1,321 miliarde de lei au fost alocați din Fondul de rezervă al Guvernului, în octombrie și noiembrie 2021, pentru unitățile administrativ teritoriale.

Horia BanescuFoto: Arhiva personala

În octombrie 2021, Guvernul a alocat 1.010.966 mii lei pentru 2797 unități administrativ-teritoriale (inclusiv județe) iar în noiembrie 2021 a alocat 310.426 mii lei, către 31 de orașe, pentru alimentarea cu energie termică în sistem centralizat.

Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului a fost manipulat în interes electoral, atât de politicienii aflați la putere, cât și de cei din opoziție.

Opoziția ajunsă la putere a făcut adesea, aceleași lucruri pe care le critica la adversari, atunci când aceștia se aflau la guvernare.

TIMIȘOARA ȘI IAȘUL, COPIII PROBLEMĂ AI SISTEMULUI CENTRALIZAT DE ÎNCĂLZIRE

Timișoara are nevoie de peste 80 de milioane de euro pentru încălzirea în timpul iernii, dar este dispusă să acopere doar 16% din bugetul local.

Criza energetică a evidențiat o problemă structurală a României – criza sistemelor centralizate de încălzire, caracterizate de ineficiență, consum energetic mare, precum și de pierderi semnificative în rețea.

În octombrie 2021, potrivit informațiilor din presă, Asociația Municipiilor din România (AMR) a solicitat guvernului peste 1,27 miliarde de lei pentru plata energiei municipalităților care au sisteme centralizate de încălzire.

Lipsită de transparență, Asociația Municipiilor din România a refuzat (chiar și în urma unei solicitări scrise) să confirme dacă sumele prezentate în presă, de Radio Europa Liberă, sunt conforme cu solicitările AMR.

TIMIȘOARA-I FRUNTEA

Timișoara solicită cea mai mare sumă - 351,28 milioane lei (la care propune să aloce din bugetul local doar 70,3 milioane de lei, respectiv 16,68% din totalul necesarului).

Fig. 1 – Repartizarea sumelor solicitate de Timișoara, pentru încălzire în iarna 2021-2022

IAȘUL ȘI BACĂUL COMPLETEAZĂ „PODIUMUL” BANILOR SOLICITAȚI DE LA GUVERN

Iașiul ocupă locul al doilea, în topul solicitărilor de fonduri de la Guvern, pentru încălzirea din perioada iernii, cu o sumă de 245 milioane de lei.

Spre deosebire de Timișoara, Iașiul propune să asigure din bugetul propriu 36,69%, din totalul sumei necesare, respectiv 142 milioane de lei.

Bacăul se află pe locul al treilea, în ceea ce privește valoarea sumelor solicitate de la Fondul de rezervă pentru asigurarea energiei necesare încălzirii în sezonul rece 2021-2022, cu o sumă solicitată de 92 milioane de lei.

Însă, Bacăul propune ca 95,44% din costuri să fie suportate din bugetul de stat, alocând din bugetul local numai 4,56%, respectiv 4,4 milioane de lei.

Timișoara, Iașiul și Bacăul solicită 688,3 milioane de lei de la bugetul de stat, pentru costul încălzirii, respectiv peste 54% din întreaga sumă solicitată de AMR pentru toate cele 25 de municipii.

Valoarea sumelor solicitate din Fondul de rezervă, de primele trei municipii

Primele 5 municipii (din punct de vedere al cuantumului solicitărilor de la bugetul de stat), respectiv Timișoara, Iași, Bacău, Ploiești și Oradea ar urma să primească 2/3 dintre fondurile guvernamentale pentru încălzire, în această iarnă (843,07 milioane lei).

Suma solicitată din bugetul de stat de către Timișoara este aproape de două ori mai mare decât valoarea cumulată sumelor cerute de cele 7 municipalități care așteaptă de la guvern peste 90% din necesarul lor pentru plata agentului termic din sistemele centralizate (între care Bacău, Botoșani, Buzău, Gheorgheni sau Focșani).

Patru municipii (Botoșani, Buzău, Gheorgheni și Brad) solicită integral fondurile pentru plata energiei pentru încălzire din bugetul de stat, nepropunând nicio sumă din bugetul local.

Dintre acestea, municipiul Brad solicită cea mai mare sumă, respectiv 11,88 milioane lei.

Municipiul Făgăraș solicită cea mai mică sumă de la bugetul de stat pentru încălzire, 2 milioane de lei, asigurând din bugetul propriu o treime din sumă.

Municipiul Iași asigură cea mai mare sumă din bugetul local pentru plata energiei (142 milioane lei) iar Suceava, cel mai mare procent din bugetul local (84,83%, respectiv 27,97 milioane lei)

ALOCĂRILE DIN FONDUL DE REZERVĂ

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a publicat în data de 11 noiembrie 2021, lista sumelor alocate din Fondul de rezervă, pentru 31 de orașe și municipii, în vederea asigurării continuității alimentării cu energie termică, în sistem centralizat.

Timișoara, Iași, Drobeta Turnu Severin primesc cei mai mulți bani din Fondul de rezervă.

Cumulat, cele trei municipii primesc aproape jumătate din alocarea aferentă celor 31 de localități urbane.

Fig. 3 – Cele mai mari alocări din Fondul de rezervă

Nouă municipii (Timișoara, Iași, Drobeta Turnu Severin, Ploiești, Constanța, Bacău, Tulcea, Arad și Pitești) primesc sume de peste 10 milioane lei din Fondul de rezervă.

Din cele 310,426 milioane de lei alocați de Guvernul României, Timișoara primește suma cea mai mare, respectiv 53,819 milioane de lei (reprezentând 17,34% din totalul alocării) iar Miercurea Ciuc primește cea mai mică alocare, respectiv 0,121 milioane lei (reprezentând 0,04% din alocarea totală).

Primele cinci municipii, în topul alocărilor din Fondul de rezervă (Timișoara, Iași, Drobeta Turnu Severin, Ploiești și Constanța), primesc aproximativ 2/3 din totalul alocărilor, respectiv 199,854 milioane lei.

Fig. 4 – Cele mai mari cinci alocări din Fondul de rezervă, raportat la restul de 28 de orașe și municipii

Valoarea cumulată, alocată de Guvern primelor nouă orașe (cele care primesc peste 10 milioane de lei fiecare), reprezintă 80,11%, din totalul alocării din Fondul de rezervă, pentru cele 31 de orașe și municipii.

Timișoara primește o alocare mai mare decât valoarea cumulată a celor 13 municipii reședință de județ (care au primit sume sub 10 milioane de lei, inclusiv Cluj Napoca, Oradea, Brașov, Craiova, Galați, Buzău, Botoșani și Suceava) și a încă 6 orașe și municipii care nu sunt reședință de județ (între care Făgăraș, Mangalia, Gheorgheni și Otopeni).

INTERESELE DE GRUP ȘI LIMBAJUL DUBLU

Fără îndoială, Fondul de rezervă al Guvernului a fost utilizat adesea și în interes politic, deși nevoile comunităților locale sunt evidente.

Oameni onești, dar și politicieni demagogi au criticat alocările prin acest fond, unii în funcție de principii, alții in funcție de interese.

Însă, limbajul dublu al politicienilor, vectorilor de imagine și formatorilor de opinie a fost scos la suprafață de cele două alocări, făcute de Guvern, în octombrie 2021 (peste 1 miliard de lei, pentru aproape 2800 de unități administrativ teritoriale) și în noiembrie 2021 (peste 310 milioane de lei, pentru asigurarea încălzirii în 31 de orașe și municipii).

O parte dintre criticii alocărilor din octombrie 2021, au adoptat poziția struțului o lună mai târziu, deși realitatea oferă o perspectivă apropiată.

Timișoarei i-a fost alocată, în noiembrie 2021, o sumă de 53,819 milioane de lei, mai mare decât suma alocată tot de Guvern (și tot din Fondul de rezervă), prin HG nr. 1088/6 octombrie 2021, pentru fiecare dintre cele 40 de județe (din totalul de 41).

Doar județul Constanța, cu o alocare de 71,437 milioane de lei a primit, în octombrie, o sumă mai mare decât cea acordată Timișoarei, la mai puțin de o lună distanță.

De asemenea, municipiile Iași și Drobeta Turnu Severin, aflate pe locurile 2 și 3 în topul alocărilor din Fondul de rezervă, cu 45,906 milioane lei, respectiv 44,596 milioane lei, au primit sume mai mari decât cele mai multe dintre județe.

Doar județele Constanța și Suceava au primit de la guvern sume mai mari decât municipiile Iași sau Drobeta Turnu Severin.

Alocările pentru încălzire acordate de la bugetul de stat municipiului Timișoara sunt comparabile cu sumele cumulate alocate județelor Timiș si Arad, în octombrie, prin HG nr. 1088/2021 (sume care cuprind inclusiv valorile pentru consiliile județene).

Cele trei municipalități aflate în top 3 al alocărilor din Fondul de rezervă pentru încălzire (Timișoara, Iași și Drobeta Turnu Severin) au primit împreună o sumă echivalentă cu 14,28% din valoarea totală alocată de guvern celor 2797 de localități și județe (Timișoara primind 5,33%, Iași, 4,54% iar Drobeta Turnu Severin, 4,41%).

Citeste continuarea pe Contributors.ro