Anticoruptia a murit neimpartasita si nespovedita cu dosarele pe piept. Pe cadavrul ei au si inceput sa creasca viguroase achitarile marilor mafioti, gen Iacobov, neurmaririle penale ale hotilor alesi ai neamului. Nastase e in plin avint spre o noua candidatura la Cotroceni, face misto pe blog de Basescu si deschide larg termopanele sa-i revada prostimea Zambaccianul. Iliescu a preluat iar haturile si il pune la colt pe Liiceanu, "licheaua care perturba ordinea din tara". Tariceanu isi ride in papionul imprumutat de la Geoana. A reusit, e de patru ani la guvernare! Rezultatul? Populatia e impartita acum intre scirba si indiferenta.

Achitarea lui Corneliu Iacobov, acel "cap al hidrei mafiote", cum striga agitat Basescu prin 2004, deschide glorios o noua epoca: post-anticoruptia. Semnalul dat de magistrati e limpede, furati baieti ca noi va achitam. A inteles-o clasa politica, opinia publica, procurorii si, sint convinsa, chiar si Traian Basescu. De acum inainte poate incepe reabilitarea, revenirea in fruntea bucatelor de partid si stat. Dezlegarea la ciolanul victimizarii s-a produs.

"Corneliu Iacobov a fost hartuit, s-a incercat demonizarea lui, iar acum este intr-o situatie in care vrea sa spuna ceva si pe plan politic", a grait Nastase, cel care a patentat chestiunea mai devreme si stie din propria experienta cum sa-i batatoreasca drumul. Baieti, nu va jenati, natia indiferenta si lehamisita va asteapta!

Iacobov si Nastase sint cele doua simboluri ale esecului agitatiei de doi ani, numita lupta impotriva coruptiei. Ei nu doar ca vor reveni in prim plan, dar vor fi mai obraznici, mai hotariti sa duca restauratia pina la un glorios final. Proverbiala aroganta a lui Nastase a capatat noile valente ale tupeului frustrat. Limbajul i-a devenit mai apasat, glumitele mai vulgare, in ton cu noul trend, iar pohta de putere mai dezinhibata.

Iliescu e si el pe cai mari, se simte, pe buna dreptate, ca in anii '90, gata sa faca si desfaca aliante si partide, sa dea verdicte, sa aduca linistea. "Basescu e un idiot, Liiceanu o lichea care tulbura ordinea din tara, coruptia o halucinatie", iata doar citeva din ultimele sale mesaje catre patrie si popor. Cine si-ar fi imaginat in 2005 ca batrinul bolsevic, caruia i se cerea urgent pensionarea si inculparea va avea o asemenea revenire?

Inca nu a trecut suficient timp pentru a putea gasi explicatiile fenomenului, epoca post-coruptie fiind doar la inceputul ei. Cu certitudine se poate spune insa ca esecul se datoreaza aliantei celor 322, care dupa referendum a inteles un lucru clar si esential: daca nu reuseste sa anihileze dosariada si anticoruptia va iesi din joc. Miza era supravietuirea politica. A reusit cu brio.

Profitind de oboseala, dezgustul si teama de acuzele de pro-basescism ale partii active a societatii civile si intelectualitatii, incurajati de tacerea suspecta a PD-L, lichelele politice au fraternizat si s-au pus in slujba acestui scop, dupa un program gindit parca de directia de propaganda si dezinformare a Securitatii si PCR. Cabinetul Tariceanu, cu virful de lance Chiuariu, PNL, prin Nicolai, Olteanu, Hasotti si Antonescu, PSD, prin Geoana, Iliescu, Nastase si Mitrea, ajutati de Voiculescu, Andon, Bolcas si multi alti 322-isti, au reusit ca intr-un an de zile sa omoare anticoruptia. Sa reinstaureze scirba. Doua televiziuni si niste tonomati au lucrat la imbalsamare.

Nu vom avea prea curind parte de "lichelele eterne" ale lui Liiceanu, asta e clar. Pentru ca Licheaua a adulmecat la timp primejdia si s-a pus pe restauratie. Ea trebuie finalizata pina la alegerile generale. Alegerile o pot doar domoli, nu si opri.