Căderea cabinetului Cîţu este o reuşită indiscutabilă a “ echipei câştigătoare”, după cum reprezintă o performanţă politică remarcabilă a Preşedintelui Republicii. La mai puţin de un an de la alegerile parlamentare, Camerele par incapabile să genereze o nouă majoritate. În războiul în care au fost convocaţi, de la tribună, eroii cinematografului şi ai televiziunii, Superman a fost învins, deocamdată: Florin Cîţu, mereu plin de energie, ne promite, apăsat, ca se va întoarce, încă şi mai puternic.

Ioan Stanomir Foto: Arhiva personala

Dincolo de grotescul ce pare dominant în viaţa noastră publică impasul cu care ne confruntăm este opera şefului de stat. Inflexibilitatea Preşedintelui Iohannis este responsabilă pentru criza de acum. Preşedintele- jucător pare marcat de un singur ţel, păstrarea favoritului său la Palatul Victoria. Lectura pe care Klaus Iohannis o dă regimului nostru politic este nu doar mioapă, ci şi contraproductivă. Ascendentul conferit de obţinerea celui de-al doilea mandat este , deja, istorie. Suveranitatea sa olimpiană este soclul de pe care statuia a dispărut,definitiv.

Moţiunea de cenzură votată ieri plasează PSD, încă o dată, în postura de arbirtru. Deterioarea relaţiilor dintre foştii parteneri de coaliţie şi intenţia PNL de a păstra pe Florin Cîţu în poziţia de Premier creează premizele pentru o negociere inevitabilă cu social-democraţii. Formula cabinetului minoritar, deşi respinsă public, este unica alternativă la părăsirea guvernării. Deja, preşedintele PSD a schiţat condiţiile care pot sta la baza unui potenţial acord. Deşi social-democraţii neagă intenţia de a sprijini o nouă candidatură a premierului demis, este probabil ca, spre a evita alegerile anticipate acum, PSD să acorde PNL susţinerea necesară.

Căci pentru PSD scenariul ideal este acela al erodării complete a liberalilor, fără asumarea directă a guvernării. Un cabinet minoritar, ce dă iluzia puterii şefului de stat, este, în realitate, un avantaj pentru PSD. Lecţia intervalului Dacian Cioloş este vie în mintea social- democraţilor. Guvernele fragile sunt cele care pot fi exploatate fără scrupule. Agenda legislativă ar fi dictată de PSD.

Organizarea unui scrutin parlamentar anticipat în acest moment pare improbabilă, în pofida declaraţiilor tranşante ale PSD. Preşedintele Iohannis şi executantul său fidel au reuşit să izoleze PNL: conversaţia cu PSD este singura cale de ieşire, de vreme ce menţinerea lui Florin Cîţu face imposibilă refacerea vechii coaliţii...

Citeste continuarea pe Contributors.ro