Lamentabila conferinţă de presă a Preşedintelui Biden este epitaful pe care administraţia americană îl aşterne pe dezastrul din Afganistan. La douăzeci de ani de la 11 septembrie, protectorii lui Osama Bin Laden sunt victorioşi la Kabul. Evacuarea planificată a devenit, în zilele din urmă, o catastrofă politică şi simbolică. Repetabila scenă a elicopterului revine pentru a bântui imaginarul american.

Ioan Stanomir Foto: Arhiva personala

Înfrângerea din Afganistan afectează, de o manieră dramatică, prestigiul unei naţiuni şi al unei armate. Credibilitatea şi capacitatea de a descuraja atacurile inamice sunt elementele fără de care poziţia americană se erodează, inevitabil. Retragererea precipitată şi haotică de la Kabul încurajează pe cei care sunt implacabil ostili Statelor Unite şi Occidentului. Pentru aceşti duşmani, pasul înapoi al Vestului este un semnal care nu poate fi ignorat.

Şi chiar dacă, în contextul asiatic de acum, nici R. P. Chineză şi nici Federaţia Rusă nu par doritoare sau pregătite să intervină, ambele state ce contestă ordinea globală americană primesc o lecţie preţioasă despre ezitările tragice ale actualei administraţii americane. Agresivitatea chineză nu poate decât să fie încurajată de spectacolul de la Kabul. Şi care ar fi soarta Taiwanului, confruntat cu un atac comunist frontal? Scenele din Afghanistan sunt de natură să neliniştească pe cei care privesc democraţia americană ca pe garantul propriei lor democraţii.

Catastrofa de la Kabul este o înfrângere provocată de un inamic animat de ură viscerală împotriva Statelor Unite. Cel care triumfă, în aceste zile, este totalitarismul islamist. Viziunea despre societate şi despre guvernare a talibanilor este una familiară, deja. Aruncarea în aer a statuilor budiste, aservirea barbară a femeilor, cruzimea teocratică, toate acestea sunt parte din istoria unei mişcări misionare. Cei care imaginează un "emirat islamic" domesticit se înşală. Ereditatea politică a talibanilor îi împinge să sprijine internaţionalismul islamist, ca parte a revoluţiei globale la care visează.

Prin traficul de droguri şi traficul de persoane, noii guvernanţi de la Kabul au capacitatea de a destabiliza şi de a-şi exporta ideile. Criza umanitară din Afganistan poate fi preludiul unui influx migrator de proporţii. Iar în acest mediu al confuziei nu doar victimele talibanilor pot fi protejate de azil, ci şi emisarii talibanilor înşişi. Prudenţa trebuie sa acompanieze solidaritatea umanitară .

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro