E normal ca noi toți să avem un grad de anxietate ridicat în perioada aceasta. Venim deja după 2 ani de pandemie, în care a trebuit să ne adaptăm de la o zi la alta și spectrul unui război, în apropierea noastră, a amplificat și mai mult această stare preexistentă. Pandemia și spectrul unui război ne fac să trăim acut angoasa de moarte. Oamenii simt nevoia să își facă provizii, să obțină cât mai urgent un pașaport pentru că toate acestea le dă iluzia unui control.

Panica ne face sa actionam irational uneoriFoto: Profimedia Images

Nu avem controlul, trăim neputință, neputința ne determină să trăim frustrare, iar frustrarea ne determină să trăim furie. Prin urmare este foarte posibil ca nivelul de agresivitate, în perioada aceasta, să crească.

Diferența în a fi precaut și a fi anxios este dată de gradul de îngrijorare cu care privim lucrurile

Anxietatea înseamnă teama fără un motiv real. Deși situația pare destul de serioasă, noi nu avem totuși cum să știm cu siguranță ce o să se întâmple. Diferența în a fi precaut și a fi anxios este dată de gradul de îngrijorare cu care privim lucrurile. Putem face lucrurile cu calm și rațional sau ne putem lăsa pradă anxietății și să devenim iraționali. Putem astfel acționa sub imperiul unei emoții și nu pe baza unei analize raționale.

Oamenii au nevoie de predictibilitate. Când trăim într-o societate așezată, ne bazăm pe regulile acelei societăți, cu care noi suntem obișnuiți și care ne dau iluzia de control. În cazul unei situații neprevăzute în care nu se mai aplică acele reguli, pierdem iluzia controlului și simțim nevoia de a îl recăpăta.

Deși am trăit pandemia cu toții, nu toată lumea a reușit să se adapteze la incertitudine și nou

Oamenii se vor adapta dacă vor vrea să se adapteze. Dacă refuză să iasă din zona de confort (rutina în care trăim), nu se vor adapta și vor intra în mod inconștient în atitudinea de victimă. Adică se vor simți neputincioși și nedreptățiți în fața provocărilor vieții. Depinde de noi dacă o să ne adaptăm sau o să rămânem rigizi în credințele noastre.

Avem capacitatea de adaptare dar este nevoie să facem schimbări în modul în care ne desfășurăm activitățile, în funcție de situație. Vremurile pe care le trăim determină o anxietate ridicată dar depinde de noi cum gestionăm această anxietate. În situații anxiogene răspunsul reflex este să te blochezi sau să fugi, dacă analizăm rațional situația și nu ne ghidăm dupa impuls vom găsi soluții adaptate la orice problemă.

Ar fi bine să acceptăm că viața este cu bune și cu rele și să avem o gândire flexibilă la situațiile pe care viața ni le scoate în cale. Dictonul “Vremurile grele croiesc oameni puternici” este mai valabil ca oricând.

N.Red: Bogdan Stoian psiholog clinician și fondator Clinica Senex.