Acesta e un long tweet al dizidentului rus Aleksei Navalnîi tradus integral de EFOR pentru publicul român, cu tot cu ilustraţii, cu permisiunea explicită a autorului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Putin se războieşte cu Ucraina de şase luni. Încă din ziua 1 liderii occidentali au declarat ferm că oligarhii lui Putin şi corupţii vor fi supuşi imediat sancţiunilor, că de data asta nu vor mai scăpa. Dar au scăpat. Ăsta e un text scris la furie, deoarece nu se mai mişcă aproape nimic în direcţia asta. Există un personaj în The Simpsons, primarul corupt Quimby. Vorba lui favorită este: “Am auzit cum se deschide o servietă?”. Imi amintesc de el mereu când văd cum oligarhii lui Putin şi enablerii lor (lobişti, avocaţi, bancheri) blochează cu succes sancţiunile, chiar şi pe vreme de război.

Situaţia e aşa: pe de-o parte există susţinere deplină în Parlamentul European, parlamentele naţionale, Congresul şi Senatul SUA pentru sancţiuni masive împotriva promotorilor războiului şi celor care profită de el prin şpăgi. Pe de altă parte, imediat când se ajunge la chestiunile concrete, tot efortul se pulverizează şi se îngroapă în proceduri pe partea executivă. Nu se întâmplă nimic: liderii ţin discursuri impresionante dar decizia se înţepeneşte pe undeva.

Să vă dau câteva exemple. Cum e posibil ca Alexei Miller, şeful Gazprom, gangsterul cel mai de încredere al lui Putin încă din anii ’90, omul care a furat literalmente Gazprom iar acum sponsorizează familia şi amantele lui Putin, să nu fie pe lista europeană de sancţiuni? Cine poate să-mi explice de ce Secin, şeful Rosneft (compania de petrol) e pe această listă iar Miller nu?

Putin, Secin şi Miller au împărţit acelaşi birou în primăria St Petersburg, sunt prieteni apropiaţi; ultimii doi conduc câte o companie de stat, amândoi sunt nişte bandiţi. De ce Miller poate călători liber prin Europa? UE a sancţionat prompt pe fictivul “hatman” al Armatei Atotputernice a Donului şi pe tipul ăsta cu puşcă. Cu alte cuvinte, nu-i vom mai putea vedea la clubul miliardarilor din Porto Cervo, nici avioanele lor private aterizând la Milano. Dar Miller poate în continuare să facă toate astea.

Citeste continuarea pe Contributors.ro