... pentru ca, uitandu-te la ce se intampla mai nou in Romania, iti pare ca istoria merge indarat. De aceea, e bine sa ne mai amintim de bancurile care ne-au ajutat sa supravietuim pe vremea comunismului. Au folosit atunci, din pacate poate ne vor folosi si maine.

Alin FumurescuFoto: Arhiva personala

Cica la sedinta de invatamant politic (cititorii avizati sunt rugati sa ma corecteze daca i-am gresit numele), activistul de partid testeaza cunostintele de politica internationala ale membrilor de partid: "Tovarasi, cine l-a asasinat pe Kennedy?" Tacere in sala. Activistul, ca orice activist, nu se lasa: "Tovarasi, cine a asasinat-o pe Indira Ghandi?" Liniste mormantala. "Haideti, tovarasi, puneti-va mintea la contributie! Partidul are nevoie de minti luminate! Reluam: Cine l-a asasinatpe Kennedy?" Din sala se aude o voce tremurat-dubitativa: "Americanii?!?" "Bravo, tovarase! Si pe Ghandi?" Aceeasi voce usurel gatuita: "Indienii?!?" Activistul nostru e mandru de munca depusa si se intoarce spre sala: "Vedeti, tovarasi? Vedeti ca se poate?"

Daca inca nu v-a picat fisa, bagati de seama ca s-ar putea sa va cada prea tarziu.

La fel ca si cu plagiatele.

Recunosc ca Universitatea Babes Bolyai e, pentru mine, (o) alma mater, dar nu sunt catusi de putin subiectiv cand imi scot, cu admiratie, palaria pentru comunicatul dat ieri, dupa toate porcariile legate de plagiate, y compris cel al premierului Ciuca, culminand cu ultima decizie a CCR! E o reactie mai mult decat normala: Vedeti, tovarasi? Vedeti ca se poate? Ceea ce NU e normal e oceanul de liniste cu care celelalte universitati romanesti si opinia publica, cu rarisime exceptii, le-au acceptat si continua sa le accepte ca pe un fapt divers. Presedintele? Academia? Universitatile cu pretentii din Bucuresti, Iasi sau Timisoara? Nimic! Ciocul mic si joc de glezna!

Si pe urma ne enervam ca tara merge prost, educatia e la pamant, iar bietii universitari romani cinstiti sunt ignorati si chiar ostracizati in lumea academica occidentala.

Reiau mai jos intregul comunicat al UBB si va indemn sa-l cititi cu toata atentia. Insa pentru cei care n-au prea mult timp de "povesti din astea" vi-l rezum: Statul le poate interzice, de iure, universitatilor retragerea titlurilor de doctorat, dar universitatile - daca sunt univeristati, nu fabrici de diplome, isi pastreaza (inca) de facto dreptul de a-i da afara pe cei care au plagiat - si nu doar doctoratele, ci orice carte sau articol pretins "stiintific".

Citeste continuarea pe Contributors.ro