HotNews.ro a lansat dezbaterea: “Este bine ca preotii ortodocsi pot sluji in administratia locala?”

Pe scurt:

“Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a decis, la ultima sedinta, ca preotiilor sa le fie permisa candidatura la functia de consilier local si consilier judetean. Pe de alta parte, Sfantul Sinod a mentinut embargoul impus preotilor in 2004 in ceea ce priveste implicarea in politica. Astfel, cu toate ca pot candida la o functie de consilier judetean sau local, preotii nu se pot inscrie in partide politice si nu pot candida la Primarie sau Parlament.”

Este moral sau nu? Argumentele pro sunt numeroase, cele contra probabil la fel de numeroase. Eu as vrea sa abordez subiectul din alt punct de vedere, cel al functionarii institutiilor. Vor functiona consiliile locale/judetene mai eficient?

Satul romanesc din secolul 19 si prima jumatate a secolului 20 s-a bazat pe cativa piloni: boierul, invatatorul, preotul, primarul (e o enumerare, nu o ierarhizare). Ei au constituit intelectualitatea locala, facand din satul romanesc celula de baza a societatii.

Consiliile locale din mediul rural au, cel mai adesea, un rol decorativ. Membrii nu au calitatile intelectuale pentru a fi un autentic legislativ local, ceea ce lasa deseori drum liber actiunilor primarilor. Atragerea preotilor in viata cetatii nu poate fi decat benefica in acest context.

BOR a avut intelepciunea de a permite preotilor sa candideze doar pentru consiliile locale si judetene, nu si pentru functii executive, cum este cea de primar. E de asteptat ca, din acesta pozitie, preotii sa devina in consiliile locale o voce a societatii civile si un cenzor al exceselor primarilor.

Vor putea juca preotii acest rol? Sau vor fi inghititi de un sistem cu destule elemente de coruptie si imoralitate?

Doar timpul si practica ne-o vor demonstra. Parerea mea este ca, intr-o Romanie care nu mai crede (aproape) in nimic, decizia BOR este riscanta, dar necesara. Viata publica nu este doar apanajul politicienilor care -vai! - adesea sunt recrutati doar din cei care nu au reusit intr-un alt domeniu…

Comenteaza dezbaterea HotNews.ro aici si pe blogul lui Stoica.