Stire: Prezenta la urne, la nivel national, a fost de 46,59%. Adica nici jumatate din populatia cu drept de vot. Adica, asa cum se spunea cind eram in scoala primara, ne doare la basca. De ce? Pentru ca si pe ei, cei care au candidat, ii doare tot acolo de noi. Practic, in 2008, notiunea de campanie electorala s-a redefinit: daca pina acum insemna atragerea votantilor, acum inseamna improscarea cu noroi a adversarilor politici.

Blaga versus Oprescu
Foto: Subiectiv

Sper sa nu fiu inteles gresit, si inainte de alegerile de anul acesta se practica “datul in git” al contra-candidatilor. Totusi, inainte parca mai vedeam si altceva. Parca mai ieseau si in strada sa stea de vorba cu oamenii, parca mai imparteau si-un fluturas cu programul electoral, parca se mai laudau si pe ei, in loc sa ii injure pe ceilalti.

Campania din 2008 poate fi definita printr-o nepasare crunta, cel putin la nivel de Bucuresti. Un razboi in care miza nu mai este atragerea electorilor. De la mine se vede asa: candidatul, oricare ar fi el, a luptat pentru a demonstra celorlalti candidati ca e cel mai bun. Altfel spus, cui ii pasa ca tu, om cu pretentii de viitor primar, vrei sa le demonstrezi celorlalti cit de tare esti, daca pe mine, alegatorul, ma lasi balta?

Romanului de rind, cind nu-i arati ca-ti pasa de el, iti arata la rindu-i ca nu-i pasa de tine. De acolo si prezenta - ba mai bine spus ar fi absenta - la urne. Ne-am saturat sa ni se arate ca nimanui nu-i pasa. Voi nu dati doi bani, noi de ce-am da? In fond, mersul la vot este un drept, nu o obligatie. Traim intr-o democratie in care nu se mai da jumate de cartela de piine in loc de una intreaga drept sanctiune ca n-ai fost sa votezi partidul.

Turul doi, cel putin la nivel de Capitala, zic eu, va fi un alt fiasco. Ambii candidati sint prinsi in cite-un cerc vicios. O sa vedem o alta runda de injuraturi si inca o serie de suturi in fund pe care le vom primi taman noi, cei care ar trebui sa mergem sa dam cu stampila. Mai mult, daca la primul tur s-au calcat in picioare unii pe altii, reprezentantii partidelor vor calca pe capul nostru.

Sa-i luam pe rind. Incepem cu Vasile Blaga. Candidatul Partidului Liberal-Democrat are sustinerea lui Traian Basescu. Si cam atit. Partidul Social Democrat, in frunte cu Ion Iliescu, si-au anuntat sustinerea fata de “tradatorul” Oprescu. Partidul National Liberal, cu indiferent cine i-ar fi in frunte, il va sustine, cel mai probabil, pe acelasi Oprescu. De ce? Pentru ca toti liberalii au un cui impotriva lui Basescu. Mai exista si alte partide? Nu.

Sorin Oprescu, pe de alta parte, are dezavantajul de a fi sustinut de PSD. Publicul elector din Bucuresti are un cui impotriva iliestilor, nastasilor, geoanilor si tot restul. De fapt, asta a fost si marele avantaj in construirea imaginii doctorului: s-a lepadat, cel putin teoretic, de sistemul corupt. Care sistem corupt tocmai a anuntat ca-l sprijina. Cum nici de tariceni nu sintem prea mindri, iar repulsia fata de penelisti exista…

Oricum am da-o, tot nu-i bine. Asa cum bine scria cineva, la un moment dat, de ales nu ramine decit… “raul cel mai mic”. Totusi, prefer sa cred ca ar trebui ales “raul cel mai realist”. Personal - si rog sa fie privita doar ca optiune personala -, la fel cum nu cred in termenele limita pe care le-a trecut Vasile Blaga pe harta electorala, la fel nu cred nici in strazile suspendate ale lui Oprescu. Nu de alta, dar daca imi amintesc bine, si Adriean Videanu a promis strazi suspendate de la Bucur Obor pina la Doamna Ghica si n-a facut decit sa reruteze tramvaiul de la Obor.

Si totusi, n-am raspuns la intrebare: De ce nu ne pasa de electorale? Pentru ca ne-am saturat sa auzim aceleasi promisiuni goale. Musatescu a stiut ce-a stiut. La fel cum nenea Spirache, cel care urla-n gura mare sa nu fie votat si-a iesit, daca ar fi existat un candidat care sa spuna ca nu stie ce-o sa faca, da’ macar o sa incerce, probabil ar fi cistigat. Satui de promisiuni, probabil ca i-am vota pe aia care n-ar mai promite nimic. Macar am sti ca nu ne-ar insela asteptarile.

Comenteaza pe Subiectiv.