Pentru majoritatea oamenilor care cumpără o casă, cele mai importante criterii sunt prețul și confortul interior. Sunt însă și alte lucruri, la fel de importante, care dacă sunt ignorate îți pot transforma viața într-un coșmar. În mod normal, autoritatea locală, care autorizează blocurile, nu ar trebui să aprobe lucruri care nu sunt în regulă și ar trebui să protejeze interesul cetățenilor. Însă în ultimii ani au apărut cartiere de blocuri fără infrastructura necesară, fără distanțe rezonabile între clădiri, fără trotuare, fără spații verzi, fără școli și grădinițe.

Periferia Bucurestiului 24Foto: HotNews/Catiusa Ivanov

Iată câteva lucruri de bun-simț la care este bine să fii atent atunci când îți cumperi o locuință nouă, dincolo de confortul interior și prețul atractiv, lucruri pe care dezvoltatorii imobiliari nu au niciun interes să ți le spună.

Infrastructura rutieră

Primul și poate cel mai important lucru este infrastructura rutieră. Este important să poți ieși/intra ușor în cartier cu mașina, să poată intra ambulanța, să poată interveni pompierii în caz de incendiu. În primul rând strada trebuie să fie asfaltată, apoi aceasta trebuie să fie generoasă, adică să încapă fără probleme două mașini în paralel, inclusiv două mașini mari, de exemplu un autobuz sau o mașină de pompieri.

Legătura cu cel mai apropiat bulevard trebuie să se facă prin străzi generoase, în funcție de câte clădiri sunt în zonă și în funcție de câte clădiri se vor construi în zonă. De exemplu, dacă pe o străduță cu o bandă pe sens, sute de oameni care locuiesc într-un cartier de 20-30 de blocuri trebuie să iasă într-un bulevard unde cedează trecerea este clar că acolo se vor face ambuteiaje. Este nevoie de o stradă cu două benzi pe sens sau măcar un semafor.

Cel mai simplu este să faceți un test la orele de vârf pentru a vedea cât de repede ajungeți de la casa pe care vreți să o cumpărați până la muncă sau la școala/grădinița copiilor. Atenție încă, dacă în zonă mai sunt aprobate și alte construcții, cu fiecare bloc construit situația se va înrăutăți dacă nu se dezvoltă și infrastructura rutieră.

Au fost multe situații în care într-o anumită zonă erau doar câteva blocuri atunci când oamenii au cumpărat, iar apoi în jur s-au construit zeci de blocuri noi, iar oamenii fac și 20-30 de minute ca să iasă de pe strada unde locuiesc.

Dacă ansamblul rezidențial are acces la mai multe străzi este un plus.

Trotuarele contează

Trotuarul este semn de civilizație în oraș. Este important ca strada pe care locuiești să aibă un trotuar generos, să poți ajunge în siguranță pe jos acasă, de la cea mai apropiată stație de autobuz sau metrou, să poți merge cu copilul în cărucior sau să poți plimba câinele. Și, foarte important, trotuarul trebuie să fie continuu, adică să poți merge de la un capăt la altul fără întreruperi și fără obstacole care te obligă să ajungi pe carosabil.

Un plus este ca ansamblul rezidențial să aibă câteva spații publice de calitate - mici piațete fără mașini - unde comunitatea să poată petrece timp.

Iluminatul public și rețeaua de apă și canal

Infrastructura edilitară este esențială. Este important ca blocul să fie racordat la rețeaua de apă și canal. Este greu de crezut că o fosă septică sau un puț vor face față nevoilor celor câteva zeci sau sute de apartamente dintr-un ansamblu rezidențial. Au fost zeci de cazuri când canalizarea a refluat, iar oamenii s-au trezit cu fecalele în casă sau pe stradă. Nu mai vorbim de miros și de protejarea mediului.

De asemenea, este de dorit ca blocul să fie racordat la rețeaua de gaze, deoarece centrala pe gaz în București este deocamdată cea mai convenabilă și folosită sursă de încălzire.

Iluminatul public este și el esențial. Verifică dacă strada pe care vei locui are această facilitate.

Distanța dintre clădiri

În regulamentul de urbanism al Bucureștiului, în general, regula este ca distanța între clădirile amplasate pe aceeași parcelă să fie jumătate din înălțimea clădirii, adică la un bloc de 4 etaje, cu o înălțime de 16 m, distanța între două astfel de clădiri ar trebui să fie 8 metri. Dacă sunt pe parcele diferite, regula este ca distanța dintre clădire și limita de propietate să fie de jumătate din înălțime. Dar cu cât distanța între clădiri este mai mare, cu atât este mai bine.

O bună parte din Primăriile din București au aprobat însă construcții invocând distanța minimă din Codul civil, 2 metri față de limita de proprietate, dacă sunt ferestre pe fațada respectivă, și 60 de cm dacă nu sunt ferestre. Astfel că s-au construit blocuri de 4-5-10 etaje la distanță de 4 metri.

O distanță rezonabilă între clădiri asigură în primul rând lumină, apoi intimitate, nu vrei să te vadă vecinul când umbli dezbrăcat prin casă și să stai tot timpul cu draperiile trase. Legea prevede ca în camerele de locuit (dormitor, sufragerie) să intre lumina soarelui minim 1,5 ore la solstițiul de iarnă. Acesta este însă un minim.

Spațiile verzi nu sunt fiță

În orașele civilizate, dezideratul este să existe un spațiu verde la circa 500 de metri de casă.

Este foarte important, mai ales dacă ai copii sau faci sport în aer liber să ai parc la distanță rezonabilă de casă sau măcar un loc de joacă.

În plus, copacii și spațiile verzi sunt importante în cartierele rezidențiale - adică să nu fie o mare de beton. Copacii și iarba ”strâng praful”, oferă umbră vara.

Primăria Capitalei a cerut din 2007 încoace ca dezvoltările urbanistice noi să aibă spațiu verde pe 30% din teren, însă prevederea a fost foarte rar respectată. Dezvoltatorii au spus fie că fac spațiu verde pe acoperiș, fie că plantează în compensare în altă parte.

Transport public este esențial

Când îți cumperi casă, chiar dacă ai mașină, este important să nu depinzi de ea și să ai transport public la o distanță rezonabilă de casă, undeva la circa 10 minute de mers pe jos. Poate mașina se strică, poate devine prea scump să ai o mașină, poate orarul sau nevoile familiei se schimbă. Metroul este cel mai bun mijloc de transport din București, însă și transportul de suprafață funcționează foarte bine dacă tramvaiul/autobuzul au bandă unică.

De asemenea, este important ca între casă, școală/grădiniță muncă să ai un mijloc de transport direct.

Școli, grădinițe și spitale

Dacă aveți copii sau vă doriți, este esențial să aveți o creșă/grădiniță/școală bună aproape de casă, să nu depindeți de mașină. Este un disconfort să petreci cu copilul, zilnic, două ore în trafic ca să ajungă la creșă/grădiniță/școală. Ca să nu mai vorbim de faptul că la unitățile de învățământ de stat au prioritate cei care locuiesc în zonă, astfel că părinții trebuie să facă tot felul de artificii pentru a-și înscrie copiii la o școală unde nu sunt arondați.

Un spital în zonă este un plus.

Magazinul și piața din apropiere

Este recomandat ca la o distanță rezonabilă de casă să existe o piață agroalimentară sau măcar un minimarket, ca să nu fie nevoie să parcurgi jumătate de oră cu mașina, prin trafic, dacă ai uitat să iei pâine sau lapte.

Centrala de bloc, un avantaj

Centrala de bloc constituie un avantaj. O bună parte din blocurile noi s-au construit cu centrală de apartament, cu coșul scos la fereastră, ceea ce anumite persoane apreciază, însă este un dezastru pentru mediu. Când toată lumea pornește centrala este imposibil să stai cu geamul deschis.

Ce se poate construi la fereastra ta

Atunci când achiziționezi o locuință este important să vezi dacă lângă tine sunt terenuri libere, pe care se poate construi, și dacă sunt documentații de urbanism aprobate sau în curs de aprobare pe respectivele terenuri.

PUZ-urile sau PUD-urile sunt de obicei afișate pe site-urile primăriilor, dacă nu, se pot cere pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Este important să vă uitași și să vedeți la ce distanță de clădirea voastră se va construi și ce regim de înălțime va avea noua construcție.

Sunt oameni acre au cumpărat case și după câțiva ani s-au trezit cu blocul la fereastră sau au cumpărat apartamente cu vedere la lac sau la parc apo a apărut un bloc în față la 4 metri de fereastra lor.

Citește mai multe articole, în detaliu, despre cum îți „fură” dezvoltatorii imobiliari metri pătrați din casă: