“Despre absolut toti PSD-istii independenti sau in PSD vorbesc numai de bine”

(Victor Ponta)

Dl Ponta a pus punctele pe ö in ce priveste candidatura dlui Oprescu. Este candidatura unui pesedist independent. PSD a ajuns in situatia in care nu poti sti daca o anumita expresie ce-l priveste reprezinta un oximoron sau o realitate seaca.

Asa cum am spus, analiza evolutiilor unui partid este de multe ori falsificata de o eroare simpla : premisa ca reprezentantii lui actioneaza permanent in interesul partidului ca organizatie. In realitate acestia isi pot urmari interese de grup sau personale care sa fie diferite sau opuse de interesul comun.

Exemplu?

“Din doi unul va cistiga sigur, eu sper sa fie Diaconescu. Daca domnul Oprescu cistiga, lucru pe care i-l dorim, este a doua dorinta a noastra. Dorinta noastra este sa luam Capitala de la PD-L. A treia dorinta este primul ministru, Guvernul in toamna si apoi presedintele”

(Miron Mitrea comentand candidatura dlui Oprescu)

Am vazut ca declaratia aceasta a fost interpretata in sensul ca dl Mitrea recunoaste din greseala strategia secreta pusa la cale de PSD pentru castigarea primariei Capitalei : dublarea candidaturii dlui Diaconescu. Chiar Hotnews titreaza stirea cu supratitlul “E oficial”. Or, eu cred ca explicatia reala e aproape opusul acesteia. Nu este un secret ca PSD n-are nicio strategie unitara, pentru ca sunt acolo (cel putin) doua grupari care se lupta intre ele. “Pesedistii independenti si cei in PSD”, daca ar fi sa-l citam pe vicepresedintele Ponta. Desi parea initial doar o ambitie personala, candidatura dlui Oprescu se dovedeste a fi in realitate o parte a acestei dispute interne.

Si mai sunt si cei care stau in expectativa, ca sa nu aleaga tabara gresita. Odata ce admitem posibilitatea ca dl Mitrea sa actioneze in interes propriu declaratia sa nu este deloc o greseala, din contra, are o explicatie foarte naturala si simpla : liderul PSD joaca pur si simplu la doua capete. Daca dl Oprescu castiga dl Mitrea va reaminti ca asta a fost si dorinta sa exprimata public si ca e un rezultat caruia nu i s-a opus deloc, dimpotriva. Daca dl Diaconescu castiga atunci nimeni nu poate sa-i reproseze ceva coordonatorului sau de campanie, din nou, chiar dimpotriva.

Iar ca un fel de alibi, dl Mitrea mai afirma si ca dl Oprescu va lua in primul rand voturile candidatului PD-L, afirmatie intarita de sugestia ca am putea asista la o finala Oprescu - Diaconescu. Din nou, a lua de bune astfel de declaratii inseamna acreditarea teoriei votantilor fara discernamant. Nu cred ca dl Mitrea, cel putin, are atat de putin discernamant politic incat sa-si inchipuie ca asa stau lucrurile. In schimb are nevoie sa justifice o pozitie care, de altfel si asa, este foarte greu de justificat din prisma pozitiei pe care o ocupa : il lauda public pe unul din contracandidatii colegului sau de partid a carui campanie o coordoneaza! Ii ureaza succes, in conditiile in care succesul “pesedistului independent” inseamna un esec pentru “pesedistul in PSD”.

Cred ca dl Diaconescu este foarte catranit zilele astea.

Comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.