Cele mai dureroase clipe din 2023 pentru copilul meu cu autism au fost întâlnirile repetate cu o femeie cu probleme psihice, dar și dependentă de alcool. Ne-a luat luni de zile să putem gestiona situația.

Mintea unui copil cu autism percepe diferit realitatea și trebuie alese cu grijă soluțiile în situații de criză emoționalăFoto: Shutterstock

Am să vă fac puțin mai târziu cunoștință cu personajul Donna Pazza, momentan îmi doresc să detaliez contextul în care David a făcut cunoștință cu el. E o povestea reală despre autism, despre frică, despre conexiunile nebănuite ce se pot crea în mintea unui copil cu un astfel de diagnostic și, mai ales despre cât de greu poți găsi o soluție ca să-l mai poți scoate din casă când inima stă să explodeze când vede un anumit om.

Autismul lui David, ajuns la 17 ani, a cunoscut mai multe etape: etapa în care nu mergea la cumpărături, în care tot ce iubea erau mașinile de spălat, se temea de cocoși, mânca doar pâine goală, nu dormea noaptea, nu făcea baie decât acasă. Și multe, multe altele. Viața mi-a demonstrat că toate trec, că la toate pot găsi soluții, că provocările autismului nu se termină, de fapt, niciodată, ci doar apar altele noi. Adolescența unui copil cu autism este, probabil, perioada cu cele mai mari provocări, iar una dintre ele a fost frica de oameni.

CITEȘTE CONTINUAREA PE TOTUL DESPRE MAME