Sorin Oprescu are o nemarginita incredere in sistemul ticalosit, il stie pe toate partile, asa incit nu-si face probleme cu falsurile de pe listele sale de sustinatori. Si de ce si-ar face? A mai scapat si alta data, ba de un plagiat, ba de o gaura neagra la spitalul pe care l-a condus. Oprescu stie prea bine ca sistemul ticalosit e singurul pe care te poti bizui in politica si cariera. Tocmai de aceea, lupta cu sistemul de la care s-a adapat indelung ar fi normal sa inceapa cu procurorii, daca ar fi sa-i credem pe cei care se jura ca n-au semnat pe listele pentru sustinere, dar au CNP-ul acolo, luat din diferite baze de date. Daca Oprescu va intra in campanie carind in spate un sac cu falsuri, acest lucru se va datora exclusiv sistemului ticalosit. Asta da lupta!

Fratilor, vine Oprescu! Acestea au fost cuvintele care au incheiat discursul schiop al proaspatului admis la candidatura, in incercarea de a demonstra ca a devenit o victima a sistemului care pret de 18 ani l-a rasfatat cu functii la trei spitale, bani de la buget, profesorate si diplome luate indoielnic, mandate in parlament si candidaturi cite a dorit. Se mai poate spune ca Oprescu stie din frageda tinerete cam cum arata si functioneaza sistemele ticaloase. Presa a scris de-a lungul timpului despre tatal- colonel la Directia a V-a a Securitatii si mama- ofiter DIE, despre datoriile lasate mostenire Spitalului Universitar, descoperite in momentul in care a pierdut directoratul, sau despre copy-paste-urile din lucrarile pentru profesorat. A scris, dar Oprescu a ramas, plutind la suprafata sistemului.

De data aceasta insa, in pofta-i maladiva de functii, a sarit peste cal. C-o fi fost impins de mentorul sau Iliescu, c-o fi facut-o din orgoliu frustrat, greu de spus, cert este ca listele sale de semnaturi par profund viciate. Daca sistemul s-ar desticalosi putin, Oprescu ar trebui ca in loc de declaratii de campanie sa dea declaratii la Parchet.

Ancheta jurnalistica din Cotidianul arata clar ca dintr-o lista de 15 sustinatori, cel putin 6 n-au semnat, iar datele lor de identificare au ajuns acolo pe cai neortodoxe. Adica ilegale. Mai arata ca datele respectivilor au fost luate fie din bazele Spitalului Universitar, fie din ale altor policilinici sau spitale, fie pur si simplu din alte baze de date.

Lucian Ionel Adam si Bogdan Barbu au fost internati la Spitalul Universitar, si datele lor s-au pastrat acolo, ambii spunind ca nici vorba sa semneze pentru Oprescu. Medicul Gentiana Sofia Ionita, sustine ca singurul loc de unde i s-ar fi putut lua CNP-ul este Colegiul Medicilor, iar Stefanel Dragan a trecut pe la doctor avind nevoie de fisa medicala pentru un concurs in Politie. Ambii afirma ca li s-a falsificat semnatura pe lista lui Oprescu.

Dupa dezvaluirile Cotidianului, Parchetul ar fi obligat sa se autosesizeze, sa verifice veridicitatea cit mai multor semnaturi si in citeva zile sa dea un raspuns clar: sint sau nu falsuri, s-a incalcat sau nu legea si sa deschida dosar penal, daca e cazul. Iar Oprescu, viteazul luptator cu ticalosia, ar trebui ca impreuna cu intregul staff sa se puna la dispozitia procurorilor pentru lamuriri si consecinte.

Cum Oprescu este insa doar un Vanghelie ceva mai cu staif si mai smecher, arunca in derizoriu chestiunea. "Nu comentez asemenea prostii", spunea marti candidatul cu privire blazata, nerealizind ca a atins punctul in care victimizarea i se intoarce impotriva. In astfel de cazuri e suficienta o singura dovada concreta pentru ca opinia publica sa realizeze matrapazlicul si falsa victima sa fie "demascata".

Un alt aspect plin de adinci intelesuri este comportamentul confratilor politicieni de toate culorile. Pina mai acum trei zile era o intrecere socialista in a-i lua apararea "bietului" Oprescu, se scanda ca pe stadion " conspiratie, conspiratie", iar contracandidatii faceau coada sa se "impartaseasca" din victimizarea lui Oprescu, doar-doar s-or alege si ei cu niscaiva resturi de procente cazute de la festinul telenovelistic. Acum, ce sa vezi? C-o fi, c-o pati, ca daca-i fals, e de rau, ca noi ne dezicem de asemenea practici, ca nu-i frumos...

Dar chiar daca Oprescu va putea candida, chiar daca justitia va inchide ochii la lista dubioasa si nu va acheta semnaturile nesemnate, cred ca intregul episod a marcat un punct de cotitura. Oprescu redevine ceea ce a fost mereu: un produs al sistemului, o pastisa a lui Iliescu, un vesnic perdant macinat de frustrari care lasa sechele. Lucruri pentru care electoratul l-a penalizat deja de doua ori. Comic ar fi ca a treia oara sa-l penalizeze procurorii.