Dezbaterea politica este intr-atat de falsificata de politicieni si de presa de partid incat o analiza care considera un minim de autenticitate si onestitate in ceea ce spun sau ce fac acesti papagali poate aparea ea insasi ca o dovada de superficialitate, sau de naivitate, sau de pofta de-a face glume. Astfel ar suna, spre exemplu, presupunerea ca PSD (&co.) a initiat si dus la capat procesul de suspendare a dlui Basescu doar din pricina declarata public, adica fiind convinsi ca presedintele s-ar fi facut vinovat de fapte grave de incalcare a Constitutiei. Ar fi dovada de mare neseriozitate sa iei astfel de oameni in serios. Prin “declaratie (sau decizie) politica” a ajuns efectiv sa se inteleaga una asupra careia autorul nu-si asuma nici un fel de raspundere, si pe care nu se poate pune nici un fel de baza. Calificativul “politic” a devenit o licenta pentru incoerenta si iresponsabilitate.

Sigur, daca e vorba doar de declaratii atunci ar trebui sa le mai trec cu vederea. Intr-un fel, as fi si obligat s-o fac. Va imaginati ce ar insemna sa taxez dupa interval de aproape un an incoerenta verbala a unor politicieni ale caror declaratii se bat cap in cap tot la doua saptamani. In schimb, cand vine vorba de o decizie luata in calitate de demnitari ai statului roman, incoerenta nu mai poate fi scuzata in nici un fel; mai ales daca vorbim despre o institutie si un proces de o asemenea gravitate cum e suspendarea presedintelui de catre parlament.

Dl Geoana si partidul sau, sau cel putin o parte din el, doresc alegeri anticipate. Foarte bine. Doar ca pentru asta, asa cum am aratat, ei trebuie sa aiba colaborarea presedintelui. Drept care, liderii PSD au descoperit ca dl Basescu nu doar ca ar trebui sa se pronunte public asupra acestui subiect, dar ca are chiar obligatia constitutionala sa o faca!

Geoana a mai spus ca presedintele Traian Basescu are o obligatie constitutionala sa se pronunte, in fata Parlamentului, pe tema anticipatelor. Liderul social-democrat a invocat articolul 88 din Constitutie, care spune ca seful statului se adreseaza Parlamentului cu mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii si a apreciat ca, la ora actuala, “principala problema a natiunii este raspunsul clasei politice la blocajul institutional care ameninta tara noastra”. “Sper ca (Traian Basescu - n.r.) ramane un partizan si aparator fervent al acestui mecanism institutional democratic”, a adaugat Geoana.(Mediafax)

Ei bine, dl Geoana se inseala profund. Dl Basescu nu are obligatia constitutionala sa se pronunte pe tema anticipatelor. De fapt, e exact invers. Are interdictie formala de a face acest lucru. Printr-un act oficial al parlamentului nostru, mai precis hotararea de suspendare a presedintelui din aprilie anul trecut, s-a stabilit ca o astfel de declaratie ar reprezenta o fapta grava de incalcare a Constitutiei. Presedintele PSD si colegii lui ar trebui sa-si aminteasca, caci ei au scris si au votat actul respectiv. Ii cer acum presedintelui sa faca, in mod oficial(!), exact aceeasi declaratie pentru care, cu un an in urma, l-au suspendat.

Comenteaza subiectul pe blogul lui Doc.