Inițiatorul unei mișcări conspiraționiste foarte populare în rândul tinerilor din SUA a recunoscut, după patru ani de militantism asiduu, că totul a fost un experiment menit să demonstreze că oamenii din zilele noastre pot fi convinși să adere la cele mai absurde idei.

Mihai DumitruFoto: Arhiva personala

Mișcarea Birds Aren’t Real („Păsările Nu Sunt Reale”) susține că toate păsările din Statele Unite au fost treptat exterminate și înlocuite în ultimele decenii cu drone zburătoare prin intermediul cărora agențiile guvernamentale americane își supraveghează în mod ilegal cetățenii. Sute de mii de tineri de peste Ocean urmăresc conținutul publicat de mișcare pe rețelele de socializare Facebook, YouTube, Instagram, Reddit și TikTok, distribuindu-i mesajele absurde în anturajul lor.

Dacă început era întâlnită doar în mediul online, campania Birds Aren’t Real a devenit o prezență obișnuită și în offline, pe străzile unor mari orașe americane, unde pot fi văzute panouri publicitare cu sloganul omonim. În luna noiembrie, cei mai înfocați adepți ai mișcării au protestat la San Francisco în fața birourilor platformei Twitter, pe care a acuzat-o că, prin intermediul logo-ului său sub formă de pasăre ciripitoare, face propagandă pro-păsări. Vara trecută, stadionul echipei de baseball Cardinals din St. Louis a fost scena unei demonstrații similare, a cărei doleanță a fost schimbarea logo-ului înfățișând un cardinal – pasăre cântătoare endemică din America de Nord. Pentru a întări revendicarea, liderul mișcării s-a urcat pe plafonul microbuzului de campanie și a incendiat un steag al echipei St. Louis Cardinals, în uralele susținătorilor.

În centrul campaniei Birds Aren’t Real este Peter McIndoe, un tânăr american în vârstă de 23 de ani, care a lansat această teorie conspiraționistă în 2017, iar în ultimii patru ani s-a prezentat drept principal promotor și ideolog al mișcării. La început lipsit de mijloace financiare semnificative, dar cu aplomb și cu multă putere de convingere, McIndoe a atras un mare număr de colegi de generație de partea ideii că păsările de astăzi sunt replici tehnologice de spionaj ale celor în carne și oase. Din punct de vedere demografic, cei mai mulți dintre activiștii săi se încadrează în categoria de vârstă numită de sociologi Generația Z, respectiv cei născuți în intervalul 1997-2012. Cunoscuți și ca zoomers, adolescenții și tinerii adulți care în prezent numără cu aproximație între 10 și 25 de ani sunt considerați „cetățeni nativi” ai erei digitale, fără ca aceasta să însemne că posedă automat și competență sau discernământ în trierea volumului mare de informație la care sunt supuși. Prin prisma acestui fapt, deși utilizează computerul și Internetul cu multă ușurință, tinerii Generației Z nu sunt mai puțin predispuși decât generațiile precedente să cadă în capcana dezinformării și manipulării.

În SUA și în alte țări industrializate, Generația Z a crescut într-un mediu contaminat de o dezinformare augmentată prin forța comunicării virtuale, prin intermediul căreia știrile false și teoriile conspiraționiste se răspândesc și ajung la public mai rapid și mai eficient decât oricând. Unele teorii conspiraționiste, precum planul malefic al lui Bill Gates de a subjuga lumea sau QAnon cu sataniștii pedofili care conduc politica americană, sunt toxice pentru societate și dăunătoare pentru sănătatea psihică a celor care le îmbrățișează. Alte narative conspiraționiste, ca teoria Pământului plat sau potrivit căreia expediția Apollo 11 pe Lună din 1969 a fost regizată într-un studio de filmare, sunt în egală măsură lipsite de fundament științific, dar mai puțin periculoase.

Născut în 1998, Peter McIndoe a copilărit într-un mediu familial conservator și profund religios, împreună cu cei șapte frați ai săi, mai întâi într-o suburbie a orașului Cincinnati, apoi în zona rurală a statului american Arkansas. Părinții nu l-au înscris în sistemul clasic de învățământ, ci l-au educat acasă, în regim homeschooling, unde i s-a inoculat de mic ideea că „evoluționismul este un uriaș plan de spălare a creierului pus la cale de politicienii democrați și că Obama era Antihristul”, conform spuselor sale. Toate cărțile pe care le-a citit până la vârsta de 18 ani îi întăreau aceste convingeri extreme, precum aceea că producțiile cinematografice de masă de la Hollywood sunt presărate cu mesaje subliminale anti-creștine.

În preajma majoratului, McIndoe a descoperit și a prins gustul documentarelor gratuite de pe YouTube, care i-au oferit o perspectivă științifică, logică și obiectivă asupra lumii din jur, apoi s-a înscris la facultate, în cadrul Universității din Arkansas. Odată evadat din mediul domestic și instalat în campusul universitar, tânărul și-a creat ocazia să țeasă propriul narativ conspiraționist, mai întâi ca farsă, apoi ca stil de viață. În ianuarie 2017, cu prilejul unei vizite în orașul Memphis, a asistat de pe margine la un marș pentru drepturile femeilor, în contextul recentei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane, după care a fost martorul unui contraprotest care i-a scos în stradă pe susținătorii noului (pe atunci) președinte al SUA. Văzând procesiunea acestora din urmă, McIndoe li s-a alăturat, smulând un afiș de pe un zid și scriind pe verso primele cuvinte care i-au trecut prin cap: „Păsările Nu Sunt Reale”.

„A fost o glumă spontană, dar era reflexia absurdului pe care toată lumea îl trăia în acea clipă”, a mărturisit recent Peter McIndoe cu privire la impulsul de moment care a demarat mișcarea Birds Aren’t Real. În mijlocul demonstranților pro-Trump, tânărul a improvizat narativul conspiraționist despre faptul că păsările au fost înlocuite cu drone de supraveghere și că operațiunea guvernamentală de mușamalizare este în desfășurare încă din anii 1970. Fără știrea sa, tânărul a fost filmat și distribuit pe Facebook, iar povestea fantasmagorică s-a viralizat în special printre tinerii din sudul Statelor Unite. La scurt timp, mesajul Birds Aren’t Real a apărut în Memphis sub formă de graffiti scris cu vopsea-spray pe ziduri sau cu carioca pe pereții liceelor.

După reacția neașteptată la festa pe care o jucase intrând pe post de troll în rândul susținătorilor lui Donald Trump, McIndoe a decis să investească timp și energie în dezvoltarea narativului. „Am început să-mi intru în personaj și să construiesc lumea căreia acest personaj îi aparținea”, își amintește tânărul care, împreună cu un prieten, a elaborat un website și o falsă istorie a mișcării, compilând în mod creativ idei noi cu teorii conspiraționiste anterioare și aducând documente contrafăcute ca dovezi în sprijinul afirmațiilor sale.

McIndoe a mers mai departe, angajând un actor care, chipurile, ar fi lucrat ca agent CIA la programul de supraveghere prin intermediul dronelor-păsări, iar confesiunea așa-zisului fost agent Eugene Price are peste 10,5 milioane de vizualizări pe TikTok. După câteva săptămâni, mișcarea Birds Aren’t Real a anunțat decesul „agentului” pensionar, alimentând suspiciunea că a fost astfel redus la tăcere. Alți actori au interpretat rolurile unor mărturisitori care au furnizat informații suplimentare despre programul CIA de supraveghere, precum faptul că dronele-păsări își reîncarcă bateriile interne atunci când se așează pe cablurile de înaltă tensiune.

„Practic, a devenit un experiment în materie de dezinformare. Am reușit să construim o lume complet fictivă, prezentată de mass-media ca fiind factuală și pusă în discuție de către public”, a explicat Peter McIndoe scopul demersului său în momentul în care a dat în vileag farsa după ce a promovat-o intens timp de patru ani, adăugând că „dacă cineva crede că păsările nu există cu adevărat, noi suntem cea mai mică dintre problemele sale, deoarece probabil că nu a rămas nicio conspirație în care nu crede”. În ecosistemul conspiraționist în care a apărut, teoria care susține că toate păsările de astăzi sunt drone care zboară autonom se încadrează în rândul celor mai nevinovate.

Din 2018, McIndoe a renunțat la studiile universitare pentru a continua și crește experimentul, împreună cu un colaborator apropiat. Tot din acel an comercializează materiale promoționale cu mesajul Birds Aren’t Real, în special articole vestimentare, și se întreține din profitul de câteva mii de dolari pe care îl încasează lunar. Duce o viață nomadă, dormind în dubița care îl poartă într-un permanent turneu național sau în gazdă la susținătorii săi de pe tot întinsul Statelor Unite. Cei mai implicați activiști fac parte din „Bird Brigade”, care contribuie la eforturile de organizare a evenimentelor de campanie.

La sfârșitul săptămânii trecute, Peter McIndoe a recunoscut că personajul pe care l-a interpretat este artificial și că mesajul conspiraționist pe care l-a vehiculat nu are nicio legătură cu realitatea.Citeste continuarea pe contributors.ro