Nimic. Pe scurt, candidatura lui Sorin Oprescu nu influenteaza in vreun mod semnificativ cursa pentru primaria Capitalei.

1. Am vazut ca o prima intrebare este, de la cine va lua voturile, de la Blaga sau de la Diaconescu. Parerea mea este ca va lua voturi de la amandoi.

2. A doua intrebare este cate voturi va lua. Raspunsul pe care-l pronostichez eu la acest punct este ca nu va lua destule voturi incat sa schimbe fundamental competitia. Exista doua cazuri ipotetice prin care candidatura dlui Oprescu ar putea influenta semnificativ aceste alegeri :

a) Daca ar impiedica unul dintre candidati sa castige din primul tur. Dar, odata dl Diaconescu intrat in cursa, ma indoiesc ca competitia electorala ar fi fost atat de dezechilibrata incat dl Blaga sa poata reusi o asemenea performanta. De asemenea, ma indoiesc ca dl Diaconescu la randul sau ar fi fost capabil sa castige din primul tur o primarie pe care partidul sau n-a avut-o niciodata.

b) Daca ar impiedica pe unul dintre candidati sa intre in turul doi. Dar nu cred ca dl Oprescu, fara sprijinul partidului si infruntandu-i pe dnii Diaconescu si Blaga, poate spera sa ajunga in turul doi; altfel decat daca el insusi devine candidatul PSD, prin cine stie ce rasturnare de situatie - dar atunci vorbim de cu totul alta situatie. Iar ceilalti candidati sunt prea slabi ca sa poata emite pretentii la un eventual loc doi.

3. In fine, prezentat drept cel mai important aspect si cheie a candidaturii dlui Oprescu, intrebarea este ce va face dl Oprescu cu voturile sale in turul doi. Cui va da voturile luate in turul intai. Este intrebarea pe care o trateaza dna Pora intr-un articol de pe Hotnews:

“Nici nu a apucat bine Oprescu sa-si dea demisia din PSD, ca liderul de la sectorul sectorul 1 isi si desfacuse larg bratele pentru a anunta cit de bine venit inapoi va fi. Dupa alegeri, evident, caci in timpul lor trebuie mimata cu gratie canibalizarea. Doar purtatorul de cuvint, proaspat in meserie, a spus-o pe aia dreapta, partidul are doi candidati, lucru care poate aduce beneficii necuantificabile pe moment.”

(Andreea Pora - “Oprescu, un Ciomu al voturilor PSD”)

Ei bine, aici raspunsul e simplu. Acest aspect nu conteaza. Dl Oprescu nu va da nimanui aceste voturi, pentru ca ele nu sunt ale lui.

Sa explic. Inainte de intrarea sa in cursa aveam doi candidati principali, dnii Blaga si Diaconescu. Sa presupunem ca dl Oprescu primeste in primul tur voturile unor candidati care altfel l-ar fi votat pe dl Blaga, si ca in turul doi cade la o intelegere cu dl Diaconescu. Ca asta sa aiba vreun impact electoral, trebuie sa existe un numar semnificativ de alegatori care ar fi votat cu dl Blaga in competitie cu dl Diaconescu, dar isi schimba acum optiunea din al doilea tur nu din alt motiv decat ca le-a cerut-o candidatul cu care au votat in primul. Pe scurt, este teoria votantilor orbi; a alegatorilor robotizati ce pot fi programati sa dea votul dorit de partidul pe care l-au votat la un moment dat.

Nu stiu daca, asa cum presupune dna Pora, PSD pleaca (si) el de la aceasta ipoteza. Dar eu unul nu stiu pe ce se bazeaza ea. Cu siguranta ca nu pe vreun argument analitic : din contra, la noi votul este inca in buna parte negativ, adica se voteaza mai putin pentru un candidat sau un partid cat impotriva alternativelor, iar partidele au o cota de incredere extrem de mica. In aceste conditii, ideea ca un numar semnificativ de electori ar putea sa-si schimbe radical optiunea doar pentru ca le-a cerut-o candidatul sau partidul pe care l-au preferat pur si simplu nu tine. Nu tine nici in practica, am avut cateva exemple foarte convingatoare de alegatori ai unui partid care au votat la un moment dat altfel decat le-a cerut-o acesta (la referendumul de suspendare, de exemplu). Apoi oricum dl Oprescu, oricat de suparat ar fi (sau s-ar arata) fata de PSD, ii este destul de greu sa apara brusc si convingator ca un independent autentic, inclusiv in ce priveste optiunea din turul doi.

Candidatura dlui Oprescu poate sa fie justificata de multe lucruri, de la o simpla ambitie personala pana la o manifestare a disputelor din interiorul PSD, sau, cel mai probabil, o incercare a dlui Oprescu de a forta partidul sa negocieze cu el in schimbul retragerii candidaturii sau a sprijinului in turul doi. Insa o tactica pusa la cale chiar de PSD pentru a schimba rezultatul alegerilor nu cred ca este, sau, daca este, atunci e una fantezista.

Comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.