Suspendarea administrării vaccinurilor AstraZeneca a isterizat întreaga Europă, iar tămbălăul pare să se extindă și în Asia[1]. De cîteva zile, presa tot rostogolește articole despre "morți", "tromboze" și alte (psih)oze, iar Facebook-ul zumzăie de-i sar biții în toate părțile.

Alexandru Toma Patrascu Foto: Arhiva personala

Tromboza este formarea unui cheag în interiorul unui vas de sînge și este o afecțiune serioasă, mortală uneori. Suspendarea administrării vaccinurilor s-a făcut ca urmare a două decese prin tromboză, unul în Danemarca și unul în Austria, la persoane vaccinate.[2] Imediat, alte opt sau nouă țări din Europa au oprit folosirea produsului. După ce a stopat încă de joi vaccinările cu AstraZeneca, Norvegia a anunțat sîmbătă că urmărește evoluția a trei cazuri de tromboze detectate la persoane proaspăt vaccinate[3]. Ieri a luat și Irlanda o măsură similară, dintr-un "exces de prudență".[4]

Șoc și groază, nu-i așa?

Hai să o luăm pe rînd. În primul rînd - și este crucial să înțelegem acest lucru! - decizia de suspendare a folosirii acestor vaccinuri este, în foarte mare măsură, de natură politică, considerentele medicale fiind secundare. Pur și simplu, este vorba de cît de mare este presiunea pe care o resimt autoritățile de reglementare din partea publicului - a se citi "nivelul de isterie din presă sau de pe Facebook / Twitter etc. ". Ce vedem acum este un efect de turmă, pe principiul "ăia au făcut așa, noi de ce nu facem la fel?". Nu-i acuzați pe politicieni și pe cei din conducere; indiferent ce decizie iau se vor trezi cu un snop gros de înjurături de la "cetățenii indignați".

Un alt lucru care trebuie înțeles este că o astfel de suspendare este prematură, iar numărul extrem de mic de cazuri nu o justifică din punct de vedere medical. Tromboze se întîlnesc din plin, fără nici o legătură cu vaccinurile, ca să nu mai spun că apar în multe cazuri de îmbolnăvire cu virusul Wuhan.

Hai să facem un scurt calcul (Atenție! Este doar un calcul orientativ!). Probabil că au fost vaccinați cu AstraZeneca vreo 15 milioane de oameni pînă acum în Europa și Marea Britanie. Cînd ai un număr atît de mare, vei găsi printre ei tot soiul de situații particulare. Dacă ai un risc individual de deces de aproximativ 1% pe an și dacă aplici acest procent la cele 15 milioane, vei avea peste 400 de oameni care vor muri în fiecare 24 de ore, indiferent că sînt vaccinați sau nu!

Acum, dacă iei aceleași numere, dar le legi artificial de momentul vaccinării o să zici că ai dat de o bombă de presă. Peste 400 de morți în doar cîteva luni printre cei vaccinați, imediat după inoculare! Păi nu ar fi o știre fenomenală? Doar că e pură întîmplare, e doar zgomotul de fond. Decesele astea se vor inregistra indiferent că oamenii se vaccinează sau beau apă, că merg la bancă sau la WC. Poți să faci o legătură cu vaccinul (sau cu orice altceva) doar dacă ai un număr semnificativ statistic PESTE nivelul de bază, lucru care NU se observă în acest moment[5]!

În fine, un alt lucru important pe care trebuie să-l înțelegem este că oprirea temporară a vaccinărilor duce, invariabil, la un număr suplimentar de morți de CoViD-19, decese care ar putea fi prevenite. Și nu numai decese: zile de boală, sechele pe termen lung etc. Ca să fac o paranteză, chiar știu pe cineva, un om în vîrstă, care s-a îmbolnăvit săptămîna asta cu trei sau patru zile înainte de a-i fi venit rîndul la vaccinare; sper să facă o formă ușoară...

Acește decese nu sînt ipotetice, iar numărul lor este calculabil. Să facem un scurt exercițiu, aplicat României. În prezent înregistrăm zilnic circa 5.000 de cazuri noi; asta înseamnă 70.000 de cazuri în două săptămîni pentru o populație de, hai să zicem, 20.000.000 de oameni (calculul fiind doar cu rol ilustrativ, am luat niște numere rotunde). Dacă amîni vaccinarea a un milion de oameni pentru două săptămîni, le vei amîna, tot cu două săptămîni, protecția împotriva bolii! În această fereastră de timp, 3.500 dintre ei se vor îmbolnăvi, iar 15 sau 20 vor muri și mulți alții vor suferi sechele pe termen lung (pulmonare, cardiace etc.). Extindeți aceste calcule la toată Europa și veți vedea magnitudinea problemei.

Dar, de! e greu de explicat la televizor sau în ziare așa ceva. E mult mai ușor să iei decizii bazate pe un "exces de prudență", ignorînd că oprirea vaccinărilor și, mai ales, mesajul de neîncredere transmis către public, vor avea consecințe mult mai grave pe termen lung.Citeste intreg articolul si coemnteaza pe Contributors.ro