In cea mai recenta editie a emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3, Mihai Gidea a prezentat un sondaj care m-a lasat cu gura cascata. Favorit la Primaria Capitalei este nimeni altul decit Sorin Oprescu. Si nu oricum, ci conduce detasat, cu 38% fata de 19% cit are Vasile Blaga. Pentru asemenea cifre nu am decit o replica: manipulare a electoratului.

In urma cu aproximativ o saptamina, pe primul loc se situa nimeni altul decit candidatul de pe locul al doilea. Blaga conducea lejer, nu parea sa aiba vreo urma de concurenta serioasa. Mi se pare cel putin suspect ca intr-un timp atit de scurt sa ajunga in fruntea clasamentului taman Oprescu, un candidat care pe afisele electorale arata degetul populatiei. E drept, aratatorul, insa chiar si asa…

Trecind peste partea de manipulare prin sondaje, de altfel o tehnica binecunoscuta celor care au stat cu ochii atintiti si cu urechile ciulite la talk-show-uri, suficient de discutata de-a lungul anilor, trebuie sa ii dau dreptate unuia dintre invitatii in emisiune (acuma nu mai stiu daca era Victor Ciutacu sau Mugur Ciuvica pentru ca, printre altele, mai eram atent la o discutie). Omul spunea ca dezavantajul lui Oprescu este ca nu are echipa.

Speculatia continua pe marginea Partidului Social Democrat, adica fostul camin politic al candidatului ajuns peste noapte primul in preferintele bucurestenilor, care ar veni singur dupa fostul membru. Practic, Sorin Oprescu ar urma sa-si faca echipa cu ajutorul fostilor colegi.

Ceea ce pe mine, unul, nu m-ar mira. Depinde doar de cit de rau a fost enervat de fostii colegi, aceiasi care l-au preferat pe Cristian Diaconescu pentru primarie. Apropo, a observat careva ce cult al personalitatii exista in PSD? In toate bannerele, Diaconescu pare sa imprumute mimica lui Mircea Geoana. Probabil este si unul dintre motivele pentru care pierde, cita vreme cel supranumit Prostanacul nu este chiar atit de iubit de oameni.

Pe de alta parte, ca sa isi formeze o echipa, Oprescu ar putea oricind sa apeleze la cealalta tabara, mai ales ca si-a declarat respectul enorm pentru contracandidatul liberal Ludovic Orban. Ceea ce, in fond, nu deranjeaza pe nimeni, mai ales ca, cel putin la nivel teoretic si neoficial, PSD si PNL vor forma o coalitie impotriva partidului condus (tot neoficial) de Traian Basescu. Deci oricum ai da-o, Bucurestiul va fi condus tot de doua partide care m-au dezamagit - si nu atit ele, cit mai ales oamenii care le conduc.

Norocul meu este acela ca n-o sa merg la vot. Desi locuiesc de aproape trei ani in capitala, inca nu am buletin de Bucuresti, deci nici daca as vrea n-as putea merge sa dau cu stampila. Cit despre orasul din care provin, am treburi mai importante decit sa fac un drum pina acolo doar ca sa il votez pe actualul primar.

Daca as fi nevoit merg la urne in Bucuresti, probabil ca m-as simti ca Cetateanul Turmentat: “Eu cu cine votez?”. Si asta din cauza ca sint in ceata. E o campanie electorala atit de slaba, incit habar n-am ce promite fiecare, habar n-am ce vrea sa faca, habar n-am cum o sa faca. In afara de Vasile Blaga, pe care l-am auzit intr-o dimineata la radio, respectiv Cozmin Gusa, pe care l-am vazut intr-o dimineata la TV, nu mai stiu nimic de nimeni. Nu inteleg de ce ar trebui sa votez.

Ma intreb, in ultima instanta, ce sens mai are. Si, nu in ultimul rind, ce sens ar avea sa il votez pe Sorin Oprescu daca nu el va fi cel care va schimba ceva, ci taman cei pe care nu-i suport, singurii cu care are sanse sa se alieze.

Comenteaza pe Subiectiv.