Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, militeaza la Londra pentru o mai buna intelegere intre Franta si Regatul Unit. Relatiile dintre cele doua tari n-au fost niciodate asa de stranse, a declarat Sarkozy in capitala Marii Britanii, citat de Euractiv.ro. "In numele poporului francez, am venit sa propun poporului britanic ca impreuna sa scriem o noua pagina din istoria noastra comuna, aceea a unei fraternitatii franco-britanice, o fraternitate pentru secolul XXI", a declarat Sarkozy in fata Camerei Comunelor si Camerei Lorzilor, reunite la palatul Westminster.

"Ceea ce-si doreste Franta este simplu: in permanenta, mai multa intelegere, mai multa cooperare, mai multa solidaritate, totul o justifica: statutul nostru comun de membru permanent in Consiliul de Securitate, responsabilitatile noastre in calitate de putere nucleara, influenta pe care o exercitam in anumite zone ale lumii, apartenenta comuna la Uniunea Europeana, atasamentul fata de democratie si libertate", a adaugat acesta. "Ca doi frati, ceea ce poporul francez si poporul britanic pot realiza impreuna este mult mai important decat ceea ce pot realiza separat. Este mesajul politic pe care vreau sa il transmit", a mai spus Sarkozy. "Ceea ce putem face impreuna nu va avea sens si eficienta maxime decat daca vom realiza aceste lucruri in cadrul Europei(...) am venit sa va spun, dragi prieteni britanici, ca Europa are nevoie de Regatul Unit", a declarat el.

Nicolas Sarkozy urmeaza sa participe joi la summitul bilateral cu premierul britanic Gordon Brown la resedinta acestuia din Downing Street 10. In timpul vizitei la Londra, Nicholas Sarkozy si Gordon Brown vor semna acorduri privind energia nucleara si acorduri in domeniul apararii.

"Un parteneriat franco-britanic este in natura lucrurilor", se arata intr-un comunicat de presa al palatului Elysée. Reluarea programului britanic de centrale nucleare deschide perspective industriei nucleare franceze, in special pentru companiile Areva, EDF si Alstom. In materie de aparare, este momentul intaririi cooperarii, pe fondul restrictiilor bugetare in ambele tari. Sarkozy il va informa oficial pe Gordon Brown despre intentia Frantei de "a-si ocupa pe deplin locul", potrivit propriei sale formulari, in sanul structurilor militare ale NATO.

Clubul Arsenal, modelul colaborarii dintre cele doua tari

Dupa ce presedintele Sarkozy si premierul britanic, Gordon Brown se vor intalni in Downing Street 10, cei doi vor merge pe stadionul clubului londonez Arsenal. Potrivit BBC, stadionul a fost ales ca loc de intalnire, deoarece clubul Arsenal este considera un exemplu al cooperarii anglo-franceze, avand cu manager francez si mai multi jucatori din Franta.

Franta va suplimenta trupele din Afganistan

Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca tara sa va trimite mai multe trupe in Afganistan. In discursul adresat Parlamentului, seful statului francez a precizat ca aceasta propunere va fi prezentata la summitul NATO de la Bucureşti, de saptamana viitoare. Aceste afirmatii au fost apreciate de presedintele american, George Bush.

"Este un preambul foarte important pentru conferinta NATO", a precizat liderul de la Casa Alba. De notat ca Marea Britanie si Statele Unite fac presiuni asupra aliatilor lor din cadrul NATO pentru a trimite trupe suplimentare in Afganistan, pentru a face fata amenintarilor talibanilor.