Costel Busuioc, proaspatul port-drapel al tarii in care cu mai mult sau mai putin onor ne prestam vietile, a cistigat concursul “Hijos de Babel”. In principiu, e povestea unui roman plecat la munca in Spania, un capsunar pe care l-au inscris gazdele la un concurs pentru ca le-a placut vocea omului. Totusi, nu e chiar asa. Povestea “capsunarului” e mai mult decit atit, e povestea unei Romanii triste, o Romanie ipocrita care vrea sa aiba cit mai multe fara sa faca nimic.

Sa vindem pielea ursului din padure!

Romanul Costel Busuioc e un om simplu. Un om de la tara plecat sa aduca bani acasa. A devenit, peste noapte, erou national. Toata lumea se grabeste sa il laude, sa laude tara din care provine. Dar nimeni nu spune ca Romania nu are nici un merit in devenirea omului Costel Busuioc.

Citeam intr-un articol din Evenimentul Zilei ca profesorii din scoala generala (pentru ca la atit se limiteaza studiile lui “Pavarotti din Carpati”) i-au spus tot timpul ca e urit si prost. A devenit zidar in Spania. Participarea la un concurs, dar mai ales cistigarea lui, l-au transformat intr-un om frumos si inteligent. Fabrica de impachetat fum Romania s-a apucat sa-si ambaleze frumos o marfa care nu-i apartine. Pentru ca asta e tristul adevar: Busuioc nu e produsul fabricii Romania, este produsul lui Costel Busuioc. Costel a ajuns in virf prin puterile proprii, fara nici un sprijin de la nici o Romanie care, acum, il pupa in fund in toate felurile.

Costel Busuioc e un produs pe care Romania nu are patent. Patentul apartine Spaniei, pentru ca Spania l-a montat. Romania si-a pierdut orice drept asupra romanului pe care l-a neglijat timp de 33 de ani. Dupa ce ca n-am fost in stare sa ii oferim cele mai mici conditii pentru dezvoltare individuala, acum venim cu pretentii de a-l face ambasador al culturii romanesti peste hotare. Dintr-o data, avem pretentia de a transforma in mascota Romaniei un om pentru care Romania n-a facut nimic. Acum vrem sa-i oferim bursa la Conservator, eventual sa-l decoram cu Steaua Romaniei si cu inca vreo trei ordine (ca deh, oricum decoram pe toata lumea, daca pina si Vadim a fost decorat…), sa-l angajam pe la vreo ambasada…

“M-am nascut intre Carpati…”

Romanul nascut poet stie ce spune. De vreo 14 ani, scolile romanesti de muzica nu au produs mai nimic. Sint sute, mii de tineri talentati, cu ureche muzicala, cu voce, care isi irosesc talentul pentru ca o intreaga industrie vrea sa scoata la inaintare niste anti-talente. Si ne miram, dupa aia, ca auzim “versuri” precum “M-am nascut intre Carpati/ Dintr-o mama si doi tati“.

Si totusi, adevarul e in versul romanului poet: dintr-o data, si muma si tatii vor sa traga foloase de pe urma plodului care, din intimplare, a ajuns unde a ajuns. Nu, nu e vreo referire la Costel Busuioc, ci e o generalizare la ce se intimpla la noi. Cristina Foarfa, de la Metropotam, a comparat situatia lui Busuioc cu cea a lui Cristian Mungiu. Si e cit se poate de adevarat: dupa ce a cistigat Mungiu un premiu, dintr-o data, toti regizorii romani au devenit cei mai tari. Dupa ce Costel a cistigat concursul din Spania, dintr-o data, toti romanii sint mai buni decit ai lor.

Un roman a jefuit un restaurant

Ce uitam este ca, oricum am da-o, un roman n-o sa schimbe Romania si nici imaginea tarii peste hotare. Degeaba a cistigat Costel Busuioc “Hijos de Babel”, cita vreme peste doua zile vom vedea stiri despre un roman care a jefuit un restaurant sau despre vreun roman care a mai omorit un italian sau un spaniol.

Impactul unei stiri negative va fi intotdeauna mai puternic decit cel al unei stiri pozitive. Iar la cum ne sade noua bine, sint convins ca spaniolii vor uita de Costel Busuioc atunci cind un roman va face o timpenie. Vrem sa-l facem pe Costel un soi de ambasador al Romaniei? Mai bine nu.

Precontractul cu Sony

Sony Music si Costel Busuioc au semnat un precontract. Ramine de vazut ce va cinta romanul. Daca va merge pe clasica, banuiala mea este ca, odata ajuns un disc pe piata romaneasca, va fi cumparat doar de iubitorii genului. Succesul inregistrat in Spania va ramine la nivel de Spania. Nivelul cultural al romanului nu e suficient de ridicat incit sa cumpere asa ceva. Costel Busuioc nu mai apartine Romaniei din momentul in care a fost inscris in concursul “Hijos de Babel”.

Sa nu uitam!

Nu in ultimul rind, ceea ce trebuie sa retinem cu totii este ca proaspatul erou national este un om simplu. Si ar trebui sa ramina un om simplu. Presa romaneasca ar trebui sa-l uite. Oricum plateste pretul celebritatii, toate televiziunile sint calare pe el, toti reporterasii il intreaba de sanatate. Sa avem bun-simt! Sa nu chinuim un om doar pentru ca a reusit mai mult decit noi, ceilalti.

Sa-l lasam sa-si indeplineasca visul. Sa-l lasam sa fie un om fericit. Sa-l lasam sa fie produsul sau, nu produsul unei Romanii care nu-l merita. Sa nu uitam ca a ajuns acolo singur, iar noi n-am facut nimic pentru a-l sprijini. Sa fim mindri de el, dar sa nu fim mindri de noi pentru ca n-avem de ce. Sa nu mai vindem pielea ursului din padure. Si, nu in ultimul rind, sa incercam sa-i urmam exemplul, nu sa stam sa ne plingem de mila, nu sa ajungem sa fim gelosi pe succesul unui om care a muncit pentru a ajunge unde a ajuns.

Comenteaza ce scrie Alex Mihaileanu pe Subiectiv.ro.