Cuvintele mamă și tată ar putea deveni indezirabile în limbajul parlamentar american

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Marţi, 23 februarie 2021, 15:56 Actualitate | Opinii


Nancy Pelosi
Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia
Afară cu Shakespeare! Afară cu Aristotel și Platon! Fără mamă și tată în limbajul parlamentar american! SUA pare a se confrunta cu o totală bulversare și epurare de valori tradiționale, sub presiunea nediscriminării. Iar reforma lingvistică propusă de Democrați pentru cel de al 117-lea Congres ne duce cu gândul la Newspeak-ul din distopia lui George Orwell, „1984”. Scoaterea programatică din limbaj a cuvintelor neconvenabile duce implicit la sărăcirea gândirii, fiind un potențator al controlului și puterii grupului politic interesat.

Dan-el Padilla Peralta, un academician afro-american, solicită eliminarea așa-numiților clasici din programa de învățământ, aceștia fiind „asociați cu supremația albă”, după cum relatează The New York Times. El susține că ideile de înțelepciune ale civilizației occidentale se bazează pe „alb”, fapt care se datorează, în cele din urmă, interpretărilor autorilor antici. Recent, și alți profesori americani care predau literatură clasică și-au „puricat” propriile materii de „naționalism alb”, pentru a curăța orice subiect de presupusul rasism.

Dar Padilla merge și mai departe, susținând că facultățile clasice sunt în sine ostile minorităților. „Dacă ar fi să proiectezi, în mod deliberat, un subiect ale cărui organisme instituționale și orientări pentru autocenzură urmăresc, în mod explicit, să delegitimeze statutul legitim al cărturarilor care nu sunt albi”, a spus Padilla, „nu ai putea să o faci mai bine decât o face <<clasicul>>”. El a adăugat: „Clasicul este atât de strâns legat de supremația albă, încât este indisolubil legat de ea ... La o analiză mai atentă, evidențierea lui <<a fi alb>>se dovedește a fi ancorată în bazele acestui clasicism”.

De la vechea logică la noua isterie


Vechii clasici au spus multe despre toleranță, corectitudine, logică și empatie și au reprezentat virtuțile democrației și libertății de exprimare. Filozofii stoici au dat sfaturi despre independență, exact opusul „culturii victimei”. Ca atare, se pare că au fost și sunt un obstacol persistent, în calea unor „progrese” pe calea ce se observă acum.

Conflictele de anul trecut din orașele americane, după moartea lui George Floyd, au fost însoțite uneori de o mare violență. Ele au accelerat adâncirea Academiei SUA în „ isterie rasială”. Tratamentul presupus discriminator s-a transformat într-o sensibilitate excesivă și a devenit acum aproape isteric, cu un climat de teamă în școli, ajungându-se chiar la aberații precum „este rasism a cere elevilor să lucreze mai mult”.

Luna trecută, un profesor de drept de la Universitatea din Illinois a fost suspendat din funcție pentru că a folosit „cuvântul N”, într-o lecție despre discriminarea la locul de muncă (deși a scris doar „n -----” și a folosit substituenți). Excese au avut loc și la Evergreen College, în 2017, când o acuzație nefondată de rasism a fost suficientă pentru a incita o mulțime de studenți, care cu bate de baseball au pornit „la vânătoare” după profesorul Bret Weinstein.

Din acest motiv, declarațiile lui Padilla reprezintă o amenințare pentru orice facultate universitară clasică, care este suficient de slabă de înger sau suficient de credulă pentru a vedea în canonul clasic un instrument al rasismului. Însă Padilla nu e singur, are armate de acoliți, ba chiar și vânt din pupa politică a momentului.

Atacul politic al termenilor inclusivi


SUA se confruntă cu o reformă lingvistică neobișnuită. Deputații democrați doresc să elimine toate cuvintele „de gen”, cum ar fi „mamă” și „tată”, din Codul de conduită al Congresului SUA, pentru a folosi în schimb termeni „inclusivi”. Iată ce se spune în documentul făcut public la începutul lunii ianuarie de Comitetul de Reglementare, privitor la detaliile pachetului de reguli avute în vedere, în cadrul celui de al 117-lea Congres.

Acesta s-a convocat la Washington DC, la 3 ianuarie 2021, în ultimele săptămâni ale președinției lui Donald Trump și se va încheia la 3 ianuarie 2023. Cu toate acestea, modificările sunt menite să se aplice noului Cod de conduită al Congresului. Acest lucru este ajustat aproximativ la fiecare doi ani, cu fiecare nouă componență a Congresului SUA.

Dat fiind faptul că democrații au revenit acum cu o majoritate redusă, de 222 membri în Camera Reprezentanților, pare probabil ca reforma lingvistică propusă să fie adoptată ca parte a noului cod de conduită.
Iată un extras din documentul reformei propuse, care „promovează incluziunea și diversitatea”.

Aceasta include modificări care ar putea: înființa Comitetul selectiv pentru disparitate economică și echitate în creștere; solicită comisiilor permanente să includă în planurile lor de supraveghere o discuție despre modul în care lucrează comitetul în Congresul viitor: va aborda problemele inechităților pe bază de rasă, culoare, etnie, religie, sex, orientare sexuală, identitate de gen, handicap, vârstă sau național origine; onorează toate identitățile de gen prin schimbarea pronumelor și a relațiilor familiale din regulile Camerei pentru a fi neutre în materie de gen; face permanent Oficiul pentru diversitate și incluziune pentru a facilita o forță de muncă diversă care să reflecte membrii noștri și districtele pe care le reprezintă; și examinează diversitatea grupurilor de martori la audierile comitetului pentru a ne asigura că suntem audiați de către diferite grupuri de experți în timp ce elaborăm legislația.

Un document separat al propunerii de reformă stabilește în detaliu ce termeni ar trebui șterși din codul oficial de conduită, cu detaliere de modificări.

„Acestea includ: tată, mamă, fiu, fiică, frate, sora, unchi, mătușă, verișoară primară, nepot, nepoată, soț, soție, socru, soacră, ginere, noră, cumnat, cumnată, tată vitreg, mama vitregă, fiică vitregă, soră vitregă, frate vitreg, nepot, nepoată. "

Acești termeni ar fi înlocuiți cu forme neutre precum „părinte, copil (propunerea în engleză - ‘‘parent, child, sibling, parent’s sibling, first cousin, sibling’s child, spouse, parent in-law, child-in-law, sibling-in-law, stepparent, step child, stepsibling, half-sibling, or grandchild’’).Trebuie să spun că unele dintre denumirile propuse le-am găsit intraductibile în limbajul tradițional.

Referințele la gen ar trebui, de asemenea, eliminate din cuvintele „marinar” (seaman) și „președinte” (Chairman) și înlocuite cu „navigatori” și Chair - doar pentru a numi câteva alte sugestii.

Democrații Nancy Pelosi și George McGovern, membri ai Congresului, au lăudat pachetul general, deoarece „include reforme etice majore, crește responsabilitatea față de poporul american și face din această Cameră a Reprezentanților cea mai inclusivă din istorie”.

„Aceste propuneri de perspectivă reflectă prioritățile noastre ca și Comitet și ca țară - inclusiv combaterea coronavirusului, a inegalității economice, abordarea crizei climatice, promovarea incluziunii și promovarea integrității în guvern”, a mai declarat Pelosi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


12192 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  Prioritatile Partidului Dimocrat... no comment (Marţi, 23 februarie 2021, 17:01)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  .
  • 0 (4 voturi)    
   Uite-asa apar Sosoacele (Marţi, 23 februarie 2021, 22:36)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   Daca continua asa, la urmatoarele alegeri multi vor plange dupa Trump, cand vor vedea ce Sosoace mai ies la lumina.
   Astia n-au invatat nimic din experienta cu Trump.
 • +17 (17 voturi)    
  Oare astia sunt (Marţi, 23 februarie 2021, 17:02)

  xrogo [utilizator]

  normali la masarda?
 • +11 (13 voturi)    
  Dacă îți negi istoria o vei repeta (Marţi, 23 februarie 2021, 17:04)

  mr_mojo [utilizator]

  E posibil ca neștiind ce sunt ăia sclavi, peste 50 de ani cineva să propună forțarea oamenilor de condiție joasă la muncă cu forța.
  Și vor începe cu cei negri care tot timpul sunt încruntați și se uită urât la oamenii albi de pe stradă.
 • +14 (14 voturi)    
  hahahahaha :)))) (Marţi, 23 februarie 2021, 17:06)

  Luk [utilizator]

  Ce de cretini :))))
 • +11 (13 voturi)    
  si toti acesti indivizi (Marţi, 23 februarie 2021, 17:08)

  DiDiRo [utilizator]

  sustin in fata prostimii ca ei cred in Dumnezeu.Cum o sa-l opreasca acesti lost in space pe prunc sa spuna mama?
 • +17 (19 voturi)    
  Lol (Marţi, 23 februarie 2021, 17:09)

  HP [utilizator]

  Se pare ca totusi Romania nu e chiar un loc asa de naspa in care sa traiesti :))
  • +8 (8 voturi)    
   Asa este :)) (Marţi, 23 februarie 2021, 21:34)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui HP

   In ultima vreme mi-am dat seama ca am ajuns prea tarziu in USA, nu mai este ce a fost acum 12-15 ani.

   E prapad fratica in capusoarele astora :)))
 • +2 (10 voturi)    
  Do not give up Nancy ! :))))))))) (Marţi, 23 februarie 2021, 17:36)

  Susufler0 [utilizator]

  Ua-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha !
 • +11 (11 voturi)    
  frate (Marţi, 23 februarie 2021, 17:45)

  Contrache [utilizator]

  astia sunt pe noi, pe fata. Cum ripostam? Ne lasam pres la robotii astia?
 • +14 (14 voturi)    
  Parte din americani,inclusiv mulți din (Marţi, 23 februarie 2021, 17:50)

  Rescator [utilizator]

  clasa politică, s-au tâmpit de tot.Durerea este că
  vor fi copiați de mulți idioți utili din Europa.La noi se
  manifestă deja pe acest trend formațiunea neomarxistă USR-PLUS.Se alege praful și pulberea
  de istoria și cultura lumii.
 • +8 (12 voturi)    
  Pe doamna cine a nascut-o? (Marţi, 23 februarie 2021, 17:54)

  VOX. [utilizator]

  O mama sau "somnul ratiunii"?
 • +6 (10 voturi)    
  O gramada de aparatori (Marţi, 23 februarie 2021, 17:55)

  Cripto [utilizator]

  ai "visului", "valorilor", superioritatii americane/occidentale ar trebui sa cada pe ganduri in fata acestor evolutii. Daca nici acum nu vedem stricaciunea in fata si nu o recunoastem, probabil am ajuns asemenea ei...
 • +7 (7 voturi)    
  ăștia-s (Marţi, 23 februarie 2021, 19:41)

  nahir [utilizator]

  cretino-senili.
 • +5 (7 voturi)    
  omg... (Marţi, 23 februarie 2021, 21:13)

  bancheru83 [utilizator]

  cu mama si tata am crescut si cu mama si tata vreau sa mor!simple as that.
 • +1 (5 voturi)    
  alta lovitura data (Marţi, 23 februarie 2021, 21:55)

  nash pandelica [utilizator]

  lui trump si partidului republican !
  filmul continua, scenel horror inca nu au fost aratate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by