Bugetul Romaniei, o placinta minune

de Andreea Vass    
Vineri, 16 mai 2008, 16:03 Actualitate | Opinii


Andreea Vass
Foto: Hotnews
Primele patru luni ale anului 2008 se incheie cu un bilant triumfalist. Diagnosticul lucid, bazat pe argumente si cifre, distinge clar intre semnificatiile finite, impreciziile si contradictiile discursului ministerial. Ceea ce ni se serveste este un excedent bugetar de 0,14% din PIB, imbibat cu o ambigua transparenta si cu deficite nesustenabile ascunse. Cu cat resursele financiare ale natiunii sunt mai mari, cu atat mai lamentabila devine si irosirea lor.  Regulile de constructie bugetara sunt tot neclare. Disciplina bugetara este in continuare mimata. Evident, in acest haos raman nevoi neacoperite si venituri neincasate.

Merge si asa spun decidentii politici. Sa lamurim cateva chestiuni la rece, trecand bilantul triumfalist prin doua teste esentiale. Primul este testul de integritate - credem in ceea ce sustinem? Al doilea este testul de relevanta - isi joaca politica fiscala rolul cheie in sistemul economic romanesc?

Vosganian: "România a avut cea mare creştere a economiei pe primul trimestru din '90 încoace, de 7,5%"

De fapt, maximul istoric de dupa 1990 a fost atins in trimestrul trei al anului 2004 - 9,9%. El este talonat de estimarea unui ritm de 7,5% pentru primul trimestru din anul curent. De remarcat ca nu Ministerul de Finante calculeaza PIB, ci Institutul National de Statistica care nu dispune inca de aceste date. Apoi, constatam o incredibila brodire a performantei economice exact in lunile care preced alegerile. Stiu: pura intamplare!

Care e relevanta politicii fiscale? Daca ne uitam la economiile europene cu cel mai ridicat ritm de crestere economica din ultimii ani (Cehia, Estonia, Lituania si Irlanda) observam ca ratele marginale de impozitare (impozitul platit pentru fiecare unitate aditionala de venit, indiferent de sistemul de impozitare fix sau progresiv) sunt mai mici decat in Romania (conform Forbes Taxation Misery Index, 2008). Din acest punct de vedere, capacitatea noastra de a atrage capitalul si forta de munca este in mod implicit mai mica, atat  din cauza presiunilor fiscale pe venitul firmelor, al indivizilor, cat si a contributiilor la asigurarile sociale de stat.

Concurenta in zona este dura. Bulgaria apare ca un adevarat performer european in domeniu, cu exceptia Maltei si a Ciprului. Impozitele mult mai mici impuse in tara vecina alimenteaza riscurile Romaniei de a nu mentine pe termen lung ritmul investitiilor straine si cel de decelerare usoara a deficitului comercial al Romaniei din primul trimestru al anului 2008.

Vosganian: "Bugetul consolidat a înregistrat, după primele patru luni, un excedent de 0,14% din PIB"

Mesajul ministrului de finante se baza pe estimari de ansamblu, la 4 luni, fara acuratetea detaliului necesar. Institutul National de Statistica, Ministerul de Finante insusi, nu dispun de datele defalcate decat la 3 luni. Trecand peste acest handicap, usorul surplus al bugetului consolidat releva o situatie aparenta:
 • Mai intai, a devenit o traditie in practica bugetara romaneasca de a ne bucura de echilibre si excedente pana in ultimul trimestru al anului, cand totul se intoarce brusc si ireversibil.
 • In al doilea rand, surplusul se datoreaza bugetelor locale, celui de sanatate si somaj. Presiunile pe cheltuieli apar in a doua jumatate a anului. Cheltuielile locale urmeaza cursul decontarii investitiilor realizate pe parcursul anului. Este o lectie elementara de management al proiectului. Ba mai mult, cresterile de pensii vor crea un deficit in sistemul public care va impune corectari prin subventii alocate de la bugetul de stat. Asadar, spre finalul anului, Guvernul nu va mai beneficia de aceste excedente. 
 • Apoi, analiza structurii bugetare la 3 luni, pentru care dispunem de date detaliate, pune in lumina un deficit al bugetului de stat foarte mare, de 0,9% din PIB. Omisiunea justificarii sale ascunde framantarile Ministerului de Finante: daca se mentine aceasta dinamica pana la sfarsitul anului, deficitul bugetului de stat va depasi cu mult tinta anului 2008, si anume 2,3% din PIB.
 • Nu in ultimul rand, riscul ca Romania sa depaseasca cu mult deficitul prognozat pentru anul acesta este iminent. Opinia este confirmata si de Comisia Europeana care prognozeaza deficite de 2,9% din PIB in 2008 si 3,7% din PIB in 2009, adica cu mult peste tintele nationale asumate.

Vosganian: " Nivelul veniturilor bugetare a fost de 62,15 miliarde lei, iar cel al cheltuielilor, de 61,5 miliarde lei"

Nu se pomeneste absolut nimic despre calitatea si rigoarea cheltuielilor publice. Nu au facut nici macar un pas obosit. Anul precedent a fost martorul unui deficit al bugetului de stat de 3,8% din PIB, cu mult peste limita maxima prevazuta prin Tratatul de la Maastricht. Irosirea resurselor publice e cronica, iar dezechilibrele bugetare continua sa se acutizeze si in acest an. Nici Programul de Convergenta, nici Planul National de Reforme nu furnizeaza informatii consistente cu privire la costurile bugetare direct implicate. Este vorba in egala masura de educatie, cercetare, sanatate, infrastructura, mediu, agricultura si pensii. Eficienta acestor alocari si mecanismele lor de distributie nu si-au gasit inca locul bine-meritat in strategiile guvernamentale.

Guvernul nu a ezitat in a indrepta bagheta acuzatoare spre autoritatile locale. Adevarul este ca acestea din urma au salvat executia finala a anului bugetar la nivelul tarii, cu un surplus de 0,7% din PIB. Drept rasplata, autoritatile centrale au redirectionat in 2008 impozitul pe castigurile din tranzactiile imobiliare de la nivel local la nivel central. Bugetele autoritatilor locale au fost vaduvite de sume impresionante de bani (estimate la peste 900 milioane RON). La fel s-a intamplat, de curand, cu taxele judiciare. Ratiunea modificarii repetitive a regimului de colectare a acestor impozite, in decurs de doi ani, este perversa si aberanta. Din pacate, nu este singurul exemplu de sacrificare a stabilitatii, transparentei si predictibilitatii politicii fiscale.

Vosganian: "Nivelul veniturilor raportat la PIB a fost de 14,1%, ceea ce reprezintă o creştere de peste 4%, raportat la aceeaşi perioadă din 2007. Dacă evoluţiile bugetare vor continua în acelaşi ritm, vom atinge, la sfârşitul anului, un nivel prognozat al veniturilor de 35,9% din PIB."

Guvernul a adoptat un buget supradimensionat cu venituri prognozate nerealist si cu un deficit bugetar mult mai mare decit nivelul pe care economia poate sa il suporte. Astfel, la numai trei luni de la aprobarea bugetului, guvernul a revenit cu o rectificare si a diminuat nivelul deficitului bugetar de la 2,7% din PIB, la 2,3% din PIB. Vor urma si altele, tot in acest an. Cauza? Analizele serioase si dezbaterea publica au lipsit la constructia bugetului. Efectul? Practica rectificarilor repetate de-a lungul exercitiului bugetar intretine si alimenteaza o lipsa de predictibilitate evidenta. Ea este si mai mult fortata de presiunile diverselor grupuri de interese si de lipsa de capacitate de administrare intr-un mod resposabil a banilor publici. Deasupra tuturor efectelor planeaza insa sacrificarea democratiei, caci prin astfel de ordonante de urgenta, executia bugetara se demareaza automat in noii parametri, fara nici un fel de dezbateri parlamentare.

Optimismul prognozelor este contrabalansat de catre Guvern prin incercari succesive de limitare a cheltuielilor lunare. Metoda? Diminuarea constanta a ritmului de crestere al acestora de la o luna la alta. Un astfel de buget de supravietuire nu este insa compatibil cu practicile bugetare europene. Interventiile publice sunt brutale si discrediteaza deciziile ordonatorilor bugetari. Eficienta alocarilor publice este astfel sacrificata si la nivel local.

Realismul prognozelor veniturilor si constructia pe baze solide a bugetului sunt compromise. La fel si inflatia care a atins nivelul de 8,6% in aprilie fata de aceeasi luna din anul precedent - cel mai mare din februarie 2006 incoace. Orientarea bugetara actuala nu stimuleaza remedierea dezechilibrelor externe. Haosul programatic bugetar favorizeaza excesiv, doar pe hartie, desigur, alocarile pentru investitii, din care se transfera pe parcursul anului spre cheltuielile curente, in special catre cele de personal, transferuri sociale si subventii neprevazute initial. Alte peste doua miliarde lei pe drepturi salariale promise dar neachitate unor categorii salariale bugetare, in perioada 2000 - 2005, trebuie platite de catre Executiv in acest an. Adio echilibru bugetar!

Avertismentele UE

Entuziasmul ministrului de finante nu este impartasit de cetateni, care-si vad buzunarele brutal subtiate de inflatie. Nici de analisti - Comisia Europeana, FMI sau alti experti internationali - care reclama pierderea de competitivitate nationala si accentuarea deficitelor externe. Nici chiar de ceilalti ministri ai actualului Guvern care, pe fondul acestui excedent, au ramas cu mana intinsa, amanand indeplinirea obligatiilor asumate, eventual, pana trec alegerile locale.

Ramane doar o splendida incercare de a arunca praf in ochii ECOFIN (sedinta lunara a ministrilor de finante ai UE, care a avut loc pe 14 aprilie) si ai Consiliului Economic si Social (reuniune tehnica de analiza bugetara din 15 aprilie). Dupa avertismentele foarte dure lansate in februarie, cu ocazia prezentarii Programului de Convergenta, Comisia  Europeana a adoptat o atitudine amenintatoare ca va lua masurile necesare. Care vor fi ele? Nu se stie inca. S-a decis doar lansarea procedurii de excedent excesiv impotriva Marii Britanii.

Daca vom continua politica bugetara bazata pe cresteri salariale, de pensii si alte cheltuieli de protectie sociala fara a asigura finantarea necesara acestora, vom repeta experientele Portugaliei sau ale Ungariei. Grabite sa se bucure de avantajele economiilor in expansiune dupa aderarea la UE, ambele au crescut cheltuielile publice la niveluri nesustenabile. Au pierdut din competitivitatea economiilor nationale si au fost penalizate cu procedurile de deficit excesiv. In batalia cu corectiile bugetare impuse, Portugalia a irosit grav, in ultimii sapte ani, recuperarile anterioare din decalajul PIB pe locuitor fata de media europeana. In cazul Ungariei, aceleasi masuri bugetare nefundamentate pe baza veniturilor efective au amputat capacitatea de a atrage investitii straine directe, estimate anual la numai 2 miliarde de euro in prezent.

Ce e de facut?

1.    Revenirea la profesionalism in evaluarea veniturilor si cheltuielilor publice.
2.    Revizitarea stufarisului de taxe si impozite pentru a le elimina pe cele inutile, cu scopul dublu al imbunatatirii colectarii si al cresterii competitivitatii mediului economic
3.    Stabilirea unor obiective economice si sociale realiste, prin eliminarea promisiunilor nefundamentate si limitarea presiunilor inflationiste.
4.    Imbunatatirea structurii cheltuielilor publice in favoarea investitiilor care sa sporeasca potentialul de crestere economica pe termen lung.
5.    Asumarea de catre Curtea de Conturi a obligatiilor atribuite. Ea ar trebui sa fie spaima administratiilor publice angajate in cheltuirea incorecta a banilor, nu un element decorativ.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1446 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Bravo dna Vass (Vineri, 16 mai 2008, 16:33)

  momo [anonim]

  De data asta articolul este excelent, bravo.
 • 0 (2 voturi)    
  Demisia (Vineri, 16 mai 2008, 16:57)

  Fulg [anonim]

  Vosganian trebuia sa-si dea demult demisia. a strambat bugetul, a impozitat aiurea dividendele, cladirile si munca. nu e cu nimic mai presus decat toti fostii ministri de finante.
  • +2 (2 voturi)    
   comparatii mai cu cap (Vineri, 16 mai 2008, 18:03)

   Psycon [utilizator] i-a raspuns lui Fulg

   E o insulta pentru unii fosti ministri de finante sa fie comparati cu Vosganian. Nu toti au facut din economia tarii un obiect de troc intre diverse grupuri de interese...
 • -3 (3 voturi)    
  Analiza superficiala si tendentioasa (Vineri, 16 mai 2008, 17:48)

  Valer [anonim]

  Analiza superficiala si tendentioasa asa se poate aprecia articolul. TENDENTIOASA :Daca acum cind exista excedent bugetar , crestere economica , inflatie sub doua cifre , somaj redus ,creste puterea de cumparare a maselor, sint atrase investitii straine intr-o proportie la care nici n-am visat intr-un cuvint avem o stabilitate economica la care alte tari pot doar visa ,se fac aprecieri ca cele de mai sus , ma intreb cum ar fi sunat analiza daca la indicatorii aminti rezultatele ar fii fost contrare ,s-ar fii inregistrat deficit bugetar, reducerea PIB, inflatie galopanta, somaj mare , reducerea puterii de cumparare etc. ??DE REMARCAT : Excedentul bugetar se inregistreaza in conditiile PLATII PENSIILOR MAJORATE , MAJORARE CCONTESTATA DE BASESCU pina la refuzul de promulgare a Legii.
  SUPERFICIALA: Se ignora trei factori extrem de importanti la care Guvernul a trebuit sa faca fata si anume : Criza imobiliara din SUA , un dolar foarte slab si mai ales cresterea pretului petrolului. Quantificarea acestor factori de influienta este probabil un lucru prea complicat pt. doamna Andreea Vass. Mai usor se poate scrie : ,,Haosul programatic bugetar" ca apoi sa scrie : ,,Optimismul prognozelor este contrabalansat de catre Guvern prin incercari succesive de limitare a cheltuielilor lunare. Metoda? Diminuarea constanta a ritmului de crestere al acestora de la o luna la alta." Ce sa mai intelegi din aceste notiuni care se contrazic. Este totusi de remarcat ca recunoaste faptul ca actualul Guvern trebuie sa faca ce nu au facut cele precedente cind scrie : ,,Alte peste doua miliarde lei pe drepturi salariale promise dar neachitate unor categorii salariale bugetare, in perioada 2000 - 2005, trebuie platite de catre Executiv in acest an. Adio echilibru bugetar! "
  Fiti linistita doamna Andreea Vass daca aceste sume au fost avute in vedere la elaborarea bugetului si au fost prevazute la cheltuieli nu trebuie sa ne luam adio.
  • +1 (1 vot)    
   oare? (Vineri, 16 mai 2008, 18:35)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Valer

   stau si ma intreb daca intelegi sau nu ce s-a scris.

   esti orbit de praful in ochi aruncat de guvern sau esti unul din aia de serviciu?
  • 0 (0 voturi)    
   ce (Vineri, 16 mai 2008, 23:28)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Valer

   poate face invidia din om......Pina la urma care e problema ta, bulache? Ca e femeie, sau ca e mai desteapta ca tine? Sau si una si alta? Sau mai grav, ca spune adevarul? Oricum ar fi , tratamentul, atit medicamentos, cit si cu odihna la pat si interzicerea tastaturii, e mai mult decit necesar.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 17 mai 2008, 8:58)

   [anonim] i-a raspuns lui Valer

  • +1 (1 vot)    
   raspuns lui Valer (Sâmbătă, 17 mai 2008, 9:51)

   goran [anonim] i-a raspuns lui Valer

   Alo,ai cazut in freza domnu'? Unde vezi mata crestere a puterii de cumparare a maselor?Scadere da ,dar nu crestere.Eu acum 4 ani aveam salariu 2500$ si puteam cumpara mai mult decat acum cand am 4000$.Si asta vorbind despre mine nu despre sotie care a ramas la salariul de 1100 de RON si care acum cumpara jumatate din ce putea cumpara acum 4 ani.Deci unde vezi mata crestere a puterii de cumparare a popupatie?Mai informeati-va si apoi revenitiCat despre articol consider ca e la obiect.
  • 0 (0 voturi)    
   e o aiureala ce sustii (Sâmbătă, 17 mai 2008, 15:02)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Valer

   Mai Valer, toate statele europene sunt expuse celor trei factori de care vorbesti tu. Unele chiar mai puternic decat Romania si nu au administratie fiscala atat de aiuritoare.
   Cand compari calitatea gestiunii financiare interne, lasa-ma cu argumentele astea slabe ca nu tine. Dormi tu linistit daca esti multumit, eu nu sunt deloc si sunt de acord in mare parte cu articolul.
   Curtea de Conturi a trantit chiar de curand un raport despre banii cheltuiti ineficient de catre Videanu. Sunt sigur ca sunt probleme multe de natura asta. Si ei trebuie sa-si faca treaba mult mai serios.
 • -2 (2 voturi)    
  Analiza (Vineri, 16 mai 2008, 19:13)

  Marius [anonim]

  Analiza pare oarecum OK.
  Totusi, trebuie precizat ca d-na Vass lucreaza pt PD-L si a fost consilier la Cotroceni :), asa ca se explica unele accente usor subiective.
  • +1 (1 vot)    
   social-cumetrie de plans (Sâmbătă, 17 mai 2008, 15:23)

   Dorin [anonim] i-a raspuns lui Marius

   stii ceva? nu ma intereseaza nici cine e, nici pentru cine lucreaza acum sau in trecut. nu cred in subiectivitatea analizei. imi place analiza asta la rece si cand nu este asa spun contrariul.

   ba mai degraba vad o sleahta de jurnalisti care nu inteleg nimic din economia liberala si care inghit prostiile guvernului anti-liberal prin definitie. e o social-cumetrie de plans.

   vreu birocratie mai putina, legislatie mai clara si administratie publica minimazata! politica fiscala pe care o ducem noi acum este grosolana si aici a punctat f bine cateva lucruri dna Vass.
  • +1 (1 vot)    
   invidie si lipsa de profesionalism (Sâmbătă, 17 mai 2008, 15:42)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui Marius

   miroase cumva a invidie pe aici? adica esti cam de acord, dar venind dinspre o pdl-ista nu mai esti? sa fim seriosi. de cand are profesionalismul culoare politica?

   dragi tatii, dna Vass NU este in pdl ! la cotroceni lucreaza si avramescu , cazaban, a fost si plesu, si saftoii, a fost si stolojan pe cand era liberal. cum iti mai construiesti acum argumentatia, marius?

   pe fond articolul e bun si rupt din realitate. mai ales ca apar si solutii punctate scurt si la obiect. nu cred insa in "revenirea la profesionalism". am avut noi vreodata o politica fiscala sanatoasa? inclid sa nu cred nici in evaluarile comisiei europene, mult mai dure decat articolul andreei.
 • -3 (3 voturi)    
  Comparatie uluitoare (Vineri, 16 mai 2008, 20:38)

  CD [anonim]

  Inteleg ca d-na Vass critica in general guvernul si-n special pe armeanul prost si hot (sau care o fi antiteza la doctorul ala armean competent si cinstit).
  Marturisesc ca n-am citit decat vreo 3-4 paragrafe din analiza domniei sale, pe de o parte din motive stilistice, pretiozitati inutile, limba de lemn etc., dar mai ales pentru ca, de la bun inceput, am dat cu capul de pragul de jos citind urmatoarele.

  Ca prim exemplu de (lipsa de) integritate si (i)relevanta, d-na Vass il citeaza pe VV ca spunand:

  "România a avut cea mare creştere a economiei pe PRIMUL trimestru din '90 încoace, de 7,5%"

  Urmeaza contraatacul devastator al doamnei (majusculele in ambele citate imi apartin):

  "De fapt, maximul istoric de dupa 1990 a fost atins in trimestrul TREI al anului 2004 - 9,9%. "

  Dupa o astfel de eroare copilareasca mi-a pierit brusc interesul sa citesc mai departe.
  Daca asta-i nivelul analizei economice cu care blagosloveste poporul un europarlamentar (inteleg ca doamna Vass ocupa o astfel de pozitie -- si, ca sa preintampin comentarii aiurea, nu-mi pasa nici cat negru sub unghie ce partid reprezinta, sau pe unde-a mai purtat-o cariera profesionala), pe deasupra cercetator in economie (doctor nu e inca?)... nu prea mai raman multe de spus.
  • +2 (2 voturi)    
   opinie diletantista (Vineri, 16 mai 2008, 21:20)

   alexandru [anonim] i-a raspuns lui CD

   savantule, citeste cu cerebelul, si lasa smechereala de 2 lei...
   Varu Jean a spus ca:
   "România a avut cea mare creştere a economiei pe PRIMUL trimestru din '90 încoace, de 7,5%"

   Cu un minim de neuroni si 2 grame de materie cenusie, intelegi ca se face referire la cresterea PIB aferenta PRIMULUI semestru.
   Ca sa intelegi mai usor, varu Jean spune ca este prima data de dupa 1990 cand in PRIMUL semestru s-a inregistrat o crestere economica de 7.5%.
   Aici nu vad care este comparatia cu semestrul TREI...   Ce spune inteligenta dumitale se refera la evolutia PIB aferenta semestrului TREI.

   Corectura savanta (pe care o arunci in scarba) era utila in care Vosganian ar fi spus ca:
   "România a avut cea mare creştere a economiei pe trimestrul TREI din '90 încoace, de 7,5%"

   sau:

   "România a avut cea mare creştere a economiei in intervalui ianuarie 1990 - mai 2008 inregistrata in PRIMUL trimestru din 2008, de 7,5%"

   Abia atunci ai fi avut placerea sa arunci cu pietre, si sa spui ca:
   "De fapt, maximul istoric aferent trimestrului TREI de dupa 1990 a fost atins in 2004 - 9,9%. "

   Este foarte frustrant sa citesti mesajele tuturor diletantilor care le stiu ei pe toate... ma indoiesc ca esti familiarizat cu limbajul de analiza economica.

   Dar tre' sa arunci tu cu bolovani in Vass...
   Halal destepti...

   Dna Vass, felicitari pentru analiza si articol... apreciez informatiile pe care le oferiti.
   Si va rog sa nu considerati mesaje diletantiste...
   Pur si simplu nu merita...
   • -1 (1 vot)    
    Scuze, d-le Alexandru... (Vineri, 16 mai 2008, 22:35)

    CD [anonim] i-a raspuns lui alexandru

    ... in prostia mea -- atat de bine evidentiata de dvs. -- citisem in articolul d-nei Vass ca ar fi fost vorba de trimestre, nu semestre...

    Ciudat, si acum tot trimestre mi se pare c-ar scrie... probabil e din cauza putinei mele materii cenusii.

    Dvs. in schimb aveti in exces (desi asta nu compenseaza lipsa celor 7 ani de-acasa) de vreme ce va puteti inchipui ca atat varul dvs. Jean, cat si d-na Vass pot fi chiar atat de imbecili incat sa vorbeasca/scrie, in MAI 2008, despre rezultatele primului SEMESTRU al aceluiasi an 2008 la timpul trecut.

    O asemenea prostie e intr-adevar rara.
   • 0 (0 voturi)    
    lectura (Duminică, 18 mai 2008, 14:28)

    a [anonim] i-a raspuns lui alexandru

    Bre:

    Vosganian: "România a avut cea mare creştere a economiei pe primul trimestru din '90 încoace, de 7,5%"

    Mi se pare clar ca se refera la cresterile inregistrate in TRIMESTRELE 1 din 90 incoace. Deci trimestrul 3 2004, despre care zice autoarea, nu intra aici. Ce nu intelegi, a citit gresit doamna europarlamentar, ce mai incolo-ncoace :-)
    • 0 (0 voturi)    
     bre (Duminică, 18 mai 2008, 15:43)

     Scutur [anonim] i-a raspuns lui a

     Despre ce comparatii vorbiti voi? Ideea sublinia in mod evident ca apar cresteri economice minune inainte de alegeri si ca nu e sarcina ministerului sa face astfel de estimari. Graba asta are clar iz electoral. Datele par manarite si inflatia la fel. Nici dracu' nu mai crede in inflatia de 9%. Iesiti si comparati preturile, daca tot aveti chef de comparatii relevante.
  • 0 (0 voturi)    
   mai (Vineri, 16 mai 2008, 23:38)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui CD

   competentule, ce zici de schimbarea forumului? Esti mult prea inteligent pt hotnews. Cred ca si Microsoft te-ar refuza pe motiv de supra, extra, nemai, de unde atita capacitate de analiza? Esti cumva din zona 51?
   Care, ca din intimplare, coincide cu vreun sediu pnlist de agentie, minister?
   Sint misogin declarat, dar de cind vad atita invidie la niste bieti masculi efeminati ( ce chestie!), voi fi obligat sa- mi schimb convingerile:
   mai bine femeie, dar desteapta si cu bun simt, decit barbat, dar las, incapabil si invidios.
   • -1 (1 vot)    
    Buna idee... (Sâmbătă, 17 mai 2008, 17:53)

    CD [anonim] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

    ... asta cu plecatul de pe forum. Mi-a mai fost recomandata, dar o vreme am luat-o in gluma. Am gresit.
    Aveti dreptate, si dvs. si Alexandru, si alti cativa -- adevarul e OK doar daca-i spus "de-ai nostri". Altminteri, daca asa zice partidu', 1+1 = 3 e absolut perfect.
    Ramaneti cu bine, cu doamnele dvs. destepte si cu bun simt, cu ceilalti super-profesionisti care nu stiu ca exista o diferenta intre trimestru si semestru, sau ca exista o diferenta intre timpul trecut si viitor, si cu forumul Hotnews pe care cred ca in ultima vreme Vanghele s-ar simti ca la el acasa.
    Spor la citit almanahe, dar nu prea multe, ca pana si astea pot genera suprasolicitare.
    • 0 (0 voturi)    
     ramai, te rog (Sâmbătă, 17 mai 2008, 18:49)

     prietenul lui bec [anonim] i-a raspuns lui CD

     ...eu te rog sa ramai, dar mai intai citeste articolul si pe urma vino cu argumente si lasa maimutarelile inutile. vad ca ai timp sa postezi comentarii garla, dar nimic pe fond si nici timp sa citesti materialul...trist si rau-voitor...romani mici care cred ca daca scuipa departe devin automat mari. FALS (majusculele imi apartin).
 • -1 (1 vot)    
  Cateva observatii (Vineri, 16 mai 2008, 21:33)

  Shadow [anonim]

  1. Advertismentele din linkul dat de dna Vaas nu sunt nici pe departe foarte dure.
  2. Cred ca s-a strecurat o eraoare in articol la procedura de "de excedent excesiv" aplicabila Marii Britanii. Este vorba de deficit excesiv si a fost anuntata de Almunia odata cu posibilitatea de lansare a unei asemenea proceduri si pt Romania. Se pare ca momentan este deschisa doar pt Marea Britanie.
  3. Pt CD este adevarat ca maximul de crestere economica a fost atins in 2004 sub guvernarea nastase. Este de altfel una din temele de campanie ale PDL(interesant).
  4. Din cate vad veniturile nu sunt "inca" prognozate aberant crescand si investitiile directe crescand si volumul de bani ce vin de la "capsunari" intr-o masura chiar mai mare decat cea a investitiilor.

  Deci daca la Ecofin a fost doar o "splendida incercare" de praf in ochi si cea de azi ramane la fel de splendida.
  • -1 (1 vot)    
   Maximul de crestere economica... (Vineri, 16 mai 2008, 22:40)

   CD [anonim] i-a raspuns lui Shadow

   ... a fost in 2004. Da, dar nu despre asta era vorba, Shadow, ci despre comparatia aiurea dintre trimestrul 1 al anului 2008 si trimestrul 3 al anului 2004.
   E ca si cum ai masura mere cu pere.
   Prefer sa cred ca eroarea a fost intentionata. Mai bine asa decat sa-mi imaginez ca d-na Vass nu realizeaza incorectitudinea comparatiei.
   • +1 (1 vot)    
    fratilor, v-ati prostit de tot? (Sâmbătă, 17 mai 2008, 15:15)

    Scutur [anonim] i-a raspuns lui CD

    Despre ce comparatii vorbiti voi? Ideea sublinia in mod evident ca apar cresteri economice minune inainte de alegeri si ca nu e sarcina ministerului sa face astfel de estimari. Graba asta are clar iz electoral. Datele par manarite si inflatia la fel. Nici dracu' nu mai crede in inflatia de 9%. Iesiti si comparati preturile, daca tot aveti chef de comparatii relevante.
 • -1 (1 vot)    
  Lui Marius si CD (Sâmbătă, 17 mai 2008, 0:57)

  Vasile Gh. [anonim]

  Ii sint recunoscator luiMarius care a scris : ,,d-na Vass lucreaza pt PD-L si a fost consilier la Cotroceni :), asa ca se explica unele accente usor subiective." Atunci cum sa te astepti la o analiza obiectiva si facuta profesional ? In ce priveste cuvintelel ,,usor subiective " nu imparasesc aceiasi opinie. Cei trei factori amintiti de Valer nu pot fii ignorati intr-o analiza care se vrea docta si obiectiva . Lipsa unei analize factoriale a acestora, arata limitele competentei profesionale a autoarei. Poate ca europarlamentar ( daca este adevarat ce a scris CD ar fii interesant de stiut pt. ce partid...) sa aibe mai mult succes.
 • 0 (0 voturi)    
  solutii (Sâmbătă, 17 mai 2008, 8:36)

  Ion [anonim]

  Propunerile finale mi se par foarte bune, dar aprecierea merge in special spre ultima. Curtea de Conturi cre ar trebui sa tune si sa fulgere la ce nemernicii se intampla cu banul public intra intr-un perfect tango cu institutiile statului: blat administrativ national. Alaturi de justitie, sunt doi virusi care devoreaza bunastarea natiunii.
 • 0 (0 voturi)    
  nici o grija... (Duminică, 1 iunie 2008, 21:43)

  frunzarosie [anonim]

  vine acum comisia europeana sa le spuna ca avem un deficit structural exagerat de mare. analistii nostri au cazut in capcana vosganiana a cifrelor trucate, cu exceptia dnei vass. bine ca mai vad si ganduri realiste prin presa romaneasca care pot decoperta mizeria furisata sub pres.

  din culisele europene


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by