ANRE nu spune că avem destulă energie. Este deajuns să deschidem fișierul (indicat în link) și să constatăm că sunt căteva capacități de producție securitară care nu mai funcționează și care nu vor mai funcționa niciodată!

Cosmin Gabriel Pacuraru Foto: Arhiva personala

Dar să vedem ce raportează ANRE, date valabile în martie 2023:

Problema este că raportul din linkul cu toate capacitățile licențiate existente nu corespunde cu datele din poza cu puterea instalată din site-ul ANRE:

Să depistăm ce nu mai funcționează:

CET Galați, de aproape trei ani intrat în faliment, a avut 210 MW. Iernutul (vechi) al Romgazului ar trebui să dea în rețea 300 MW. La Arad nu mai funcționeaza ansamblul turbina – generator de 50 MW de cațiva ani. La CET 1 – Oradea nu mai sunt în fucțiune 4 capacitati ce însumează 145 MW.

Să ne uităm și la cărbune: la Govora nu mai funcționează capacitățile de 200 MW, la Iași sigur nu mai funcționeaza un grup de 50 MW (nu am reușit să aflu care este starea celui de al doilea), Paroșeniul e în stare de functionare dar nu are cărbune și funcționeaza rar iar din cele 10 capacitati CEO ce însumează 2600,5 MW nu ar mai fi în funcțiune mai mult de 1800 MW. (datele se confirmă deoarece maximul de producție pe cărbune atins anul trecut a fost de 1925 MW)

Rezultă că pe gaz scoatem capacități de 705 MW și pe cărbune scoatem capacități de 1050 MW.

Făcând o analiză a datelor furnizate de Transeletrica pentru anul 2022 și calculând factorul de capacitate real pentru fiecare tip de combustibil, datele se confirmăCiteste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro

.