Lui Traian Basescu i-a ramas practic ultima carte credibila de jucat: o reforma din temelii a institutiilor esentiale din Romania. O noua arhitectura institutionala. Ele, institutiiile, n-au fost cu adevarat modernizate la precedenta modificare a Constitutiei operata in 2003 sub Iliescu-Nastase, ci coafate pe ici pe colo, adaptate putin la cerintele UE.
In rest, Romania a ramas o republica ambigua, cu institutii-mutant, antireformiste sau nefunctionale, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii sau Curtea Constitutionala. Presedintele Traian Basescu n-a dat detalii iar la Cotroceni domneste discretie maxima. Specialistii in drept constitutional, potentiali membri ai viitoarei comisii, refuza, in mod semnificativ, sa comenteze.
Traian Basescu a mai pus in discutie inca din primele luni de mandat nevoia unor noi modificari aduse legii fundamentale. Dar discutia era atunci necoapta, provocata exclusiv de relatia sa tensionata cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Acum insa, miza modificarii legii fundamentala a crescut. Ii priveste atat cariera politica, dar de succesul sau esecul demersului sau depinde totusi viitorul Romaniei pe termen lung.
- Reorganizarea administrativa. Oficial, seful statului a dat doar exemplul impartirii Romaniei in judete, organizare administrativa mostenita de la Ceausescu. In opinia sa, actualele judete conduse de baroni cu interese politice diferite franeaza dezvoltarea si complica accesul la fondurile UE, fiind nevoie de o impartire in regiuni mai mari. O tema importanta, insa altele raman totusi mizele modificarii Constitutiei.
- Definirea formei de guvernamant. O eventuala modificare a Constitutiei se referea in primul rand la definirea formei de guvernamant: republica prezidentiala sau parlamentara. Altfel spus, seful statului cerea o clarificare a puterilor presedintelui, care acum fac din Romania o republica semiprezidentiala.
- Avizul politic trebuie sa dispara din calea procurorilor. Pe de alta parte, deciziile Curtii Constitutionale au diminuat din atributile sefului statului, luandu-i dreptul exclusiv de a aviza, de exemplu, dosarele fostilor sau actualilor ministri cercetati penal. Dar si acest aviz politic (fie ca e dat de presedinte, fie ca e dat de Parlament el tot politic ramane) va trebui complet eliminat din circuitul dosarelor si lasat exclusiv in seama justitiei. Or, asta se poate intampla doar modificand Constitutia.
- Atributiile Curtii Constitutionale. Apoi, Romania a ajuns intr-un impas reformist din cauza unor institutii precum Curtea Constitutionala, care a stopat practic anchetele procurorilor in marile dosare de coruptie. Rolul si atributiile CC, unice ca mod de functionare in Europa, vor trebui in mod cert regandite.
- Ce se intampla cu CSM. O alta institutie, Consiliul Superior al Magistraturii, s-a dovedit total ineficienta, incapabila sa gestioneze in mod real, si nu doar formal, cariera magistratilor si reforma sistemului judiciar. Componenta CSM mentine un establishment anti-reformist la varful justitiei, cu judecatori si procurori care se sprijina si protejeaza reciproc.
- Asadar, o eventuala modificare a legii fundamentale depaseste simpla relatie presedinte-premier si definirea formei de Guvernamant. Toate crizele provocate de numirea si revocarea unor ministri (vezi cazul Norica Nicolai) isi au originea in texte constitutionale formulate imprecis, generatoare de blocaje politice.
Este de asteptat ca adversarii presedintelui sa minimalizeze nevoia modificarii Constitutiei si sa transforme demersul presedintelui intr-un razboi personal cu judecatorii Curtii, cu premierul Tariceanu sau cu Parlamentul. Cei mai multi il acuza deja ca-si pregateste terenul despotismului pentru cel de-al doilea mandat.
Din acest punct de vedere, lansarea unei teme atat de importante intr-un an electoral risca sa esueze in dezbateri ultra-populiste iar fondul dezbaterilor sa fie grav alterat.
Ceea ce se si intampla deja. Or, Romania are nevoie de institutii noi pentru a face pasi inainte. Acum, impasul este generat de institutii, iar solutia este una singura: modernizarea lor sau chiar desfiintarea celor care si-au trait traiul in ineficienta.
Pe de alta parte, din punct de vedere politic, sefului statului si-a epuizat discursurile clasice: anticoruptia, educatia, sanatatea. Sunt toate subiecte majore, dar ele si-au consumat combustibilul electoral si capacitatea de mobilizare publica. Modificarea Constitutiei va fi tema care le va inghiti pe toate celelalte, iar Traian Basescu debuteaza cu un proiect de forta – modificarea Constitutiei - in propria campanie electorala pentru alegerile prezidentiala care vor avea lor in 2009.
Dupa modelul aplicat deja la Primaria Capitalei – cand a spus: dati-mi un consiliu nou ca sa pot conduce Bucurestiul – va spune la fel si acum: dati-mi institutii noi ca sa pot conduce Romania.
SOMN USOR ROMANI!!!!!
"Cei mai multi il acuza deja ca-si pregateste terenul despotismului pentru cel de-al doilea mandat. "
Din cauza unora ca Dvs. avem asa o clasa politica.
Veti vedea ca acest cetatean nu merita un raspuns la postari, pentru ca el nu posteaza decit ca sa se duca la PNL la sfirsitul lunii cu postarile printate, in vederea remunerarii in functie d enumarul de cuvinte scrise pe hotnews.
Va rog, credeti-ma, am experienta: NICIODATA nu mi-a raspuns argumentat la vreo postare de -a mea. Mereu a dat dovada de incapacitate de discutie tehnica, temeinica, clara, onesta, dreapta.
E un biet muncitor cenusiu reconvertit dupa 89 in cadru didactic. (Stefan, daca nu este corect ce spun, fii bun si dezminte). Creierul lui nu rezista la o discutie serioasa.
http://www.cronicaromana.ro/index.php?editie=1148&art=57757
http://www.pnl.ro/index.php?id=comm4957
http://www.pnl.ro/index.php?id=comm4885
http://www.petreponi.ro/signup.php (in partea stinga aveti declaratia de avere si declaratia de interese a lui Stefan Vlaston, director Grupul Scolar Industrial Petre Andrei din Bucuresti).
http://2006.informatia.ro/Article185664.phtml
Stefan Vlaston, te intreb public:
NU ITI ESTE RUSINE CA TERFELESTI VOCATIA DE DASCAL, scriind timpenii pseudo-politice pe forum-uri???
Cetatean
Din pacate, visam frumos ....
Eu ma multumesc si cu republica parlamentara, ... numa' sa nu mai fie strutzo-camila asta.
(2) Republica Prezidentiala? Sigur, numai sa ia urmatoarul mandat Basescu, pentru ca imi imaginez ca daca il ia Nastase sau Tariceanu, nu e o idee foarte buna. Iar daca reforma dlui Basescu depinde de omul din functie, nu e reforma ci e barbarism politic.
Eu doresc sa ii iasa reforma, macar ca lectie istorica. Sa schimbe Romania intr-o puternica republica prezidentiala, sa ia autoritatea parlamentului de a mai echilibra atacurile politice via DNA si sa desfiinteze Curtea Constitutionala ca doar Parlamentul e suveran pe propria tarla. Si apoi sa fie votat PNG-ul in frunte cu Becali. Amin!
Domnule daca eu asa am definit dictatura afla ca astazi d-ta si noi toti traim intr-o tara de tip sudamerican cu imbogatiti si tunar in parlament.O tara jalnica in care DOAR BANUL si "almanahele vorbeste"..Dar poate ca de la dvs din oras asa se vede "democratia".ASTA ESTE CAUZA PT CARE NICIODATA ROMANIA NU VA FI STAT EUROPEAN .Ideeile de genul acesta sunt cele ce ne vor tine in loc si ne vor face praf si pulbere!!!!
Mersi, nu vreau sa ma intorc acolo. Nu se poate un stat de tip sudamerican in UE.
Eu percep oferta presedintelui Basescu privind schimbarea constitutiei, in revenirea la o dictatura de "catifea", luminata.
Orice democratie este mai buna decat orice dictatura.
1. Sunt "multi", iar dictatura e unipersonala.
2. Nu sta decat 4 ani, iar dictatura foarte multi ani.
adevarata si sanatoasa la locul de munca, nu nepoti si impostori cu functii lungi si minte ingusta....Vreau.
Excelent, ca de obicei, Dle Tapalaga (pe cand o emisiune la Realitatea?).
PS: Voi merge la vot! Succes Romania!
Cum e cu salariile fiicelor de la Luxten? Casa din Mihaileanu, terenul de la Casuneanu, Stolojan si ALRO? Astea ce sunt, SF-uri?
Mai schimba nikname-ul, sa credem macar ca sunteti mai multi.
Desi nu o recunoaste, Traian Basescu a fost si el invins de "securitate". E drept nu a plecat capul precum Emil Constantinescu,
dar pana acum a esuat in lupta cu sistemul. Forta banului nemuncit isi spune tot mai mult cuvantul.
Daca e adevarat, stie de la securitate. Daca nu e adevarat, bate campii. In ambele cazuri e la fel de grav.
la ce bun trei randuri de alegeri, la ce bun un prezident care nu are puterea sa arbitreze separtatzia puterilor in stat. sau, la ce bun un prezident cu puterile lui bush intr'o mare uniune ioropeana ?
o curte suprema poate reprezenta puterea judecatoreasca. curtea cu juri ar trebui reintrodusa in sistem, fara tribunale. tribunalele sunt
forme autoritare. intre parlament, curtea suprema si guvern sa existe un arbitru, un monarh, nu un ales prin votul p'un mic si'o bere..
stabilirea unei zile a alegerilor odata pe an, la aceiashi data..un fel de minisarbatoare. in america e intr'o marti in nov.
sa fie in zi de lucru, in care angajatorul sa lase angajatul liber, cate patru ore, prin rotatie, pentru a merge la vot. votul duminica si'n zile de sarbatoare e neproductiv.
Pana atunci cred ca e bine ca specialistii in drept constitutional sa-si formuleze punctele de vedere in liniste.
Nu cred ca anticoruptia, educatia, sanatatea sunt teme epuizate. In toate cele 3 domenii problemele sunt enorme, iar dupa alegeri, daca noua putere va avea vointa politica, reformele din sanatate si educatie nu vor mai putea fi amanate. In acest moment anticoruptia, educatia, sanatatea par teme epuizate deoarece s-a vorbit foarte mult despre ele, fara ca apoi sa se vada prea multe efecte concrete. Cetatenii nu sunt plictisiti de aceste teme, ci au ajuns la convingerea ca nu se poate schimba mare lucru si ca discutiile despre anticoruptie, educatie si sanatate sunt inutile. Insa dupa alegerile parlamentare blocajul nu va mai putea continua
un proverb intelept spune: UNDEI LEGE NUI TOCMEALA
Urmariti pe cei ce pledeaza pt. imunitate sunt cei care au furat,si fura incotinuare,fiind aparati de legi strimbe si institutii care ii apara pe hotii
e foarte simpu de aflat care a fost motivul de capatuiala:1 -cine detine puterea economica intrun stat acela detine si puterea politica
dupa un regim comunist cu partile lui bune si rele noi nu aveam capital pentru a trece cinstit la proprietatea privata,caci cei din occident foarte usor ne puteau inghitii intreaga economie<AVUTIE NATIONALA>Sa preferat furturile gen :CARITAS,SAFI,FNI,devalizari de banci,falimente de societati care privatizate in mod ocult au adus profituri exorbitante noilor alesi,oameni di sfera politicului,.Majoritatea politicienilor au pradat economia acestei natiuni mai ceva ca tatarii....si incan o mai fac desi multi membrii ai acestei natiuni traiesc la limita saraciei
apoi toti securistii-comunisti.
apoi mai discutam!
doctrina separarii puterilor in stat (1/2)
Unul din principiile cele mai importante din constitutia unei republici este cunoscuta sub numele de doctrina separarii puterilor in stat. Cel mai citat autor al acestei dotrine este Montesquieu care in cartea Despre spiritul legilor, publicata in 1748, a scris urmatoarele:
“Libertatea politica pentru un cetatean este acea liberate sufleteasca izvorata din convingerea fiecaruia ca se afla in siguranta; si, pentru ca sa existe aceasat libertate, guvernamantul trebuie sa fie alcatuit in asa fel, ca un cetatean sa nu aiba a se teme de un alt cetatean. Atunci cand in mainile aceleiasi persoane sau ale aceluiasi corp de dregatori se afla intrunite puterea legiuitoare si puterea executiva, nu exista libertate, deoarece se poate naste teama ca acelasi monarh sau acelasi senat sa intocmeasca legi tiranice pe care sa le aplice in mod tiranic. Nu exista, de asemenea, libertate, daca puterea judecatoreasca nu este separata de puterea legislativa si de cea executiva. Daca ea ar fi imbinata cu puterea legislativa, puterea asupra vietii si a libertatii cetatenilor ar fi arbitrara, caci judecatorul ar fi si legiuitor. Daca ar fi imbinata cu puterea executiva, judecatorul ar putea avea forta unui opresor. Totul ar fi pierdut daca acelasi om sau acelasi corp de fruntasi, fie al nobililor, fie al poporului, ar exercita aceste trei puteri: pe cea de a face legi, pe cea de aduce la indeplinire hotararile obstesti si pe cea de a judeca infractiunile sau litigiile dintre particulari.” [XI, 4]
Scopul respectarii doctrinei separarii puterilor in constitutie este de a preveni instaurarea tiraniei intr-un stat republican. Pentru a realiza scopul, constitutia statului trebuie sa declare ca: (1) singura Putere care creaza legi este cea legislativa cat si (2) o persoana membra a unei Puteri nu poate fi si membra al altei Puteri.
(Continua)
AM RABDAT DESTUL MAZGA DE AZI
2. Definirea formei de guvernamant - daca ar fi regim prezidential s-ar plictisi, pt ca n-ar mai avea decat tinte false de lovit, centrul puterii fiind in camarila de la cotroceni (tigarile Anghelescu, parcarile Udrea, bordurile Videanu etc); daca ar fi parlamentar, ar vrea sa fie prim-ministru
3. Avizul politic trebuie sa dispara din calea procurorilor - Asta e corect, dar procurorii dependenti de MJ trebuie inlocuiti de judecatori de instructie independenti, altfel parchetarii vor fi instrumente politice
4. Atributiile Curtii Constitutionale - unica in Europa nu e. Dar parca prea da deciziile - 1 pt Cotroceni, 1 pt Victoria, 1 pt Kisellef. O solutie ar fi criterii mai clare de desemnare, pt a evita episoade ridicole gen Serban Stanoiu sau Augustin Zegrean.
5. Ce se intampla cu CSM - Si aici observatiile sunt corecte. Un regim mai strict al incompatibilitatilor si conflictelor de interese ar putea fi o solutie
Ma gandeam de ceva timp la cateva din punctele propuse de el si eu nu sunt implicat in politica, nu am interese sa il sustin sau sa il contrazic. Ce ofera el este pur si simplu o modalitate de a rezolva problemele stringente ale Romaniei, acum.
Evident ca se va spune ca vrea sa schimbe Constitutia intr-un mod in care sa il ajute pe el, dar, ce nu intelege multa lume din pacate este ca asta nu este un argument.
Daca ceva nu merge bine, incerci sa il repari,nu? Chiar daca nu il repari definitiv, ideea este sa incerci sa faci mai bine, nu?
Singura motivatie a modificarii Constitutiei din 2003 a fost aderarea la UE. De data aceasta, motivatiile sunt mult mai complexe si mai transparente si mai evidente.
Romania trebuie sa scape de acest sistem corupt!!!
Schimbati-va mentalitatea! Deschideti ochii! Vedeti ca va furati pe voi insiva!!!
Poate doar cainii vagabonzi din Bucuresti.
Cat despre romani, ei nu dorm, ci doar asteapta cuminti, semnalul unei noi revolutii sangeroase.
Dupa parerea mea Base trebuie sa faca doar ce a facut si pina acum. Sa tina steagul sus. Mai departe e treaba noastra sa facem si primul pas decisiv este votul care urmeaza.
Mai sus plingea unul ca Base a dat din gura si n-a facut nimic. Are dreptate. Nici nu era legal sa faca ceva. Are dreptul si datoria sa dea din gura. Daca si facea ceva atunci era bun de procuratura. Si abia asteptau "prietenii" o pleasca de-asta.