Alegerile locale au produs aglomeratie de candidati si, pana la urma, de castigatori cercetati penal. Situatia pune in conflict popularitatea cu legalitatea. Puterea obtinuta prin sufragiu sfideaza de acum misiunea procurorilor. E, in fond, un conflict in interiorul democratiei autohtone. Cei care-l constata sunt cei dispusi sa problematizeze. Pe ceilalti (nu putinii alegatori, partidele si invingatorii alegerilor) nu-i chinuie constiinta: fiecare isi confunda succesul cu bunul mers al orasului sau al judetului, scrie Dumitru Badita , pe blogul subiectiv.ro.

Ca orice conflict, ar trebui sa aiba un deznodamant, dar preferam sa ignoram ceea ce ne solicita prea mult pentru rezolvare. Cu alte cuvinte, fiindca nu gasim solutia, stergem problema cu totul! PDL-ul, partid care a exploatat intens tema luptei anticoruptie, nu s-a sfiit sa arunce in lupta electorala candidati cercetati penal. Gheorghe Falca a intrat din nou in ring si a recastigat primaria Aradului. Principiile au cedat sub presiunea atotputernicei real politik.

Regula nescrisa, dar unanim acceptata de toate partidele, a fost ca aspirantii cu sanse mari de a castiga alegerile sa nu se impiedice in scrupule de moralitate si sa participe la alegeri, adica sa se supuna probei de foc a democratiei: scrutinul.

Radu Mazare, la Constanta, exact asta a facut si acum exulta: elefantul plimbat pe strazile orasului de unul dintre adversari s-a intors la circul de la Praga, iar mazarea scapata nerumegata isi dezvolta lujeri noi si, desigur, capacitatea de rezistenta fata de suflul rece al legii generat de DNA.

Comenteaza pe subiectiv.ro.