Acum trei luni explicam în 15 puncte de ce se va scumpi energia. Toata lumea știe că orice creștere de preț la energie duce la scumpirea tuturor produselor, la scumpirea vieții, la inflație.

Cosmin Gabriel Pacuraru Foto: Arhiva personala

Să recapitulez de ce s-a scumpit și de ce se va mai scumpi energia:

  1. Lipsa investițiilor în industria energetică înseamnă tehnologie veche și necompetitivă cu randamente mici, ceea ce duce la creșterea importurilor.
  2. Randamentele scăzute ale energie regenerabile pe care l-am demonstrat în articolele de aici și aici.
  3. Costul de transport și distribuție precum și serviciile de sistem sunt nejustificat de mari.
  4. Creșterea prețului certificatului de CO2. Să nu uităm că energia din cărbune este penalizată cu 0,91 tone de CO2 ce se elimina în atmosfera, adică cu aproximativ 50 de euro / MWh.
  5. Piața de energie, despre care am scris săptamâna trecută este defectuos organizată.
  6. Energia hidro se va scumpi deoarece lacurile sunt nedecolmatate de 30 de ani. Aici nu pot să nu ridic problema cheltuirii aiurea a banilor din Hidroelectrica: cum să cumperi un parc eolian vechi de 7 ani la preț de nou în loc să ai grijă de lacurile de acumulare nedecolmatate și de intalațiile neretehnologizate? (Chiar nimeni nu se sesizează la institutiile în drept pentru subminarea economiei naționale?)
  7. Cheltuirea aiurea a ajutoarelor de stat acordate companiilor gen CEO, CEH
  8. Rețelele de transport sunt vechi, uzate fizic și moral (în primul rând cele de gaze și mai apoi cele de energie electrică)
  9. Amânarea impardonabil de mult a deciziei de extragere a gazelor din Marea Neagră.
  10. Creșterea importurilor de energie electrică înseamnă prețuri mai mari și …
  11. … de fapt un import mascat de gaze rusești, prelucrate în altă țară care încasează taxele și impozitele.
  12. Avem producătorii de energie. Produsul lor trece prin mai multe tranzacții pe "piața liberă" la care brokerii (furnizorii) din energie își pun de mai multe ori comisioane până să ajungă la consumatorul final.
  13. Managementul politizat și deprofesionalizat al companiilor de stat (care produc 71% din totalul energiei din România) înseamnă pierderi într-un final.
  14. Politizarea excesivă a ministerului de resort ce duce la lipsa de viziune, neprofesionalism și introducerea agendelor grupurilor de interese nelegitime în politicile naționale.
  15. Îndepărtarea specialiștilor și implicit a gândirii critice, tratată ca "delict de opinie" sau "deviaționism" de la "linia partidului".

Energia s-a scumpit și nu pentru a-mi da mie dreptate ci pentru că legile economiei nu acționeză după declarațiile mai-marilor momentului.

Abia așteptam să se încheie prima jumătate de an pentru a vedea cât de valabile sunt dorințele verbalizate ale decidentilor energiei românești și cât de mari le sunt realizările. Așa că am scos din site-ul Transelectrica datele ianuarie – iunie 2021 pentru a trage concluzii.

Iar am importat mai mult decat am exportat, contrar declarațiilor sforăitoare ale oficialilor, care se laudă că a plouat mai mult și hidro a produs mai mult în iunie pentru că nedecolmatarea lacurilor face capacitățile lacurilor, adică rezervele să fie mult mai mici.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro