 458 de voturi.

In ordinea descrescatoare urmeaza ultimul tar al Rusiei pe locul 4, Nicolai al II-lea (85 815 voturi), pe locul 5 apare scriitorul preferat al rusilor care, paradoxal nu este Puskin, ci Serghei Esenin (65 694 voturi). Dupa care vin Ivan cel Groaznic (58 129 voturi), Iuri Gagarin (58 056 voturi), locul 8 Serghei Karaleov, parintele cosmonauticii sovietice (54 231 voturi). Alexandr Puskin e abia pe locul 9 (53 239 voturi), iar primul sfint in top, Sreghei Rodonejsky, este doar pe locul 10 (52 624 voturi). Dintre oamenii politici importanti mai remarcam: Boris Eltin (locul 11), Petru I (locul 14), Ekaterina cea Mare (locul 18), Nikita Hrusciov (locul 45).

Scriitorii, care in Rusia au jucat rolul societatii civile si au fost cele mai vizibile „vip-uri” atit in perioada tarista ,cit si in perioada comunista, sint asezati in felul urmator (dupa Esenin si Puskin): Cehov se afla pe un loc 15 neasteptat de sus, dupa care vine Dostoevski pe pozitia 26, urmat de Gogol pe pozitia 28, care la rinduil sau este urmat de alti doi „monstri sacri”, Bulgakov (locul 30) si Lev Tolstoi (locul 31), ultimul fiind de fapt cel mai citit, iubit si respectat prozator rus.

Interesant e de observat ca in top sint foarte putine personalitati din spatiul religios, dat fiind ca Rusia are un panteon destul de bogat in acest domeniu, iar Biserica Ortodoxa Rusa este in ultimii ani in plina expansiune. De asemenea, topul cuprinde foarte putini sportivi, domeniu in care Rusia (mai ales URSS) a dat multe personalitati importante. Nici disidentii nu se bucura de prea multa consideratie, avindu-l in primii 50 de personalitati doar pe Andrei Saharov - pe un respectabil loc 22.

Concluzii? Important e faptul ca acest joc ridica multe intrebari, creeaza o platforma de discutie in care se implica intelectuali si oameni de stiinta din diverse domenii. Proiectul inca nu s-a incheiat, ci doar incepe. In septembrie vom afla care sint preferintele nu neaparat „a poporului rus”, cit a celor care vor participa la aceste „alegeri”.

Privind cu atentie aceste date (si altele care au mai aparut in ultima perioada), bazindu-ma in acelasi timp si pe ceea ce se intimpla pe scena cultural-politica a Rusiei, pot concluziona urmatoarele lucruri. Rusia incearca sa-si asume si sa integreze perioada comunista in propria istorie si se merge mai degraba pe o linie a concilierii nationale.

URSS este alaturi de Rusia tarista parte a istoriei ruse, iar Stalin e un personaj istoric alaturi de Ivan cel Groaznic sau Petru I. Stalin a cistigat deja batalia cu istoria Rusiei si exista o tendinta mai degraba de reabilitare a lui decit una de condamnare. Moscova, de exemplu, este un oras in care regasesti cel putin in aceeasi masura si elemente ale epocii tariste, si elemente ale epocii comuniste.

Steaua sovietica sta nestingherita alaturi de vulturul cu doua capete, iar Mausoleul lui Lenin e linga Kremlinul tarilor. In acelasi timp, sondajele si realitatea rusa ne spun ca nimic din trecut nu se mai poate repeta, nimic nu mai poate reveni la ceea ce a fost si chiar si cei care isi doresc acest lucru sint pe cale de disparitie, iar nepotii lui Stalin si Lenin sint acum prosperi oameni de afacere. Rusia, asemenea tarilor iesite din comunism, incearca sa-si gaseasca propriul drum, insa asa cum ea are mult mai multi ani de comunism si mult mai multe probleme, si solutiile sint mult mai complicate.

www.nascutinurss.ro