Viitorul Republicii Moldova este alături de Uniunea Europeană, lucru garantat odată cu decizia Consiliului European din 2022 privind acordarea statutului de țară candidată.

Siegfried MuresanFoto: Arhiva personala

Pe lângă această decizie istorică, setul de măsuri de sprijin fără precedent adoptate în ultimii doi ani confirmă că, pentru Uniunea Europeană, Republica Moldova a devenit o prioritate.

Consecințele războiul din Ucraina pentru Republica Moldova: riscuri majore, dar și o oportunitate

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a afectat puternic Republica Moldova. În primul rând, autoritățile și cetățenii s-au văzut nevoiți să gestioneze, peste noapte, criza refugiaților ucraineni. De la începutul invaziei și până acum, peste 875.000 persoane din Ucraina au fugit de război și au căutat adăpost în statul vecin.

În al doilea rând, riscurile de securitate au crescut, iar încercările Federației Ruse de a destabiliza situația din Moldova s-au intensificat. Au fost tot mai dese, în ultima perioadă, acțiunile de dezinformare și manipulare, coordonate de la Kremlin, cu scopul de a pune la îndoială sprijinul oferit de Uniunea Europeană și beneficiile integrării europene. În același timp, Federația Rusă a continuat să șantajeze Republica Moldova cu importurile de gaz, din dorința de a avea la Chișinău o conducere servilă, pe modelul dictatorului Lukașenko în Belarus.

Nu în ultimul rând, războiul din Ucraina a afectat și comerțul internațional al Republicii Moldova, producătorii agricoli nemaiputând să-și exporte mărfurile prin Ucraina.

Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău au înțeles că decizia Rusiei de a invada Ucraina aduce, pe lângă multe consecințe negative majore, și o oportunitate, fără precedent, de a accelera integrarea europeană a țării.

Astfel, Republica Moldova a depus rapid cererea privind aderarea la Uniunea Europeană, în data de 3 martie 2022, adică la doar o săptămână de la declanșarea războiului din Ucraina.

În paralel, autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au făcut un mare serviciu întregii Uniuni Europene gestionând exemplar criza refugiaților din Ucraina. Sutele de mii de refugiați ucraineni care au trecut granița spre Moldova au beneficiat de hrană, adăpost și îngrijire medicală. Acționând astfel, Republica Moldova a evitat escaladarea unei crize a refugiaților la granițele noastre care ar fi crescut riscul de securitate pentru țările UE.

Totodată, în pofida tuturor provocărilor cu care se confruntă, Republica Moldova a făcut progrese impresionante în ultimii doi ani în implementarea reformelor necesare integrării europene, precum modernizarea justiției, a administrației publice, lupta anticorupție și implementarea de măsuri pentru garantarea drepturilor omului.

Cum a ajuns Republica Moldova o prioritate pentru Uniunea Europeană

În ultimul an, instituțiile europene au făcut o prioritate din sprijinirea Republicii Moldova. Chiar și statele UE care acum câțiva ani erau mai reticente în această privință au înțeles acum rolul important pe care îl are Republica Moldova pentru stabilitatea și siguranța întregii Uniuni Europene.

Această deschidere se datorează atât situației regionale dată de războiul din Ucraina, dar și majorității politice proeuropene de la Chișinău și a președintei Maia Sandu care, prin eforturile depuse, au câștigat încrederea partenerilor europeni.

Astfel, în data de 23 iunie 2022, Consiliul European a decis, într-un timp record, să răspundă cererii de aderare și să ofere statut de țară candidată Republicii Moldova, în urma avizului Comisiei Europene. Avizul Comisiei a venit și cu un set de 9 recomandări pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le îndeplinească înainte de începerea negocierilor de aderare la UE.

Peste 1,2 miliarde de euro, sprijin financiar pentru Republica Moldova, începând cu octombrie 2021

În ceea ce privește sprijinul financiar, Uniunea Europeană a mobilizat, din octombrie 2021 și până în prezent, peste 1,2 miliarde de euro sub formă de fonduri nerambursabile și credite în condiții avantajoase. Acești bani au fost alocați pentru nevoile cele mai importante ale Republicii Moldova și ale cetățenilor, precum stabilizarea macrofinanciară a țării, măsuri de sprijin pentru oamenii afectați de creșterea prețului la energie, măsuri de creștere a siguranței în contextul amenințărilor de securitate generate de război, dar și pentru investiții în modernizarea țării, în infrastructură și în tranziția spre o economie verde.

Cooperare mai strânsă în energie, transport, telecomunicații și în securizarea frontierelor

În plus față de sprijinul financiar, am luat, în 2022 și 2023, mai multe măsuri la nivel european prin care accelerăm integrarea europeană a Republicii Moldova.

În domeniul energetic, am sincronizat în 2022 sistemul de energie electrică al Republicii Moldova cu cel al Uniunii Europene și tot din 2022 am permis accesul Republicii Moldova la platforma de stocare și achiziție comună a gazelor lansată de UE.

În ceea ce privește sprijinul în domeniul siguranței, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă „Frontex” susține eforturile Poliției de Frontieră din Republica Moldova pentru securizarea granițelor. În același timp, am înființat un hub de securitate UE - Republica Moldova, iar în luna iunie 2023 am lansat o misiune civilă UE la Chișinău, scopul fiind de a crește sprijinul european pentru întărirea sectorului de securitate al Republicii Moldova, inclusiv securitatea cibernetică.

Începând cu luna mai a acestui an, Republica Moldova este și stat membru asociat al Mecanismului privind Interconectarea Europei. Acest lucru înseamnă că Republica Moldova are acces, alături de statele membre ale UE, la finanțarea de proiecte în domeniul transporturilor, energiei și digitalizării pentru modernizarea infrastructurii din Republica Moldova și mai buna interconectare cu Uniunea Europeană. Bugetul total al mecanismului este de 33 de miliarde de euro pentru perioada 2021 - 2027.

De asemenea, începând cu luna ianuarie 2024, tarifele de roaming dintre statele UE și Republica Moldova vor fi reduse ca urmare a unui acord încheiat între operatorii de telecomunicații din Republica Moldova și din UE.

Uniunea Europeană, cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova

Am decis, anul trecut, să liberalizăm comerțul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană tocmai pentru a compensa pierderile cauzate de blocarea accesului produselor agricole moldovenești pe piețele din estul Europei. Decizia de liberalizare a fost prelungită anul acesta până în iulie 2024 și se aplică celor 7 produse agroalimentare din Moldova care încă erau supuse cotelor de import la intrarea pe piața UE.

Majoritatea exporturilor moldovenești beneficiau deja de scutirea taxelor vamale la intrarea pe piața din UE, ca parte a Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, încheiat în 2014. Cu toate acestea, măsurile de sprijin din ultimul an au crescut semnificativ prezența produselor moldovenești în Europa. În ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021, la 2,6 miliarde de euro în 2022.

În acest moment, Uniunea Europeană este cel mai mare partener economic și comercial al Republicii Moldova. 60% din comerțul internațional al Republicii Moldova este cu statele UE.

700 de milioane de euro, sprijin UE pentru Moldova în perioada 2014 - 2020

Uniunea Europeană a fost alături de Republica Moldova încă dinainte de începerea crizei energetice și a războiului din Ucraina. Chiar dacă ritmul lent al reformelor implementate de guvernele de la Chișinău în perioada 2014 - 2021 a frânat procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, Uniunea a sprijinit financiar încă din 2014 proiectele de modernizare a țării și de creștere a nivelului de trai al oamenilor.

În perioada 2014 - 2020, după semnarea Acordului de Asociere UE - Republica Moldova, au fost alocate fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 500 de miliarde de euro și au fost puse la dispoziție alte 200 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase. Acești bani s-au concretizat în peste 700 de kilometri de drum reabilitați, troleibuze noi în Chișinău și Bălți, peste 200 de școli și grădinițe care beneficiază de sisteme noi de încălzire, pe biomasă, sau sprijin pentru întreprinzători.-Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro