Dmitri Medvedev a preluat oficial postul de presedinte al Federatiei Ruse. Dar a preluat si puterea? Cei mai multi analisti, ba chiar si rusii insisi, sustin ca Vladimir Putin va conduce in continuare Rusia din postul de premier. Si totusi, ceremonia gindita la milimetru miercuri dimineata a adus la Kremlin o schimbare ce ar putea fi decisiva: un manager venit din economia reala a inlocuit un produs perfect al URSS.

Primul semn de schimbare - firav, desigur - a aparut in discursul lui Medvedev. Fostul presedinte al Gazprom a punctat mai apasat promisiunile economice decit pe cele referitoare la politica externa. A anuntat ca va respecta "libertatile civile si economice" inainte de a se referi la lupta Rusiei pentru afirmarea intereselor sale externe.

Venind din gura singurului apropiat al lui Putin care a protestat fata de destructurarea gigantului petrolier Yukos, promisiunile au ceva reconfortant. Nimic decisiv insa. Mai ales ca din acelasi discurs al lui Medvedev nu a lipsit cuvintul "lupta", definitoriu pentru toti liderii de esenta comunista.

Lupta impotriva nihilismului si lupta pentru afirmarea Rusiei sint doua dintre sintagmele utilizate de noul presedinte, flancat de un Putin vizibil emotionat.

Si tot in discursul sau, Medvedev a vorbit despre investitorii straini: "agricultura, industria si mediul trebuie sa reprezinte prioritati pentru investitori". Venita dupa politica dura a lui Putin de consolidare a capitalului rusesc, posibila incurajare a deschiderii pietei e privita cu circumspectie de analistii straini. Dar si cu speranta.

O speranta alimentata de urcarea pe tronul de tar a unui fost manager performant, dar umbrita de prezenta substantiala a lui Putin ca premier si presedinte al Rusiei Unite, cel mai mare partid din tara.

Cum se va misca economia Rusiei, nimeni nu poate prezice. Laboratoarele de la Kremlin sint inaccesibile. Cum se va metamorfoza politica externa a Moscovei ramine un mister la fel de mare. La fel de mare ca si drumul parcurs de fostul angajat al Primariei din Sankt Petersburg pina la fotoliul de presedinte.

PS: Impresionanta coregrafia ceremoniei de predare a puterii. In mare traditie a cinematografiei ruse. De neuitat o succesiune semnificativa de cadre. Cadrul 1: Medvedev si Putin in prim-plan, filmati de jos in sus, pentru a spori senzatia de maretie a momentului. Cadrul 2: panoramare peste capetele ambasadorilor straini prezenti la ceremonie, filmati de sus in jos :)

Scurta biografie Dmitri Medvedev

- 42 de ani

- s-a nascut in Leningrad, parintii sai fiind profesori universitari

- intre 1991-1996 a fost consilier la Primaria din Sankt Petersburg, fiind unul dintre apropiatii lui Vladimir Putin

- in 1993 a fondat si condus compania Ilim Pulp Enterprise, care a devenit un jucator pe piata interna a lemnului

- in decembrie 1999 a devenit seful staff-ului noului presedinte al Federatiei Ruse, Vladimir Putin

- din 2001 si pina in prezent a detinut, cu citeva intreruperi, functii de conducere la Gazprom