Energia este unul dintre sectoarele cel mai greu de sancționat. Pe de o parte, Rusia este puternic dependentă de vânzarea resurselor sale energetice. Pe de altă parte, scăderea livrărilor de gaze rusești va provoca o creștere a prețurilor, în beneficiul Rusiei.

Otilia NutuFoto: Hotnews

Experții ucraineni au făcut apel de ani de zile în special la adresa Germaniei să înceapă o adevărată diversificare a surselor de aprovizionare cu energie. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acum am ajuns în situația de a lua decizii complicate pentru a interzice efectiv Rusiei utilizarea în continuare a energiei ca armă atât împotriva Ucrainei, cât și împotriva țărilor UE.

Există posibilitatea de a limita accesul Rusiei la infrastructură, fonduri, potențiale noi contracte în domeniul energiei, precum și la oportunitățile de a-și continua propaganda. Mai jos, o explicație detaliată.

  1. Giganții petrolieri și de gaze trebuie să continue să iasă din proiectele rusești pentru a nu mai da acces Rusiei la noile tehnologii de exploatare a resurselor naturale. Primele companii, inclusiv ВР, Shell, Equinor, Exxon, au început deja să iasă din afacerile cu Rusia. Este important ca și alte companii mari să facă asta. În special cei care în prezent nu se grăbesc să anuleze cooperarea sau declară doar ”înghețarea” investițiilor – precum Total, Wintershall, Trafigura și altele. Este important să se exercite presiuni și asupra companiilor non-occidentale care dețin acțiuni în proiecte rusești – precum compania indiană ONGC Videsh sau companiile japoneze SODECO, JOGMEC, NEXI, Mitsui și Mitsubishi.
  2. UE trebuie să preia gestionarea depozitelor de înmagazinare de gaze naturale din UE care sunt în prezent controlate de Gazprom. Acest lucru va ajuta să nu se repete situația cu umplerea lor insuficientă după iarna trecută. Gazprom nu și-a umplut depozitele în 2021, ceea ce a devenit unul dintre motivele creșterii prețurilor în Europa. Situația rămâne critică din februarie, iar oficialii ruși amenință cu prețuri și mai mari la gaze pentru UE.
  3. UE trebuie să confiște activele care aparțin companiilor energetice rusești sau să le transfere în management temporar către companiile naționale europene. Acestea includ gazoducte (OPAL, Nord Stream, parte din Yamal-Europe), instalații din industria chimică, producție de energie electrică, rafinării de petrol. Acțiunile companiilor rusești la intermediarii lor europeni trebuie înghețate. Exemplul Moldovei, unde gazul rusesc finanțează de ani de zile separatismul transnistrean, arată cum Rusia își manipulează cu ușurință activele pe care le controlează pe teritoriul altor țări pentru a crea presiune politică în țara respectivă.
  4. Țările din întreaga lume trebuie să înceteze cooperarea cu Rosatom și filialele sale. Dependența de Rusia în energia nucleară este absolut la fel ca dependența în sectorul gazelor. Slovacia a început să refuze o astfel de cooperare și este important ca alte țări să urmeze acest exemplu. Aprovizionarea cu uraniu rusesc trebuie, de asemenea, supusă sancțiunilor.
  5. Marile agenții internaționale de PR trebuie să înceteze cooperarea cu companii energetice rusești, precum Gazprom. Promovarea construcției Nord Stream 2 în Europa este exemplul cel mai la îndemână despre câți bani au fost băgați de oficialii ruși în propagandă, folosind companiile lor energetice. Sprijinul pentru răspândirea manipulărilor trebuie oprit.
  6. UE trebuie să oblige Rusia să aplice legislația europeană și să acorde acces la aprovizionarea cu gaze din țările din Asia Centrală. Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro