O ingrijorare europeana: tsunami alimentar 

de Andreea Vass    
Joi, 24 aprilie 2008, 8:25 Actualitate | Opinii


Andreea Vass
Foto: Hotnews
Nordul se confrunta cu o aspra criza financiara si imobiliara. Sudul este violent lovit de criza preturilor la alimente. Cu totii resimtim efectele incalzirii globale. Cad prim-ministri. Alarmele suna. Parlamentul European dezbate de doua zile in sedinta plenara din Strasbourg masurile pentru temperarea cresterii preturilor internationale la alimente. Cresc stocurile europene de interventie. Cresc ajutoarele umanitare pentru tarile terte. Tratam insa cu precadere simptomele si prea putin cauzele reale ale problemelor. Cu o agricultura in deriva, Romania este puternic expusa la aceste crize. Se impune cuplarea noastra rapida la dialogul european.

Deputaţii europeni au discutat, miercuri, 23 aprilie 2008, despre deschiderea si eficienta comertului global cu produse agroalimentare. Una din masurile propuse de deputata europeana italiana Cristiana Muscardini este crearea unei adunari parlamentare pentru relatia cu Organizatia Mondiala a Comertului. Raportul sau mai cere si actualizarea termenilor de tari „dezvoltate“ si „in curs de dezvoltare“.
Pasi mici care nu raspund la intrebari fundamentale.

Limitele globale par a fi atinse. Cert este ca actualele obiective ale dezvoltarii isi epuizeaza resursele. Raportul logic intre ele este subrezit. Partial, tintele asumate se exclud reciproc si tulbura perspectivele progresului. Putem suporta un pret al petrolului de 118 dolari barilul, dar nu putem trai fara hrana suficienta. Lumea intreaga discuta despre caile de innoire a modelelor de dezvoltare durabila.

Vaslind cu spatele spre viitor

De pilda, polemica europeana este centrata pe asumarea rolului de prim rang in protectia mondiala a mediului. UE incurajeaza utilizarea biocombustibililor ca solutie a viitorului la prefigurata criza a resurselor energetice. Doar ca incurajarea productiei lor sacrifica terenuri altadata cultivate cu cereale. Astfel, presiunile pe oferta produselor agricole cresc pe piata mondiala.

Timp de patru decenii, aceeasi oferta alimentara a fost supusa unui protectionism agricol excesiv. Instrumentele comunitare bazate pe cote, contingente, subventii la export si prelevari la import au incurajat mai nou lasarea terenurilor nefolosite. Seceta si inundatiile au diminuat la randul lor productia agricola pe majoritatea pietelor exportatoare ale lumii.

Evolutia preturilor

Pe de alta parte, consumul mondial de carne, lapte, paine, oua sau orez creste. Indienii si chinezii isi diversifica alimentatia.
 • De exemplu, consumul anual de carne in China a crescut de la 20kg pe locuitor in 1980, la 50 kg in 2007.
 • Totusi, 850 milioane de oameni sufera in continuare de foamete cumplita. Noi presiuni asupra cererii de produse agro-alimentare sunt induse de cresterea populatiei globale pana la 9,2 miliarde pana in 2050.
 • Efectul? O crestere fara precedent a preturilor mondiale la produsele alimentare. Porumbul e mai scump cu 31% in martie 2008 fata de martie 2007, orezul cu 74%, soia cu 87%, iar graul cu 130%. Se prefigureaza un adevarat tsunami al preturilor.
 • Comparatiile anuale sunt distorsionate semnificativ de bunavointa sau reauavointa a vremii. De aceea se justifica raportarea la mediile preturilor din ultimii trei ani. 

Avertismentele Bancii Mondiale

Concluziile devin mult mai dure. Preturile mondiale la grau, orez, lapte si carne s-au dublat, iar la porumb s-au triplat in ultimul an. Intr-o serie de tari, precum Haiti, Egipt, Filipine sau Indonezia, lipsurile de alimente la preturi accesibile au accentuat instabilitatea politica. Turbulentele au dus chiar la debarcarea recenta a primului ministru haitian.

Obsedati de problemele legate de mediu, europenii au neglijat problemele legate de alimentatie. Preturile nationale, chiar daca inca diferite chiar si pe piata comunitara, urmeaza mai devreme sau mai tarziu trendurile internationale. Ba mai mult se stie ca dispersia preturilor intra-nationale (de pilda intre mediul urban si rural) este mai ridicata decat la nivel international. Cu a sa dependenta de 6,3% din importurile mondiale de alimente, Uniunea Europeana este direct expusa fenomenului.  Totusi, unele state membre devin castigatoare, iar altele perdante, pornind de la statutul natiunilor de exportator sau importator net. Banca Mondiala a lansat si primele prognoze din acest punct de vedere:
 • Franta, Cehia, Ungaria sau Bulgaria vor beneficia de o imbunatatire a balantei comerciale cu pana la 1% din PIB-ul anului 2005.
 • In schimb, Romania, Polonia, Italia, Germania sau Tarile de Jos sunt potentiali perdanti, cu o accentuare a deficitului comercial cu sub 1% din acelasi nivel de raportare la PIB-ul din anul 2005.

Agricultura romaneasca in deriva

Buzunarele ne sunt subtiate brutal. Pornim de la premisa generala a unui buget de familie in care ponderea alimentelor necesare traiului decent detine 75%. Preturile medii mai mari cu 40% la bunurile agro-alimentare absorb in acest caz tot bugetul familiei ajustat cu indicele anual al inflatiei. Orice crestere suplimentara a preturilor arunca membrii respectivei familii in foamete.

Nu mai constituie pentru nimeni o surpriza ca nu reusim sa satisfacem din productie proprie nevoile noastre de consum. Intrebarea totusi persista: de ce o tara cu un potential agrar semnificativ, unul dintre cele mai mari din Europa, importa alimente? Pentru ca siguranta alimentara nu a constituit niciodata o prioritate publica nationala.

Intr-o astfel de infrastructura mentala, inertia reactiilor fata de reducerea productiei agricole in 2007 cu aproape 17% fata de anul precedent nu deranjeaza pe nimeni. Ea  a fost indusa de o scadere mult mai accentuata a productiei vegetale (-25%) decat a celei animale (-4%), in pofida cresterii comertului si a consumului romanilor de produse agro-alimentare cu aproape o treime in acelasi an. Suprafata agricola de 62% din teritoriul Romaniei este net superioara mediei europene de 41%. Marele nostru avantaj ramane necapitalizat.

Pansamente europene

Noi probleme, noi ajutoare. Solutiile europene se rezuma pana in prezent la constituirea de stocuri de interventie pentru principalele produse agroalimentare. Ele sunt finantate din bugetul comunitar, atat pentru statele membre, cat si pentru tarile terte.
Stocurile de interventie europene au un dublu scop:
 • In primul rand, Comisia Europeana isi propune sa controleze pe cat posibil volatilitatea preturilor la alimente.
 • In al doilea rand, Comisia Europeana sprijina persoanele defavorizate, stiut fiind ca actualele cresteri ale preturilor lovesc cel mai puternic in bugetele persoanelor sarace, in care produsele alimentare au o pondere cvasi-majoritara.

a.) In cazul statelor membre, stocurile europene sunt gestionate de catre agentiile nationale de interventie si folosite pe baza unor regulamente clare in favoarea persoanelor defavorizate. Mecanismul lor de functionare am sa-l explic in detaliu in referintele atasate acestui articol. De pilda, din totalul alocarilor financiare europene de 305,1 milioane euro pentru anul 2008, Romania beneficiaza de 24,2 milioane euro. In acest cuantum noi putem retrage produsele agroalimentare din stocurile europene de interventie sau le putem achizitiona de pe piata comunitara in situatia in care stocurile sunt limitate sau temporar indisponibile.

b.) Ajutoare umanitare similare sunt destinate persoanelor vulerabile din tarile terte. Dezastrul umanitar generat de cresterea preturilor la bunurile agroalimentare in cele mai sarace tari ale lumii a fost dezbatuta ieri in plenul Parlamentului European din Strasbourg (22 aprilie 2008). Comisarul european pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar, Louis Michel, a anuntat suplimentarea alocarilor cu inca 117,25 millioane euro pentru anul curent. Banii mobilizati prin bugetul comunitar in acest scop ating, asadar, suma totala de 283,25 milioane euro in 2008.

Anarhia maximelor globale

Cresterea preturilor la resursele agricole primare este de durata? Resursele naturale limitate constituie sau nu un obstacol al cresterii economice in viitor?
In elucidarea acestor capcane pornim de la identificarea cauzelor care dinamiteaza preturile. In caz contrar, gestionarea eficienta a crizelor globale actuale pica in derizoriu.
Trei perceptii diferite ale realitatii intra in competitie.

 • Majoritatea politicienilor si a specialistilor crede ca dinamica preturilor la alimente este justificata de fundamentele economice. Cererea mai mare a pietei mondiale pare a fi factorul major de presiune. Doar ca, in acest caz, o oferta mai mare ar trebui sa duca la re-echilibrarea preturilor la nivelurile precedente. Cresterea preturilor este, asadar reala, dar temporara, similare crizelor din anii ´70.
 • Unii cred ca preturile produselor alimentare cresc brusc din cauza speculatiilor. Justificarile lor tin de ratele mici ale dobanzilor actuale si alternativele reduse de profit pe pietele financiare internationale. De pilda, George Soros este partizanul acestei viziuni si crede ca faza ascensiunii nu este inca incheiata. Doar ca balonul preturilor artificial umflate de catre speculatii presupune ca, la un moment dat, el se va sparge, iar preturile isi vor reveni.
 • Altii considera ca era resurselor naturale ieftine s-a incheiat. Reputatul economist Paul Krugman impartaseste mai degraba aceasta viziune. Rezervele de petrol sunt in curs de epuizare. Resursele de pamant arabil la fel. Metalele de baza aidoma. 

Retrospectiva economica ne ofera si ea un raspuns. Sa ne amintim, de pilda, ca acum noua ani specialistii revistei The Economist isi faceau publice temerile cu privire la volatilitatea pretului petrolului, situat pe atunci la 10 dolari barilul. Ei avertizau ca perspectivele de crestere a preturilor sunt limitate si discutau pe atunci despre posibilitatea diminuarii sale la 5 dolari barilul. In prezent, barilul se vinde pe pietele lumii la 118 dolari. Comentariile sunt de prisos si concluzionam.

Tsunamiul alimentar este de nestavilit. Nu putem propune inca noi resurse pe modelul petrolier al descoperirilor din Golful Mexic sau al Marii Nordului, care au domolit crizele celui de-al optulea deceniu. Planeta este finita, iar alimentele modificate genetic nu doar ca sunt costisitoare pentru tarile sarace care nu dispun de tehnologiile aferente, dar sunt si extrem de controversate. Sanatatea devine la randul sau din ce in ce mai "scumpa". Nici potolirea ritmurilor de crestere ale Chinei si Indiei nu sunt plauzibile, pe modelul traseului european si japonez din ultimele trei decenii. Schimbarile climatice nu mai sunt temporare. Maximele globale par a se contura.

Nu mai incape nici o indoiala ca puterea de cumparare va fi afectata in tarile dezvoltate, iar cresterea bunastarii limitata. Nici ca tarile sarace vor duce o periculoasa politica de subzistenta. Vremurile bune apun. Sperantele noastre sunt alimentate acum de investitiile in cercetare si inovare, de managementul eficient al crizelor globale.

Nota: Andreea Vass este cercetator la Institutul de Economie Nationala si consilier la Parlamentul European


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3644 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ar fi multe de spus (Joi, 24 aprilie 2008, 9:18)

  keynes [anonim]

  Exista un proverb: carte din carte se face si articol din articol. Tot ce spune distinsa doamna( si inca mai mult) am citit pe Hotnews sau aiurea in ultimele doua luni. Absolut nimic nou. De ce insist? Pentru ca plagiatul este o ocupatie frumoasa si este extrem de nostim sa vezi cum apar tot felul de Casandre care iti tipa in urechi ca asa nu mai merge.
  Strict legat de subiect, cateva chestiuni:
  - conceptul de dezvoltare durabila, acum esuat, nu a fost elaborat de distinsi economisti din Scoala Americana, reciclati ulterior la FMI?
  - se poate vorbi de "tara in curs de dezvoltare" in cazul Etiopiei sau Burkinei Fasso? Nu e mai corect sa se revina la notiunea hulita de "lumea a treia" cu toate implicatiile sale?
  - dupa ce sistemul financiar mondial si globalizant a intrat in deriva, oare ideea de speculativ" , "speculant" n-ar trebui sanctionata si o asemenea activitate nula economic, profitabila doar pentru cativa, sa fie pusa la index? Ideea ca economia e un joc, ca agentii economici sunt jucatori mi se pare o infantilitate.
  -Uniunea Europeana este un bloc protectionist care practica in cadrul ei cel mai deasantat liberalism. N-ar trebui acest lucru bine precizat, pentru a curata ideile noastre de zgura demagogiei?

  -de ce oare se evita sa se recunoasca esecul "doctrinei Reagan" care a dat un impuls bolnav neoliberalismului, la fel de nociv prin mesajele sale ca si nazismul sau comunismul. Si el vorbeste despre invingatori si invinsi, dar se preface ca are alte criterii de clasificare. Egalitatea sanselor? O escrocherie! Ce egalitate de sanse ar putea fi intre un Becali si un ins oarecare? Poate numai in fata lui Dumnezeu.
  -
 • +1 (1 vot)    
  Din pacate si Romania vina ei..... (Joi, 24 aprilie 2008, 10:24)

  tar [anonim]

  Daca robinetul de la petrol mai poate fi deschis mai mult cand apar probleme , la alimente treaba nu sta chiar asa. Nu exista depozite de alimente care sa ajunga pentru cateva decenii si din care sa poata fi luat mai mult sau mai putin.

  Cand nu exista o cantitate suficienta de alimente, intra in actiune economia de piata. Cine are suficienti bani pune ceva pe masa cine nu are destui, moare de foame

  Romania poate produce o cantitate mare de produse agricole in comparatie cu alte tari. UE a fost dispusa de dea o gramada de bani pentru a ajuta agricultura romaneasca dar guvernantii nostii au avut grija ca banii sa nu ajunga la producatori, acestia ori iesind in pierdere ori au avut un profit care nu justifica efortul.

  Si asa au disparut o gramada de produse agricole de pe piata globala, contribuind in anumita masura la criza globala.

  Mda, guvernul actual a doborat orice record de incompetenta. Incompetenta guvernului ajunge sa afecteze, fie si indirect, pe oameni de pe alte continente. De ce spun asta? Pentru ca in final esecul sau succesul din agricultura romaneasca define de guvernul care are toate mecanismele de control asupra agricultuirii.

  Vrei ca producatorii agricoli sa nu mai cultive X, tai subventia pt cultura X. Vrei sa cultive Y? Dai subventie pt Y si contracte pt recolta.
 • 0 (0 voturi)    
  off-topic (Joi, 24 aprilie 2008, 10:42)

  anonim [anonim]

  foarte interesant analiza.
  Dar nu credeti ca ar fi fost mai relevant sa fie inseratata fotografia unui sac de grau ... sau a unei vaci?
  De ce trebuie sa vedem zi de zi fotografiile (de proasta calitate si de rezolutie mica) ale jurnalistilor hotnews?
  • 0 (0 voturi)    
   Sa te inveti cu imaginea lor.... (Joi, 24 aprilie 2008, 12:55)

   GGG [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Se vede ca duduia e "impinsa" de la spate puternic, asa ca in eventualitatea (Doamne fereste!) unui Guvern portocalist, cand o sa fie propusa ministru, etc, sa ti se para ca o cunosti de undeva, ca numirea ei este justificata, etc....
 • 0 (0 voturi)    
  + (Joi, 24 aprilie 2008, 10:43)

  vivi74 [utilizator]

  si dai aceste subventii inainte de a incepe sezonul agricol , cand deja culturile nesubventionate sunt insamantate !
 • 0 (0 voturi)    
  agricultura (Joi, 24 aprilie 2008, 10:56)

  sisesti [anonim]

  Despre agricultura romaneasca, discutia e lunga. Prima problema: este economica reimproprietarirea facuta si care a dus la farmitarea suprafetei agricole? Daca se admite coexistenta marilor proprietati si a micilor proprietati, n-ar trebui ca politicile agricole sa fie diferentiate intre ele pe aceste criterii? satul, cu atractia lui folclorica, este totusi pe treapta de jos a dezvoltarii. oare nu sunt necesare strategii de dezvoltare rurala care sa nu imite dezvoltarea urbana?
 • 0 (0 voturi)    
  MESIA PDL ! (Joi, 24 aprilie 2008, 11:33)

  Alex [anonim]

  Ce sa mai discutam.
  Sa vina PDL la guvernare, fara alegeri libere.
  Sa vezi atunci cum o sa curga pe strazile Romaniei numai lapte si miere !
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns lui Keynes (Joi, 24 aprilie 2008, 11:34)

  Mircea [anonim]

  Pentru mine sunt o gramada de informatii noi intr-un domeniu care pana acum nu m-a interesat decat foarte limitat. Oricum, stilul mi s-a parut digerabil, iar tonul foarte doct - nu in sensul de pedant, ci in sensul ca pare scris de un cunoscator al problemei.
  Romanii au un talent malefic de a se tranti reciproc.
 • 0 (0 voturi)    
  Paste Fericit! (Joi, 24 aprilie 2008, 12:16)

  Fratilor [anonim]

  Dragii mei, mancati cu grija de Paste, ca mancarea e tot mai scumpa! Asta e realitatea !
 • 0 (0 voturi)    
  Agricultorii - asistati sociali (Joi, 24 aprilie 2008, 12:26)

  Daniel [anonim]

  Cred ca Uniunea Europeana va plati, intr-o lume globala, pretul distorsiunii pietei, indusa, in special, de subventiile din agricultura. In timpul razboiului rece exista justificarea politica: "mancarea ieftina" a fost cea mai buna bariera a Occidentului in fata comunismului, dupa cum "foametea" din lagarul socialist a fost principalul agent revolutionar. Mai devreme sau mai tarziu trebuia sa vina corectia; s-ar putea ca actuala crestere de preturi sa fie chiar aceasta corectie, necesara. Cat despre Romania, dupa cum se vede, exista toate sansele ca taranii (fermierii??) sa invete cum sa "acceseze(!)" subventii inainte de a invata lectia dura a eficientei. Atunci, in loc de factor in economia de piata, vor deveni o masa de asistati social, iar noi vom pune iar si iar intrebarea obsesiva: "cum de importam alimente, desi avem potential agricol?" Raspuns: pentru ca taranii nu sunt agenti economici ci asistati social!
 • 0 (0 voturi)    
  Dna Andreea (Joi, 24 aprilie 2008, 12:28)

  Shadow [anonim]

  >Instrumentele comunitare bazate pe cote, contingente, >subventii la export si prelevari la import au incurajat >mai nou lasarea terenurilor nefolosite.

  Faceti o referire foarte pe fuga(scurta) la cauza "impotentei" agricole europene. Cauza care nu tine nici de concurenta si nici de competenta.

  Cotele de productie au "omorat" mai multi producatori decat trecerea pe productia de combustibili bio, etc. Acolo este imbecilitatea. Si nu vad vre-un semn european de "renuntare la cote" indiferent ca vorbim de agricultura sau industrie.

  Iar despre
  "Nu mai constituie pentru nimeni o surpriza ca nu reusim sa satisfacem din productie proprie nevoile noastre de consum."

  Suna fumos dar este doar "gol ". Nici o tara europeana (poate Olanda sa ma contrazica) nu isi mai satisface din productia interna nevoile de consum. Stiu nu dand exemple identice putem face ceva sa se miste. Da nici stand la Strasbourg in sedinte. Cati agricultori romani au vizitat eurodeputatii romani (nu mai intreb de deputati) ? Cator agricultori le-au dat o mana de ajutor explicandu-le ce ar trebui sa faca macar pt accesarea unui fond european daca pt "organizare" si "management" e pre mult asa "gratis"?

  Stiu asta e treaba guvernului in principal dar e si treaba "alesilor" locali sau parlamentari.
 • 0 (0 voturi)    
  dna Vass nu se dezminte (Joi, 24 aprilie 2008, 12:52)

  momo [anonim]

  Si bate apa in piua crezand ca zice mari panseuri; si a mai prins 1 asa zis articol in gramada ; mai bine sa ne dea solutii daca este in stare; crted insa ca dansa nu doreste decat sa faca numarul de articole necesar pentru obtinerea unui post universitar
  • 0 (0 voturi)    
   funny (Joi, 24 aprilie 2008, 14:17)

   Jurnalisti [anonim] i-a raspuns lui momo

   Dupa principiul asta toti jurnalistii devin profesori universitari. Bravo!
 • 0 (0 voturi)    
  pensionarii fac foamea demult (Joi, 24 aprilie 2008, 13:19)

  Foame [anonim]

  Dna Andreea,
  Pensionarii fac foamea in tara asta demult. multi primesc lunar pensie de 400-500 lei acum. ma gandeam cum naiba poate trai un batran muncit cu banii astia? pomenile cu miei, lapte, oua si cozonaci sunt o sfidare a politicienilor din toate taberele. adica ei isi permit sa le dea gratis, in timp ce pensionarii isi trag zilele de la o saptamana la alta. sigur ca nu-ti pasa cine iti da cand faci foamea. totusi ce facem cu ei?
 • 0 (0 voturi)    
  Andreea (Joi, 24 aprilie 2008, 13:32)

  Cosmin [anonim]

  E bun articolul. As adauga doar 2 comentarii:
  - exista o fragmentare a perceptiei data de faptul ca perspectivele prezentate in articol par orientate doar spre cerere sau doar spre oferta. Mecanismul de piata ne incurajeaza sa luam in calcul ambele viziuni. Astfel, o parte din cresterea de preturi la produsele alimentare este justificata de cresterea cererii iar o parte este justificata de o teorie a la Krugman; imbinarea motivatiilor de mai sus (procentul de impact) difera de la tara la tara in functie de conditiile specifice (in UE putem vorbi de o coerenta data de PAC dar oricum raman disparitati semnificative) - de aceea cred ca si unii si ceilalti au dreptate (sau gresesc) pentru ca toti fac aprecieri generale.
  - pede alta parte, limitarile tehnice la dispozitia economistilor fac aprecierile mai degraba statice decat dinamice - o apreciere in dinamica
  are mari sanse de esec din cauza numerosilor parametrii care se introduc in rationament si care sunt aproximati cu proxy mai mult sau mai putin
  inspirati.
  Un final de saptamana bun si plin de Lumina!
 • 0 (0 voturi)    
  lumea se va schimba (Joi, 24 aprilie 2008, 13:57)

  keynes ii raspunde lui mircea [anonim]

  Dragule, nu esti vinovat ca nu citesti decat o data la cinci zile, dar tema a fost razbatuta( in maniera asta). asteptam un pas inainte: solutiile. nu prea sunt la modul de organizare liberala a economiei. iar dnei vass nu-i trece prin cap sa fac un asemenea tip de analiza. cred ca nici n-ar intelege care e problema.
  Iar problema e ca sistemul economic liberal introdus de Reagan la inceputul anilor 80 si-a aratat limitele. E nevoie de noi concepte si de noi accente. Uite doar doua:
  1)reabilitarea rolului statului in organizarea , conducerea si reglementarea economiei, in sustinerea sectorului privat, in evitarea esecurilor liberale ale pietei, in asumarea riscurilorpe care oparticularii nu pot sa si le asume. Statul nu e un prost administrator, cum spun cei care vor sa fure nestingheriti, ci administratorii statului pot sa fie sau nu prosti. Sau hoti. Ceeea ce altceva.
  2) revigorarea economiei SOCIALE de piata. Economia nu e mama pentru unii si ciuma pentru altii. Este o activitate sociala care ar trebui sa asigure existenta decenta a tuturor. S-a cam destramat mitul "desteptilor" capabili sa castige din mari afaceri. Viata este munca. Mari afaceri se fac atunci cand se schimba sisteme politice si apar pete albe in structura economica, adica dupa revolutie, se mai fac dupa razboi, sau cand se produc mari salturi tehnologice- o data la 50 de ani.
  • 0 (0 voturi)    
   :)) (Joi, 24 aprilie 2008, 15:32)

   Ioan [anonim] i-a raspuns lui keynes ii raspunde lui mircea

   citit. interesant. n-as fi avut de adaugat nici un comentariu, dar finalul a fost atat de nostim incat trebuie sa adaug: zic ca keynes (intentionata cacofonia) a gasit sageata cu care:
   1) trage direct in inima preturilor la mancare
   2) tai picioroangele nesmitite ale preturilor care alearga asa nestingherite prin piata lui post-reaganiana.
  • 0 (0 voturi)    
   Si totusi, i-am supravietuit lui Marx :) (Joi, 24 aprilie 2008, 18:23)

   Kapital [anonim] i-a raspuns lui keynes ii raspunde lui mircea

   Draga keynes, ti-am cetit epistola si m-am infiorat sa regasesc in ea sintagme de mult apuse, de pe vremurile cand nu existau decat Alimentare unde se gaseau doar sampanie si creveti vietnamezi, si la care, pentru a avea acces la un mezelic mai de calitate, la o sticla de pepsi & comp trebuia sa ai pile la gestionar sau la Partid.

   "Economia nu este mama pentru unii si ciuma pentru altii". Pe vremuri (vreo 20 de ani) in loc de economie se spunea "oranduirea socialista" sau "oranduirea socialista multilateral dezvoltata". Ai fost cumva pe la anticariat si ai cumparat oarece exemplare din Omagiu ?:

   "S-a cam detramat mitul desteptilor" zici tu. Frate keynes, societatea viitorului, vrei or nu vrei, va fi una a informatiei, in care numai cei destepti vor suprvietui. Mai treci de la anticariat la DIverta si Carturesti si mai cumpara si carti de dupa 1960. Poti incepe cu asta: http://www.funkybusinessforever.com/

   (Te pomenesti ca oi fi nea Nelu in persoana, care reia speech-ul de la TVR de pe 22 decembrie, cu "tradarea cauzei socialiste"). Tataie, Kapital mai traieste. Marx a murit si nici comunismul nu se simpte prea bine.
 • 0 (0 voturi)    
  nepoata cui este doamna (Luni, 28 aprilie 2008, 7:29)

  anton [anonim]

  initial m-am uitat la poza si am crezut ca este vorba de elena udreanu - nu este, desi dupa gindire nu pare departe - sau este si ea vreo nepoata de-a giselei vass si verisoara de-a lui bogdan oltenescu, consilier la PE din partea cui ? dupa ce scrie, pare trimisa chiar de tataia insusi
 • 0 (0 voturi)    
  Pamantul inapoi! (Marţi, 29 aprilie 2008, 20:21)

  Toma Alimos [anonim]

  Normal sa avem probleme in agricultura cand nici acum nu s-au dat pamanturile inapoi la oameni!(Legea 247).Domnule Geoana vorbiti cu primarii PSD sa finalizeze retrocedarile in localitatile pe care le conduc!
  Domnule Geoana ma auziti?
  E vorba de Domnul ONCU din Sannicolaul Mare-Jud.TIMIS!!!!!!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by