Azi se împlinesc 225 de ani de la prima vaccinare. Pe 14 mai 1796, dr. Edward Jenner l-a vaccinat împotriva variolei pe James Phipps, un băiețel de 8 ani. Vaccinul folosit de Jenner era virusul variolei vacilor, înrudit cu cel al variolei umane, dar relativ inofensiv pentru noi.

Alexandru Toma Patrascu Foto: Arhiva personala

La acea vreme nu se știa nimic despre existența virusurilor; nici măcar rolul bacteriilor în provocarea bolilor nu era cunoscut. Cauza variolei era un mister total, iar cercetările dr. Jenner au depins de nenumărate experimente conduse cu o tenacitate extraordinară timp de peste 30 de ani. Chiar și după ce medicul englez a demonstrat eficacitatea vaccinării, iar aceasta s-a răspîndit pe întregul glob, a mai fost nevoie de încă aproape 100 de ani ca să apară următorul vaccin, cel împotriva turbării, descoperit de Louis Pasteur și folosit în 1885 la salvarea vieții unui alt copil, Joseph Meister.Astăzi nu mai trebuie să ne temem de variolă, o boală devastatoare, ce ucidea frecvent 10-15% dintre cei infectați. De obicei era vorba de copii, căci erau rare cazurile în care ajungeai la maturitate fără să te fi întîlnit cu virusul. Era un filtru foarte dur, care-i făcea uneori pe oameni, mai ales pe cei săraci, să-și expună intenționat copiii la variolă; cine supraviețuia, bine, cine nu, nu!... Mai devreme sau mai tîrziu, oricum urmau să dea acest "examen".

Vaccinul lui Jenner ne-a scăpat de această maladie cumplită, printr-un efort mondial, condus de ONU și de Organizația Mondială a Sănătății, variola fiind eliminată din »întreaga« lume. Fac această subliniere pentru că, atîta vreme cît un microb patogen circulă în libertate, mai devreme sau mai tîrziu va reuși să ajungă și în zone care îl eliminaseră. Deși Europa scăpase de variolă cu mult înaintea Africii sau a Asiei, în 1972, cu doar cîțiva ani înainte de eliminarea totală, boala a reapărut în fosta Iugoslavie, fiind adusă de la Mecca de un pelerin.

Boala dispăruse din Iugoslavia de mai bine de o generație și nimeni nu se mai aștepta la așa ceva, iar oamenii lăsaseră garda jos. Pînă la urmă, epidemia a fost oprită rapid, prin decretarea stării de urgență, introducerea unei carantine severe și un masiv program de revaccinare. Totuși vreo 200 de oameni s-au îmbolnăvit, iar 35 au murit.

Așa că trebuie să nu uităm: vaccinarea salvează vieți! Mergeți și vaccinați-vă împotriva noului coronavirus cît puteți de repede! Doar astfel putem să revenim la normal.Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro