1. Numirea lui Cristian Diaconescu in competitia pentru primaria Capitalei este in primul rand un castig cert pentru Bucuresti. Orasul merita o competitie mai stransa pentru postul de prim edil, iar bucurestenii merita candidati de valoare din care sa poata alege.

2. Numirea lui Cristian Diaconescu este un castig pentru PSD. Asta indiferent de scorul pe care acesta il va lua in alegeri, in plus sau in minus fata de cat ar fi luat un alt candidat al partidului. Este un succes pentru ca pune capat catorva esecuri certe pentru partid : candidatura controversata a dlui Vanghelie, mentinerea conflictului intern din PSD in aceasta chestiune foarte vizibila si importanta la acest moment, posibilitatea ca o piesa grea a partidului, dl Sorin Oprescu, sa candideze independent.

3. Oricat ar parea de ciudat, numirea aceasta e si un castig pentru dl Vanghelie, care a avut abilitatea sa se retraga la timp. Odata ca nu este candidatura unui inamic si unui rival in partid (cum ar fi fost cea a doctorului Oprescu). Apoi pentru ca iese bine la un scor bun, cei doi candideaza in tandem, dl Vanghelie pentru vicepresedintia CGBM; dar in acelasi timp este asigurat si in cazul unui esec.

4. Numirea dlui Diaconescu este o pierdere pentru PD-L si pentru candidatul acestuia. Primul motiv este ca discursul politic bolovanos-bataios al dlui Blaga ar fi fost potrivit impotriva candidatului Marian Vanghelie, sau chiar Miron Mitrea; dar risca sa para deplasat in dialog cu dl Diaconescu, si sa se intoarca impotriva candidatului democrat-liberal.

Nu stiu daca in termeni de performanta electorala dl Diaconescu ar fi mai bun decat dl Mitrea, sau chiar dl Vanghelie. Sa nu uitam ca electoratul care apreciaza imaginea de diplomat stilat a candidatului PSD nu este nici pe departe singurul care voteaza in alegeri. In schimb, cel de a-l doilea motiv pentru care candidatura dlui Diaconescu pune o problema reprezentantului PD-L este ca contracandidatul lor poate foarte usor si natural sa primeasca sprijin din partea celorlalte partide, si votul electoratului acestora. Pentru PNL, de exemplu, ar fi fost mai greu sa-l sustina pe dl Vanghelie (sau pe dl Mitrea) intr-un eventual tur doi; si nici nu cred ca, cu toata sustinerea, si-ar fi convins si electoratul sa-l voteze. Din acest punct de vedere candidatura dlui Diaconescu este mult mai puternica.

5. Numirea dlui Diaconescu este o pierdere pentru candidatul PNL. Daca de la PSD ar fi candidat dl Vanghelie, dl Orban ar fi putut spera la un scor bun. Poate, cine stie, chiar sa intre in turul doi. Prevad, in schimb, ca nominalizarea dlui Diaconescu va atrage insa marea majoritate a voturilor anti-pedeliste (cu atat mai mult cu cat pare viabila), lasandu-l pe dl Orban la un scor foarte slab. Reprezentantul PNL va avea dificultati si sa aiba un mesaj de campanie viabil, caci va fi greu sa critice candidatul PSD fara sa para ca pledeaza pentru candidatura dlui Blaga…

6. Numirea dlui Diaconescu s-ar putea sa fie o pierdere pentru …dl Diaconescu insusi. E limpede ca s-a opus energic acestei idei : in urma cu vreo doua saptamani denunta singur zvonul ca ar putea candida, declarand transant “Vreau sa va spun foarte clar: eu nu sunt iepure pe care sa-l scoti de urechi din caciula!”, iar in discursul de acceptare a candidaturii a multumit partidului pentru incerederea “staruitoare” pe care i-a acordat-o. Si poate ca are motive bune sa se opuna. Cursa electorala in care se va angaja este una dificila, si, indiferent de circumstante, un esec electoral ramane un esec pentru un politician. Apoi, dl Diaconescu beneficiaza de o imagine publica foarte buna, daca nu chiar excelenta… la fel cum beneficiau odinioara si dnii Geoana sau Cioroianu, de exemplu. Ce vreau sa spun este ca nu exista nicio garantie ca odata ajunsa cu adevarat in atentia mediatica, si sub presiunea pe care aceasta o implica, o imagine oricat de buna nu se poate risipi. Apoi dl Diaconescu nu are experienta si nu pare obisnuit cu toate lucrurile pe care le presupune o campanie electorala uninominala, discursul in fata unei adunari publice, dezbaterea in contradictoriu cu alti politicieni etc…

Candidatura dlui Diaconescu schimba multe lucruri in ce priveste competitia pentru primaria generala a Bucurestiului. Dar, intre Adi de la Paralele, care considera ca PD-L este aproape de pierderea Capitalei si Mihnea care considera ca intrarea acestuia in cursa nu schimba aproape nimic, inclin sa dau dreptate celui din urma. Totusi, pana la alegeri mai este destul timp si potential de surprize si rasturnari de situatie…

Comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.